Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΑΡΘΡΟ

Facebook Friends

Δημήτρης Ζιαμπάρας, Δικηγόρος, ΜΒΑ, DiplEng
Ένα πολύ διαφωτιστικό φαινόμενο για την λειτουργία της σύνολης κοινωνίας, αν και σίγουρα η λέξη φιλία χρησιμοποιείται απολύτως καταχρηστικά. Άνθρωποι γνωρίζονται καταρχάς μέσα από χαρακτηριστικά τους όπως προσωπικές φωτογραφίες, κοινό επάγγελμα, κοινή καταγωγή, μουσικά ακούσματα, ενδιαφέροντα αναγνώσματα, άλλους κοινούς φίλους και καταλήγουν να συνομιλούν μέσω chats ή και να βγαίνουν για ένα καφέ για μία διά ζώσης γνωριμία.
Κοινή διαπίστωση της συντριπτικής πλειοψηφίας: δεν μπορούν να βρουν ένα σύντροφο στο άμεσο περιβάλλον τους. Μέσω λοιπόν προγραμμάτων κοινωνικής δικτύωσης αποσκοπούν στο να αυξήσουν την δυνατότητα επιλογής τους.
Αναζητούν «κάτι» που να τους κάνει «κλικ». Αυτό το «κλικ» χαρακτηρίζει και παιδεύει σχεδόν το σύνολο μιας γενιάς, σε ένα ηλικιακό φάσμα από 25 – 50 ετών.
Κοινωνική επιδημία οι κατάπληκτες γυναίκες ηλικίας άνω των 25 ετών, οι οποίες δεν βρίσκουν γκόμενο, λες και υπάρχει λειψανδρία. Όπως και οι πανικόβλητες γυναίκες άνω των 35 ετών, οι οποίες θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί έστω και χωρίς πατέρα, λες και το παιδί είναι pet. Γυναίκες όμορφες, έξυπνες, μορφωμένες, πλούσιες, επιτυχημένες, έχουν ανεβάσει τον πήχυ τόσο ψηλά που ελάχιστοι πλέον άνδρες μπορούν να περάσουν.
Για τις γυναίκες το «κλικ» σημαίνει την ικανοποίηση της ενστικτώδους ανάγκης τους να θαυμάσουν κάτι στον άντρα, οτιδήποτε, ώστε να αισθανθούν την ασφάλεια που αναζητά η γυναικεία φύση στην δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την ανατροφή των παιδιών. Σωρηδόν γάμοι συμβατικοί από την πλευρά της νύφης, απλά για να παντρευτεί και ας χωρίσει.
Σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ίσως σοβαρότερα από μια ενδεχόμενη οικονομική χρεοκοπία του κράτους. Κοινωνική επιδημία οι φοβισμένοι άντρες ηλικίας άνω των 25 ετών, οι οποίοι δεν θέλουν να πάρουν κανενός είδους ευθύνη: προσωπική ή επαγγελματική.
Φοβούνται τον γάμο και τα παιδιά, τα επαγγελματικά ρίσκα, τους Τούρκους, τους μετανάστες, τον στρατό, την ανεργία, το μέλλον, ίσως και την σκιά τους. Όταν οι Έλληνες χαρακτηριζόντουσαν για την ευτολμία τους υπήρχε συνήθως πίσω μια μάνα όπου για χρόνια κοιτούσε στα μάτια τον κανακάρη της, ήτανε όλος της ο κόσμος, τον θαύμαζε για τα πάντα, προετοιμάζοντάς τον για γυναικοκατακτητή και όχι μόνο. Σήμερα όταν τα παιδιά είναι μικρά η μάνα είναι μονίμως απούσα από το σπίτι και όταν επιστρέφει είναι εξαντλημένη με μοναδικό μέλημα να φροντίσει τα απολύτως απαραίτητα του σπιτιού και να ανακτήσει κάποιες δυνάμεις για την επόμενη μέρα.
Αξιοσημείωτη κατηγορία είναι οι άνω των 35 ετών άνδρες, οι οποίοι ζούνε με την μητέρα τους. Αυτή με την εξουσιαστική της επιβολή μετατρέπει έναν ενήλικο άνδρα σε βουτυρομπεμπέ με ευδιάκριτα θηλυκά χαρακτηριστικά ο οποίος ενίοτε δεν ωριμάζει ποτέ.
Πολύ σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ίσως σοβαρότερα από μια ενδεχόμενη οικονομική χρεοκοπία του κράτους.
Όλοι όμως οι Facebook Friends, γυναίκες και άνδρες, εστιάζουν σε επιμέρους ανθρώπινα χαρακτηριστικά, εξωτερικά και εσωτερικά.
Παρατηρούνε το ύψος, τα μάτια, τους κοιλιακούς, τα οπίσθια, τα στήθη, την ευφυΐα, την ευστροφία, την εμπειρία, την καλλιέργεια, την καλοσύνη, την ανδρεία, την θηλυκότητα, την ευγένεια, την γενναιοδωρία κ.λπ. Μετέπειτα συγκρίνουν συνεχώς και ατέλειωτα τους υποψήφιους συντρόφους σαν να βρίσκονται για ψώνια σε τεχνολογικό supermarket αντιπαραβάλλοντας τεχνικά χαρακτηριστικά προϊόντων μεταξύ τους.
Ο θαυμασμός όμως για ένα επιμέρους ανθρώπινο χαρακτηριστικό διαρκεί ελάχιστα, μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο. Τους διαφεύγει παντελώς η αίσθηση ολότητας που διακρίνει έναν άνθρωπο, το μοναδικό και ανεπανάληπτο «Είναι» του κάθε ανθρώπου.
Ποτέ δεν ξέρουμε γιατί είμαστε μαζί με έναν άνθρωπο, αν ποτέ το βρούμε η σχέση έχει τελειώσει. Σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε μαζί με έναν άνθρωπο για τα θετικά χαρακτηριστικά του, αυτά τα θέλουν και άλλοι οι οποίοι δεν θέλουν να είναι μαζί του. Είμαστε διότι ανακαλύψαμε αυτή του την μοναδικότητα η οποία είναι άρρητη, δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια. Μπορείς μόνο να την εντοπίσεις στο βλέμμα του και στην γλώσσα του σώματός του. Μόνο η τέχνη είναι ικανή να την εκφράσει: ένα ποίημα, μια ζωγραφιά, μια μουσική.
Όταν εστιάσεις στην αναζήτηση αυτής της ολότητας σε ένα συγκεκριμένο άνθρωπο μόνο τότε μπορείς πραγματικά να ερωτευτείς και να αγαπήσεις. Για αυτό και οι γάμοι από προξενιό παλαιότερα δεν είχαν τα ποσοστά αποτυχίας των σημερινών.
Απόρροια της επίμονης θεώρησης του ανθρώπου όχι ως ολότητας αλλά ως επί μέρους χαρακτηριστικά είναι και το αίσθημα της βαρεμάρας που κατακλύζει τους Facebook Friends στις διά ζώσης συναναστροφές τους. Ειδικά οι γυναίκες αισθάνονται την βαρεμάρα αυτή ως πραγματικό αδιέξοδο, έλλειψη νοήματος.
Η αλήθεια όμως είναι ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι πραγματικά βαρετός όταν ανοίγει την καρδιά του και μιλάει ειλικρινά. Βαρετός γίνεται όταν είναι «δήθεν» και η συζήτηση παίρνει την μορφή διανοητικής αναζήτησης η οποία δεν μπορεί να υποστηριχθεί από την εμπειρία και την οξυδέρκεια των συμμετεχόντων και καταφεύγει σε τετριμμένα στερεότυπα.
Η λύση σε αυτό το αδιέξοδο δεν είναι άλλη από την ριψοκινδύνευση του πρώτου ανοίγματος από τον πρώτο που θα διαπιστώσει το αίσθημα της βαρεμάρας, η διάθεση μετοχής θα μεταδοθεί και στους υπόλοιπους όπως το χασμουρητό. Αξίζει να μιλάμε μόνο όταν μιλάμε με ειλικρίνεια. Το μυστικό της παρέας βρίσκεται στην καρδιά όχι στο μυαλό.
Το πρότυπο ενός τρόπου ζωής «Sex and the City» είναι κατάρα. Άνθρωποι ανάπηροι να ερωτευτούν, να δοθούν, να εμπιστευθούν. Μπορούν μόνο να ικανοποιούν ταπεινά ζωώδη ένστικτα και φθηνές διανοητικές περιέργειες. Η ανθρώπινη αγωνιστικότητά τους εξαντλείται σε μια καριέρα απλής εξασφάλισης ή εξουσιαστικών προδιαγραφών. Οι ανθρώπινες σχέσεις τους μονίμως διολισθαίνουν σε εξαρτήσεις ή συμβατικότητες.
Οι μεταφυσικές τους αναζητήσεις περιορίζονται στα UFO ή σε νευρωτικά θρησκεύματα. Η δημιουργικότητά τους πηγάζει μονοδιάστατα από μια ατομική εμπειρία ή μια στείρα φαντασία. Είναι όλοι τους Rock, ανατρεπτικοί κάθε παράδοσης. Η Ελευσίνια διαδρομή συνειδητοποίησης της θνητότητάς τους καταλήγει στο νυστέρι του πλαστικού «ιατρού» τους.
Μόνη διέξοδος από την άθλια καθημερινότητά τους οι κάθε είδους εθισμοί: sex, εργασιομανία, τζόγος, ψυχοφάρμακα, παχυσαρκία, βουλιμία, ανορεξία, διαστροφές, ναρκωτικά, αλκοόλ κ.λπ. Απείρως σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα από μια ενδεχόμενη οικονομική χρεοκοπία του κράτους.
Η Ελληνική κοινωνία προς το παρόν γραδάρει τον πάτο της διαχρονικής ιστορικής παρακμής της. Είναι όμως αυτή που στην παράδοσή της κρατάει τα κλειδιά για μια διεθνή πολιτιστική αναγέννηση. Τα κοινωνικά προβλήματα που αναφέρθηκαν είναι διεθνή και σύντομα όλος ο κόσμος θα αναζητά λύσεις τις οποίες οι Έλληνες έχουν στο αίμα τους.
Οι Δυτικοί για άλλη μια φορά θα στραφούν στον Ελληνικό πολιτισμό για αιμοδοσία, η ελληνική κοινωνία θα δείξει τον δρόμο. Όπως έναν άνθρωπο ό,τι δεν τον σκοτώνει τον κάνει πιο δυνατό, έτσι και μια κοινωνία όσο πιο χαμηλά πέσει, αν επιβιώσει;! (που θα επιβιώσει!!), τόσο πιο ψηλά θα πεταχτεί!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: