Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

ΒΙΒΛΙΑ - ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τρίτη, 2 Σεπτεμβρίου 2008

Τοποθέτηση του κ. Σπυρόπουλου
για την Θεατρική παράσταση «ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη.

Ως πρόεδρος της ΣΑΕ Αμερικής τα τελευταία χρόνια, συνεχίζω να «υπηρετώ» την ομογένεια με τα ίδια ιδεώδη και τις ίδιες αξίες που διέπουν την πολυετή μου πορεία με οράματα για τον Ελληνισμό ως ιδεολογία, την Ελλάδα και τους απανταχού Έλληνες. Πιστεύοντας πάντα στο «Ισχύς εν τη ενώσει»,θεωρώ πως το ελληνικό έθνος και η εθνική μας ταυτότητα μπορεί να διατηρηθεί μόνο μέσα από την ενότητα του ελληνισμού και την διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας .Ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα παραμένουν πάντα στην διάρκεια του χρόνου οι «κρίκοι» που μπορούν να διατηρούν άρρηκτα συνδεδεμένους στο πέρας των αιώνων και των γενεών, τους Έλληνες όλου του κόσμου.Όλοι οι ανωτέρω παράγοντες με προέτρεψαν, σε μια περίοδο όπου θίγεται η ιστορία της Ελλάδος(όπως π.χ στο θέμα με τα Σκόπια) και η παγκοσμιοποίηση συνθλίβει με ασυγκράτητα γρήγορους ρυθμούς την ταυτότητα των εθνών ανά τον κόσμο, να φιλοξενηθεί από την ΣΑΕ Αμερικής η Θεατρική παράσταση «ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη και να περιοδεύσει υπό την αιγίδα της σε 17 πολιτείες της Αμερικής . Η επιλογή μου αυτή έγκειται καταρχάς στο οτι πρόκειται για μία ελληνική παραγωγή που θα ταξιδέψει διεθνώς παρουσιάζοντας μια παράσταση αρχαίου ελληνικού δράματος στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους, με απώτερο σκοπό την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και θεάτρου καθώς και η διδαχή της κλασσικής και πάντα επίκαιρης, για κάθε κοινωνία, τραγωδίας ενός εκ των μεγαλυτέρων τραγικών μας ποιητών, σε Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού και αλλοεθνείς.Ο Κύριος Λοιζίδης, αγωνιστής της τέχνης, κι ένας καλλιτέχνης με ήθος και αγάπη για το ποιοτικό θέατρο και την Ελλάδα, συνεχίζοντας την εικοσαετή πορεία του ,επέλεξε έναν δύσβατο δρόμο για να πραγματοποιήσει ένα μεγαλεπήβολο όνειρο: μια διεθνή περιοδεία ενός φύσει ελληνικού έργου, προβάλλοντας την δυναμική και το μεγαλείο της Ελλάδος σε όλο τον κόσμο. Η εν λόγω θεατρική παραγωγή τελεί ακόμα υπό την αιγίδα των ελληνικών Υπουργείων Εξωτερικών, Τουριστικής ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης του ΠΟΔΑ (Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων) και της UNESCO, δίνοντας της έναν αέρα ιεραπόστολου του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό...Θεώρησα λοιπόν χρέος της ΣΑΕ να γίνει κοινωνός αυτής της προσπάθειας και να αποδείξει για άλλη μια φορά την αγάπη της για τον ελληνισμό και την υποστήριξή της σε ανθρώπους και δουλείες που με κινητήριο δύναμη την αγάπη για την πατρίδα και την ιστορία μας, πηγαίνουν την Ελλάδα ένα βήμα πιο πέρα....
Ο προέδρος του ΣΑΕ κ. Σπυρόπουλος



ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ `60 ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ,
ΣΤΟ ΣΤΥΛ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΩΝΑΣΗ!

Η ETOILE PRODUCTIONS, ΞΕΣΗΚΩΣΕ ΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ ΜΕ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤΙΑΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ARISTOTLE ONASIS: THE RICHEST MAN OF THE WORLD», ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΑΝΤΡΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΩΝ,
MR. INTERNATIONAL GREECE 2008, Η ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΤΙΚΗ.
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΣΤΟ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟ DANCE CLUB ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ, ΤΟ SPACE DANCE,

Η ΑΣΗΜΙΝΑ ΤΖΑΘΑ, ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ ΜΙΧΑΛΗ ΑΣΛΑΝΗ, ΚΑΙ Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ, ΜΕ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ NIKOS-TAKIS, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΜΙΑ ΛΑΜΠΕΡΗ ΒΡΑΔΙΑ, ΓΕΜΑΤΗ ΖΩΝΤΑΝΙΑ, ΝΙΑΤΑ, ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑΜΠΕΡΑΜΕΝΤΟ.

ΤΑ ΜΑΓΙΟ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΕΖΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ AUSSIEBUM KAI TA CASUAL ΡΟΥΧΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ FUSTERNBERG, ΕΔΩΣΑΝ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΦΙΝΑΛΙΣΤΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ DOUKAS.

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ, ΓΕΜΙΣE ΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ,
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΑΒΕΛΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΤΑΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙ BIG MOTHER ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ.

ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ, ΑΝΕΛΑΒΕ, Ο ΣΤΥΛΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ-ΤΑΚΗ ΚΑΙ Ο VISUAL MERCHANDISER ΤΗΣ PUMA HELLAS, ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ.

ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ, ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΚΑ ΙΩΑΝΝΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, Η ΚΑ ΑΣΗΜΙΝΑ ΤΖΑΘΑ, ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ETOILE PRODUCTIONS.

ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΑΙΣΙΩΝΑΝ, O MR. INTERNATIONAL GRASIM 1ST RUNNER UP, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΡΟΥΣΗΣ, ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΑΜΑΝΤΑ ΝΤΟΥΒΑΛ-ΜΕΣΤΟΥΣΗ, Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ DIVA MODELS ΤΟΝΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ MEDIA A.E., ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΑ ΛΕΤΑ ΜΑΛΟΓΛΟΥ, ΚΤΛ.

ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΩΝΥΜΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ CELEBRITIES ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ, ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΛΑΜΠΕΡΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΩΝΗΣ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ.

ΑΝΑΜΕΣΑ, ΑΠΟ 15 ΦΙΝΑΛΙΣΤΣ, Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΨΗΦΙΣΕ, ΤΟΥΣ 7 ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΣΤΕΙΩΝ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΕΙΡΑ, ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΗΤΑΝ:

MR. INTERNATIONAL GREECE 2008: ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
MR. 1ST RUNNER UP INTERNATIONAL GREECE 2008: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΛΗΣ
MR. 2ND RUNNER UP INTERNATIONAL GREECE 2008: ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
MR. NATIONAL TOURISM 2008: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ
MR. PHOTOGENIC INTERNATIONAL GREECE 2008: ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΙΚΟΣ
MR. PHYSIQUE INTERNATIONAL GREECE 2008: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΚΕΡΗΣ
MR. POPULAR INTERNATIONAL GREECE 2008: ΜΑΡΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

===========================================








Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008






Πολιτιστική ζεύξη Ναυπάκτου -



Πάτρας με Λόρκα και Βαλτινό




Την πρώτη και καλύτερη πολιτιστική ζεύξη του καλοκαιριού βίωσαν οι εξαιρετικά πολυπληθείς θεατές, που κατέκλυσαν χθες το χώρο του Πολυμορφικού Πάρκου Βαριάς στη Ναύπακτο. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Ναυπάκτου που, όπως είπε από σκηνής ο Πρόεδρός της και Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κούμπιος, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της τη ζεύξη των πολιτιστικών της εκδηλώσεων με το γειτονικό Αντίρριο, επιχείρησε με επιτυχία την καλλιτεχνική ζεύξη της πανέμορφης αιτωλοακαρνανικής πόλης με την αχαϊκή πρωτεύουσα και μητρόπολη της Δυτικής Ελλάδας. Στη Ναύπακτο ταξίδεψε το εμπνευσμένο από το Ματωμένο Γάμο του Λόρκα θεατρικό μουσικό αναλόγιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, με κεντρική σκηνική παρουσία αυτή του Γρηγόρη Βαλτινού. Το φεγγάρι της Ναυπάκτου που είχε πάρει από νωρίς θέση επάνω από τη σκηνή έγινε φεγγάρι της Ανδαλουσίας, από την πρώτη κιόλας νότα της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων. Εισαγωγή στην ποικιλία των συναισθημάτων της αγάπης και του έρωτα, αποτέλεσαν τα τραγούδια των σπουδαίων Ελλήνων συνθετών που απέδωσαν, αναδεικνύοντας τόσο τη μελωδία όσο και τη θεατρική εκφορά του στίχου, ο Πασχάλης Τόνιος και η Σοφία Αβραμίδου. Τη θεατρικότητα της μελωδίας υπηρέτησε όσο υπέροχα αναμενόταν ο Γρηγόρης Βαλτινός, στα σημεία εκείνα που τραγούδησε τους στίχους του Λόρκα σε νότες Χατζιδάκι, ενώ ως μέλος ενός ντουέτου, έντονα φορτισμένου από όλα τα χρώματα του ερωτικού πάθους, περπάτησε, μαζί με την Ιωάννα Χιώτη, το κοινό στα μονοπάτια του - τόσο οικείου για τους Έλληνες - μεσογειακού αισθηματικού ταμπεραμέντου. Το κοινό υποκλίθηκε με θερμό χειροκρότημα και πολυάριθμες κατ’ ιδίαν ευχαριστίες στους συντελεστές της παράστασης, δείχνοντας την προσμονή του για ανάλογες ποιοτικές πολιτιστικές ζεύξεις και στο εγγύς μέλλον. Τη βεβαιότητα της διεύρυνσης της αναπτυξιακής συνεργασίας των δύο βασικών πόλων του νέου ενιαίου πολεοδομικού συγκροτήματος που δημιουργεί η Ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, ενίσχυσαν με τις παρεμβάσεις τους από σκηνής οι Δήμαρχοι Ναυπάκτου και Πατρέων, Θανάσης Παπαθανάσης και Ανδρέας Φούρας. Ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης αναφέρθηκε στις κοινές εκδηλώσεις Ναυπάκτου και Αντιρρίου με τίτλο «Καστροπολιτείες», ενώ υπογράμμισε την προσπάθεια για αναβάθμιση των πολιτιστικών πραγμάτων της πόλης του, μέσα από πρωτοβουλίες και «ζεύξεις» σαν τη σύμπραξη αυτή με την Πάτρα. Ο Δήμαρχος Πατρέων μίλησε για την πορεία ζεύξης των δύο περιοχών, επικαλούμενος τις ενοποιητικές χωροταξικές ρυθμιστικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν τους Δήμους από τη Δύμη και τα Βραχνέικα μέχρι τη Ναύπακτο, με τη Ναύπακτο να αποτελεί το πιο όμορφο κομμάτι αυτής της περιοχής. Δήλωσε επίσης η χαρά του για την ιδέα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού της Πάτρας και της χορηγού ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. να λάβει χώρα η συγκεκριμένη παράσταση στη Ναύπακτο.
Στην ιστορικότητα της πρώτης πολιτιστικής (και όχι μόνο) συμπόρευσης των δύο πόλων, αναφέρθηκε στην εισαγωγική ομιλία* του και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ναυπάκτου και Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κούμπιος, σημειώνοντας πως για Ζεύξεις σαν αυτή «δεν θα μιλάγαμε σήμερα εάν δεν υπήρχε η Ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου και η εταιρεία ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., η οποία αφού οικοδόμησε τον πλέον καίριο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, αποτελεί τη μοναδική μεγάλη εταιρεία που στηρίζει τις προσπάθειές μας για κάθε είδους ανάπτυξη».




==================================================================



1 Ιουνίου 2008




ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ








Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θέρμου, στα πλαίσια των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων, πραγματοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Θέρμο, το Σάββατο 31 Μαΐου του 2008, σημαντική πολιτιστική συνάντηση (ημερίδα) με θέμα: «Ο Βυζαντινός Πολιτισμός και τα Μνημεία του Δήμου Θέρμου».
Εξέχοντες επιστήμονες, στο σύνολό τους, μάλιστα, Αιτωλοακαρνάνες, με συντονιστή τον έγκριτο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιο Παλιούρα, οι εισηγητές της ημερίδας ανέδειξαν μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο που κατέκλυσε τη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Θέρμου ένα σημαντικό πολιτιστικό και πολιτισμικό κομμάτι που αφορά το Βυζαντινό πολιτισμό καθώς και τα πολλά και πολύ σημαντικά Βυζαντινά Μνημεία του ομώνυμου Δήμου.
Σημαντικές εισηγήσεις, οι οποίες αφορούσαν τους Δασκάλους του Γένους που κατάγονται από το Θέρμο (τον Πατροκοσμά, τον Χρύσανθο τον Αιτωλό, τον Ευγένιο Γιαννούλη), την Ι.Μ. Μυρτιάς, την Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου της Δερβέκιστας, την Ι.Μ. Φωτμού, την Ι.Μ. Αγίας Παρασκευής Μάνδρας, το Ναοδομικό Συγκρότημα της Αγίας Σοφίας και τον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου στο Αργυρό Πηγάδι, και τη σύνδεση των βυζαντινών και γενικότερα των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής με τον προσκυνηματικό τουρισμό που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντική αύξηση στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θέρμου, προσέφεραν σ΄ ένα υψηλού επιπέδου ακροατήριο σημαντικές πληροφορίες για το βυζαντινό πολιτιστικό θησαυρό που διαθέτει ο ομώνυμος Δήμος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Θεόδωρος Πορφύρης, εκπρόσωπος της Νομαρχίας Αιτωλ/νίας και Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο κ. Παναγιώτης Κατσούλης, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Π. Θεόκλητος, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Μυρτιάς Αυγουστίνος, πάρα πολλοί Ιερείς του Δήμου Θέρμου, εκπρόσωπος του Δήμου Αγρινίου ο αντιδήμαρχος κ. Στάθης Τσούκαλος, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Δήμου Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, ο νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Σάββας Αυγέρης, οι πολιτευτές της Αιτωλ/νίας κ.κ. Αντωνόπουλος Βασίλης και Αλεξόπουλος Χρήστος, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, αρκετοί επιστημονικοί συνεργάτες του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θέρμου και πάνω απ΄ όλα πολύς κόσμος που με ξεχωριστό ενδιαφέρον παρακολούθησε τις εργασίες αυτής της σημαντικής πολιτιστικής συνάντησης.
Το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θέρμου ευχαριστεί Θερμά το συντονιστή της ημερίδας εκλεκτό συντοπίτη Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιο Παλιούρα και τους εκλεκτούς εισηγητές: τον Καθηγητή του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης Βασιλόπουλο Χρήστο, τον πολυγραφότατο Θερμιώτη συγγραφέα Καρύτσα Ιωάννη, τον Αρχιτέκτονα Βασιλόπουλο Αντώνιο, τον Αρχιτέκτονα Κατσιμπίνη Χρήστο, τη Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αγρέβη Μαρία, το Δάσκαλο Ζέρη Αθανάσιο και τον αντιδήμαρχο Δήμου Θέρμου Κωστακόπουλο Νίκο. Ευχαριστεί, επίσης, τους δυο συνδημότες χορηγούς της ημερίδας, την Ο.Ε. ηλεκτρικών ειδών, Αφών Λιανού και την Ο.Ε.Ε. επεξεργασίας ξυλείας Αφών Γ. Σιάχου που δραστηριοποιούνται στο Αγρίνιο, το Συνεταιρισμό Γυναικών Θέρμου για τα γλυκίσματα που προσέφεραν στο διάλειμμα της ημερίδας, καθώς κι όλους όσους μαζικά παραβρέθηκαν στην ημερίδα της 31ης Μαΐου του 2008.



























=======================================




Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία




"Θεατρικό Σχήμα Λεωνίδα Λοιζίδη"
Κλεοβούλης 11 Ζωγράφου
Τ.Κ : 15773 , Αθήνα





Προβολή Ελληνικού Πολιτισμού




Εκτός των Συνόρων μας




Η χώρα μας παρότι μικρή συνεχίζει να 'μπολιάζει' με τη μοναδική της δυναμική πολίτες όλου του κόσμου σε σημαντικούς τομείς και πόσο μάλλον στον πολιτισμό.
Σήμερα η τεχνολογία καθιστά την προβολή αυτή πιο γρήγορη αλλά σε

καμία περίπτωση δεν την αντικαθιστά με την προσωπική συμβολή των ανθρώπων που είναι η Ελλάδα μας στο εξωτερικό.


Το "Θεατρικό Σχήμα Λεωνίδα Λοϊζίδη" ταξιδεύει τις "ΒΑΚΧΕΣ" του Ευριπίδη σε απόδοση της κοσμήτορος και καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίκας Θωμαδάκη και σε σκηνοθεσία του πρωτοποριακού και καινοτόμου σκηνοθέτη Λεωνίδα Λοϊζίδη με 20ετή ενεργή πορεία στο θεατρικό στερέωμα, υπηρετώντας πάντα το ποιοτικό θέατρο, και με καλλιτεχνικές επιτυχίες που είχαν την τύχη να ταξιδέψουν, όπως φιλοδοξεί και η νέα μας επερχόμενη παραγωγή, στο εξωτερικό και να περιοδεύσουν σε Ευρώπη και Αμερική. Την μουσική που θα πλαισιώσει την εν λόγω θεατρική παραγωγή συνθέτει και επιμελείται ο διεθνούς φήμης και βραβευμένος στην Αμερική συνθέτης, Δημήτρης Κατής, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης επιμελείται η Δέσποινα Βολίδη. Το έργο θα παρουσιαστεί στα Ελληνικά με αγγλικούς υπέρτιτλους. Η πρωτοτυπία του έγκειται στην απόδοσή του μόνο από γυναικείο καστ, που θα αποτελείται συνολικά από οχτώ γυναίκες, επίλεκτες επαγγελματίες ηθοποιούς, εκ των καλυτέρων Ελλήνων ηθοποιών. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα του Λεωνίδα Λοϊζίδη, που στόχο έχει να αναδείξει το ρόλο και τη δύναμη της γυναίκας, τόσο στο χθες όσο και στο σήμερα και το αύριο.
Επισημαίνουμε επίσης, πως στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε την στήριξη της Ελληνικής πολιτείας και την τιμή να τελεί η θεατρική μας παραγωγή υπό την αιγίδα των ελληνικών Υπουργείων Εξωτερικών, Τουριστικής ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς επίσης του ΠΟΔΑ (Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων) και της UNESCO.

Χορηγοί Επικοινωνίας μας είναι οι: ERT WORLD, ΕΘΕΛ, «Απογευματινή», «City Press», «Athens Voice», Αθήνα 984, GoCulture.

Όλοι οι ανωτέρω παράγοντες καθιστούν την εν λόγω παράσταση άρτια καλλιτεχνικά σε επίπεδο που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή.

Ο θίασος είναι 8μελής και μαζί με τον σκηνοθέτη, τον μουσικό, τον τεχνικό σκηνής, τον χειριστή φώτων και ήχου και την οργανώτρια παραγωγής, απαρτίζουν 13μελή ομάδα που θα ταξιδέψει στο εξωτερικό με στόχο την υλοποίηση αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου.

Απώτερος σκοπός μας είναι η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και θεάτρου καθώς και η διδαχή της κλασσικής και πάντα επίκαιρης -για κάθε κοινωνία- τραγωδίας, ενός εκ των μεγαλυτέρων τραγικών μας ποιητών, σε Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού και αλλοεθνείς. Ακόμα, στόχος της συγκεκριμένης μας προσπάθειας είναι να βρεθούν άνθρωποι και κράτη φιλικά προσκείμενα στην Ελλάδα και τον πολιτισμό μας, επιδιώκοντας την ανάδειξη αυτών και την απαρχή ενός επαγγελματικού και καλλιτεχνικού ανοίγματος του ελληνικού θεάτρου.


Η συγκεκριμένη παραγωγή θα είναι έτοιμη να ανοίξει τα φτερά της πέρα από τους ελληνικούς ορίζοντες τον Ιούλιο του 2008 και ευελπιστούμε το ταξίδι της να είναι όσο το δυνατόν μακρύτερο και διαρκέστερο. Ήδη, στο πρόγραμμά μας έχουν ενταχθεί σταθμοί σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως και της Αυστραλίας(προγραμματισμένη περιοδεία: Μάιος 2009), ενώ επιδιώκουμε να συμπεριληφθούν πολιτισμικοί σταθμοί και σε άλλες χώρες των ηπείρων αυτών αλλά και της Αφρικής και Ασίας! Επιπλέον, εκτός από τις παραστάσεις που θα δοθούν εκτός των ελληνικών συνόρων, η εν λόγω θεατρική παραγωγή θα περιοδεύσει και στην Ελλάδα για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, σε επιλεγμένους χώρους φιλοξενούμενη από τοπικούς φορείς.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις ήδη προγραμματισμένες παραστάσεις που θα δώσει το «Θεατρικό Σχήμα Λεωνίδα Λοϊζίδη» παρουσιάζοντας την παράσταση «ΒΑΚΧΕΣ» του Ευριπίδη, για τον μήνα Ιούλιο στην Ελλάδα:

1 4 Ιουλίου 2008: Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας
2 6 Ιουλίου 2008: Νέα Μάκρη
3 14 Ιουλίου 2008: Έδεσσα
4 16 Ιουλίου 2008: Κασσάνδρα Θεσσαλονίκης
5 23 Ιουλίου 2008: Ξυλόκαστρο
6 31 Ιουλίου 2008: Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη

Επιπλέον, σας αναφέρουμε τις παραστάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Αμερική, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρεια Η.Π.Α. (WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD, SAE USA REGION), στα κάτωθι εκπαιδευτικά ιδρύματα για τις αναγραφόμενες ημερομηνίες:

7 12,13,14 Σεπτεμβρίου 2008: Archdiocesan Hellenic Cultural Center Astoria, NY
8 18 Σεπτεμβρίου 2008: Western Connecticut State University, Danbury, CT
9 20 Σεπτεμβρίου 2008: University of Rhode Island, Kingston, RI
10 21 Σεπτεμβρίου 2008: University of Connecticut, Storrs, CT
11 23 Σεπτεμβρίου 2008: Hyannis High School, Hyannis, MA
12 24 Σεπτεμβρίου 2008: Portland Museum of Fine Arts, Portland, ME
13 25 Σεπτεμβρίου 2008: University of New Hampshire, N.H.
14 27 Σεπτεμβρίου 2008: Florida Atlantic University, Boca Raton, FL
15 2 Οκτωβρίου 2008: University of North Carolina, Charlotte, NC
16 5 Οκτωβρίου 2008: University of South Alabama, Mobile, AL
17 8 Οκτωβρίου 2008: Hellenic Cultural Center, Houston, TX

Η αγάπη μας για τον ελληνικό πολιτισμό και κυρίως για το ελληνικό θέατρο είναι το εφαλτήριο και το κίνητρο μας για να συνεχίσουμε να αναζητούμε κι άλλους πολιτισμικούς σταθμούς που θα μας δώσουν την δυνατότητα να κοινωνήσουμε το μεγαλείο του ελληνισμού σε αλλοεθνείς και να θυμίσουμε στους Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού έναν από τους βασικότερους λόγους που πρέπει να είναι περήφανοι για την καταγωγή τους: τα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού.

Όσον αφορά τη δική σας συμβολή στην επίτευξη αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου με σκοπό την εξάπλωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας στο εξωτερικό, θα επιθυμούσαμε όπως προτείνετε την εν λόγω θεατρική παραγωγή σε αναγνωρισμένα ή έγκυρα θεατρικά Φεστιβάλ, τοπικά ή μη, θεατρικούς οργανισμούς, Πολιτιστικές Οργανώσεις, Ομογενειακούς οργανισμούς, Δημοτικές αρχές αναγνωρισμένα Θέατρα ή Θεατρικές Εταιρείες που εδρεύουν στην χώρα την οποία εκπροσωπείτε, με σκοπό την ένταξη της στα καλλιτεχνικά τους δρώμενα για την περίοδο 2008-2009,όπως και εταιρείες που θα ενδιαφέρονταν να ενισχύσουν οικονομικά παραστάσεις που πιθανόν προγραμματιστούν στον τόπο σας με ανταποδοτικά διαφημιστικά ωφέλη από την πλευρά μας. Ακόμα θα ήταν ζωτικής σημασίας για μας η κοινοποίηση της εν λόγω προσπάθειας μέσω του φορέα σας και των εγχώριων μέσων μαζικής επικοινωνίας.
Κοινός μας στόχος είναι η προβολή αυτού του καταπληκτικού αλλά και διαχρονικού έργου ανά τον κόσμο.
Σας παρακαλούμε να συμβάλλετε δυναμικά στην προώθηση του, ώστε να υλοποιηθεί αυτή μας η πρόταση στην χώρα που εκπροσωπείτε και να γίνετε εσείς ο συνδετικός κρίκος στην χρυσή καδένα που είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνηση θα είμαστε στη διάθεσή σας. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

Με εκτίμηση,

Λεωνίδας Λοιζίδης
Σκηνοθέτης
Τηλ. επικοινωνίας: 6945608103
Επικοινωνία: Λεωνίδας Λοϊζίδης, Σκηνοθέτης, Τηλ. 0030 6945608103
Official site: www.loizides.gr
myspace.com/leonidasloizides e-mail: info@leoloi.grXρυσάνθη Γεωργαντίδου, Οργάνωση Παραγωγής:Τηλ. 0030 6946354076e-mail: sassy17@windowslive.com ,
info@roys.gr




-----------------------------------------------












ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ




ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΠΑΔΙΟΝΥΣΙΟΥ




ΑΠΟ ΤΟΝ
ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
«ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Μαΐου 2008, στο Ξενοδοχείο LEDRA MARRIOTT η παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού δημοσιογράφου κ. Αχιλλέα Παπαδιονυσίου με τίτλο: «Συναντήσεις με Προσωπικότητες».

Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «Κοσμάς ο Αιτωλός», το Κέντρο Πολιτισμού και Πνευματικού Στοχασμού «ΤΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ», ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων των Ατόμων με Αυτισμό Νομού Αχαΐας, ο Σύλλογος Πατρέων Πρωτευούσης, η Λέσχη Φίλων «ΧΟΣΕ ΚΑΡΡΕΡΑ» και ο Σύλλογος Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μελωδικό μουσικό πρόγραμμα από την καταξιωμένη ερμηνεύτρια
κα. Καλλιόπη Βέττα και τον καταξιωμένο συνθέτη και μαέστρο κ. Γιάννη Ιωάννου.
Ακολούθησε προβολή 10λεπτου Video, που παρουσίασε ένα σύντομο οδοιπορικό για τη ζωή και το έργο του Συγγραφέα – Δημοσιογράφου κ. Αχιλλέα Παπαδιονυσίου. Την αφήγηση του οδοιπορικού έκανε ο γνωστός ηθοποιός κ. Κώστας Καστανάς.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Προέδρου του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «Κοσμάς Αιτωλός», κ. Κώστα Μπαλωμένου και των Εκπροσώπων των άλλων Φορέων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ο κ. Κώστας Μπαλωμένος, αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς φιλίας που έχει με τον Συγγραφέα κ. Αχιλλέα Παπαδιονυσίου και παρουσίασε κάποιες άγνωστες πτυχές (στο ευρύ κοινό), της προσωπικότητάς του.
Μίλησε με κολακευτικά λόγια για το βιβλίο και τόνισε ότι, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα έργο ζωής 26 ετών και ότι αποτελεί την κατάθεση ψυχής του Συγγραφέα ο οποίος, με κόπο και μεράκι προσέγγισε 61 εκλεκτές Προσωπικότητες από τον Ελληνικό και Διεθνή χώρο, που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά πεδία (επιστημονικό, καλλιτεχνικό, πολιτιστικό, κοινωνικό κ.λπ) και κατέγραψε τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και τα οράματά τους.
Επίσης, ο κ. Μπαλωμένος, στάθηκε στον κοινωνικό χαρακτήρα της εκδήλωσης διότι, τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν στο Σύλλογο Γονέων & Φίλων των Ατόμων με Αυτισμό του Νομού Αχαΐας και προέτρεψε τον συγγραφέα να συνεχίσει τις υπαρξιακές του αναζητήσεις ώστε και στο μέλλον να θαυμάσουμε και άλλα έργα του.

Για το βιβλίο μίλησαν:
· Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Κινήματος για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, πρώην Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας του Νιού Χαμσάϊρ και πρώην Πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας του Νιού Χαμσάϊρ των ΗΠΑ κ. Κρίς Σπύρου.
· Η Καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Στέλλα Πριόβολου.
· Ο γνωστός Ηθοποιός – Συγγραφέας κ. Στέφανος Ληναίος.
· Η Δημοσιογράφος και πρώην Βουλευτής κα. Σοφία Βούλτεψη και
· Ο Δημοσιογράφος – Συγγραφέας κ. Αχιλλέας Παπαδιονυσίου όπου φανερά συγκινημένος μίλησε για τη ζωή και το έργο του και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους και όσους τον στήριξαν στην έκδοση και παρουσίαση αυτού του βιβλίου.

Την εκδήλωση συντόνισε η Δημοσιογράφος κα Ιωάννα Κολοβού.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση.



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
· Ο Πολιτευτής της Ν.Δ. στο Νομό Αχαΐας κ. Άγγελος Τσικρής.
· Ο Πρόεδρος των ΚΑΠΗ και των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Πάτρας κ. Λάμπρος Βασιλόπουλος.
· Ο γνωστός Ηθοποιός κ. Κώστας Καστανάς.
· Ο γνωστός Δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΘΗΝΑ 9,84FM κ. Παναγιώτης Μαργαρώνης.
· Ο Γενικός Διευθυντής του Ξενοδοχείου «LEDRA MARRIOTT» κ. Έρικ Ζούρη.
· Η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κα. Αλεξάνδρα Μπριασούλη.
· Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» κα. Έλλη Τζανετάτου.
· Η αρχαιολόγος κα. Νάντια Γερουλάνου.
· Ο διάσημος Τενόρος κ. Ζάχος Τερζάκης.
· Ο Πρόεδρος των Σωματείων Στερεάς Ελλάδας Αμερικής – Αυστραλίας – Καναδά – Ν. Ζηλανδίας κ. Αθανάσιος Τρίτσας.
· Η Γενική Γραμματέας της «Κίνησης Πολιτών Δυτικής Αθήνας» κα. Βασιλική Θώδα.
· Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και φίλων των Ατόμων με Αυτισμό Νομού Αχαΐας κ. Θωμάς Γκορίλας.
· Η Πρόεδρος του Συλλόγου Πατρέων Πρωτευούσης κα. Ελμίνα Πασσά.
· Η Πρόεδρος της Λέσχης Φίλων Χοσέ Καρρέρα κα. Αθηνά Μημίδου.
· Η Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πάτρας κα. Μαρία Βετούλα.

Επιστολές έστειλαν:
· Ο Συνθέτης κ. Μίμης Πλέσσας.
· Η Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Γραφείου Μόσχας κα. Δώρα Γιαννίτση.
· Ο Διεθνούς φήμης Καθηγητής Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κ. Ιωακείμ Τσαπόγας.


Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν:
Ο ΟΤΕ.
Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού της Κύπρου.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας.
Το Ξενοδοχείο «LEDRA MARRIOTT».
O Μουσικός Οίκος «ΝΙΚΟΤΙΑΝ»
Ο ΑΧΕΛΩΟΣ TV.





Οι Δήμοι
Πλατάνου,
Αποδοτίας
και Πυλήνης



Μας βγάλανε "ασπροπτόσωπους"!!

Μεγάλη ήταν η προσέλευση επισκεπτών στο περίπτερο των Δήμων της Ορεινής Ναυπακτίας Αποδοτίας, Πυλήνης και Πλατάνου που συμμετείχαν στην έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» που πραγματοποιήθηκε στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το τριήμερο 28,29και 30 Μαρτίου.
Οι χιλιάδες επισκέπτες έμειναν ενθουσιασμένοι από την οργάνωση και παρουσίαση αντικειμένων από τα λαογραφικά μουσεία των δήμων, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τα στιγμιότυπα απο πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα βιβλία και τα φυλλάδια από την περιοχή, τα διαφημιστικά έντυπα και ιδιαίτερα απο τις γεύσεις των ντόπιων προϊόντων..

(Ρεπορτάζ: «νέο Άστρο» Μαίου)


===================================================================



Το βιβλίο είναι ταξίδι

Το βιβλίο είναι ταξίδι, είναι διασκέδαση, είναι όνειρο,φαντασία, είναι σκέψη και προβληματισμός, είναι γνώση και καλλιέργεια της ψυχής. Το βιβλίο είναι δικαίωμα όλων.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου διοργανώνει γιορτή Βιβλίου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Τρεις ολόκληρες μέρες, από τις 10 έως τις 12 Απριλίου 2008, σας περιμένουν σύγχρονοι, καταξιωμένοι συγγραφείς για να τους γνωρίσετε και να συζητήσετε μαζί τους μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής :

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008, στις 6:00 το απόγευμα
(Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Η φαντασία»)
θεατρικό δρώμενο για παιδιά με θέμα την κλιματική αλλαγή.
Με αφορμή το παιδικό βιβλίο της Ελένη: Σβορώνου Ο Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνου οι ηθοποιοί Έφη Μαριδάκη, Γιώργο: Ανυφαντάκη: και Ευαγγελία Σχοινά προσεγγίζουν με τη συνεργασία των παιδιών το θέμα της κλιματική$ αλλαγής, το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα που αντι­μετωπίζει ο πλανήτης σήμερα. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά γνωρί­ζουν και ανακαλύπτουν διασκεδάζοντας τα προβλήματα που αφορούν το περι­βάλλον σήμερα καθώς και τρόπους επίλυσής τους.

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008, στις 8:00 το βράδυ
(Παπαστράτειο Μέγαρο)
Οι λογοτέχνες Μάνος Ελευθερίου και Δημήτρης Μίγγας μιλούν για τα νέα τους βιβλία
Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ και Τηλέμαχου Οδύσσεια και συζητούν με το κοινό. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τριάντης
θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάνου Ελευθε­ρίου με τους:
Ευγενία Γρέντζελου (τραγούδι), Γιώργο Χαραλάμπους (πιάνο), Θοδωρή Κατσαρή (μπουζούκι).

Σάββατο, 12 Απριλίου 2008, στις 7:30 το βράδυ
(Αίθουσα Τέχνης «Χ. Καπράλος»)
Οι συγγραφείς Κώστας Ακρίβος, Κώστας Λογαράς και Πέτρος Τατσόπουλος μιλούν για τα νέα τους βιβλία Πανδαιμόνιο, Ερη­μιά στο βλέμμα τους, Νεοέλληνες και συζητούν με το κοινό.
Συντονίζει ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος, δημοσιογράφος και διευθυντής του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008
Η παράσταση του Τζίτζικο-Περικλή επισκέπτεται το 1ο και το 12ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου στις 9:00 και στις 11:30 το πρωί αντίστοιχα.
Ο Δημήτρης Μίγγας και ο Πέτρος Τατσόπουλος συναντούν τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αγρινίου στις 10:00 και στις 11:00 το πρωί αντίστοιχα.


Ο Κώστας Ακριβός (Γλαφυρές Βόλου, 1958) έχει γράψει μέχρι σήμερα δέκα λογο­τεχνικά Βιβλία.
Διευθύνει τη σειρά των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Μια πόλη στη λογοτεχνία και εργά­ζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση.
Πανδαιμόνιο
Οι καλόγεροι μιας μονής στο Άγιον Όρος ανακαλύπτουν έντρομοι μέσα σε κελί ένα γυναικείο πτώμα. Ερωτικό σκάνδαλο; Εθνικό σχέδιο; Δάκτυλοι του σατανά; Ή μήπως κάτι που ξεπερνάει κι αυτή ακόμα τη φαντασία του συγγραφέα;

Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στην Ερμούπολη. Έχει εκδώσει δύο μυθιστορή­ματα, εννιά ποιητικές συλλογές, τέσσερα τόμους με πεζά, τρία λευκώματα και τέσ­σερα τόμους για το «θέατρο στην Ερμούπολη τον 20ό αιώνα, 1901 -1921», καθώς και την ανθολογία Ερμούπολη, Μια πόλη στη λογοτεχνία (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2004). Τιμή­θηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005 για το μυθιστόρημα του Ο και­ρός των χρυσανθέμων (ΜΕΤΑΙΧΜ\Ο, 2004). Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ επίσης κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές. Ως στιχουργός έχει στο ενεργητικό του περίπου 400 τραγούδια και συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους έλληνες συνθέτες.
Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ
14 ιστορίες για τις παγίδες που κρύβει η νοσταλγία, για τη φθορά που προκα­λεί ο χρόνος, για την ασθένεια και τη μοναξιά, για την αγάπη που σβήνει μέσα στην καθημερινότητα. 14 στιγμιότυπα που αποτυπώνουν πτυχές της ανθρώ­πινης φύσης και του πρόσφατου παρελθόντος.

Ο Κώστας Λογαράς είναι φιλόλογος και συγγραφέας. Έχει διδάξει στη δημόσια εκπαίδευση και από το 1992 διδάσκει στην ιδιωτική. Έχει γράψει ποίηση και πεζο­γραφία και συνεργάζεται με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ως επιφυλλιδογράφος.
Ερημιά στο βλέμμα τους
Έλληνες μετανάστες στην Αμερική στις αρχές του 1960. Αλβανοί στην Ελλάδα στη δεκαετία του '90. Αντίστοιχη πορεία των ανθρώπων. Και γύρω απ' αυτούς άλλα πρόσωπα της μυθοπλασίας που, ενώ παραμένουν στον γενέθλιο τόπο, όμως είναι ξενιτεμένοι μέσα τους. . . Ο Δημήτρης Μίγγας γεννήθηκε το 1951, κατάγεται από τη Μεσσηνία και ζει στη Θεσσαλονίκη. Το Τηλέμαχου Οδύσσεια είναι το έκτο του Βιβλίο. Το 2000 τιμήθηκε με το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού Διαβάζω. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά και σέρβικα.
Τηλέμαχου Οδύσσεια
Κάθε νησί έχει τον παλαβό του. Σ' αυτή τη συμπαθή ομάδα ανήκει και ο Τηλέ­μαχος Χαρίτος, ο οποίοι περιμένει, όπως ο διάσημοι συνονόματοι του, να επι­στρέψει ο από χρόνια αγνοούμενοι πατέρας του. Μια απρόσμενη ιστορία. Ένα μαγικό ταξίδι.

Η Ελένη Σβορώνου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εργάζεται ως υπεύθυνη του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF/ Ελλάς). Έχει γράψει επτά Βιβλία για παιδιά. Αρθρογραφεί στην παιδική εφη­μερίδα «Ερευνητές» της Καθημερινής, ενώ επίση5 έχει γράψει άρθρα και Βιβλία για τον οικοτουρισμό, το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή για ενήλικες με θέμα το παιδικό Βιβλίο στον κύκλο σεμινα­ρίων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.
Ο Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνου

Ένα παραμύθι για όσα κρύβονται πίσω από το άναμμα μιας ηλεκτρικής συσκευής. Για το Φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις καθημερινές μας πρακτικές αλλά και για τις αξίες που καθοδηγούν τη ζωή μας.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο τον Δεκέμβριο του 1959. Φοίτη­σε στη Βιομηχανική και στην Πάντειο, δίχως να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εργάστηκε ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος, σύμβουλος εκδόσεων και παρουσιαστής στη δημόσια τηλεόραση της εκπομπής Βιβλίου Πνεύμα αντιλογίας. Μαζί με τον Κώστα Μουρσελά, τον Γιώργο Σκούρτη και τον Αντώνη Σουρούνη μετείχε στο Παιχνίδι των τεσσάρων (1998). Έχει εκδώσει δεκατέσσερα Βιβλία.
Νεοέλληνες
Μια συλλογή ετερόκλητων και αμφιλεγόμενων πορτρέτων που αποτυπώνει μια Ελλάδα πολλών ταχυτήτων.








==================================================================== ====================================================================



Βιβλιοπαρουσίαση




Παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Κακολύρη



«Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ και το ιπποτικό βασίλειο του Αίματος»
«ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ» 2007

Από την Έπη Παπανικολάου


Το μαγευτικό αυτό βιβλίο του Γιάννη Κακολύρη, είναι ένα Ιστορικό Μυθιστόρημα. Πάνω στον καμβά της προσωπικής ιστορίας των παιδικών χρόνων και της ενηλικίωσης του κεντρικού ήρωα Αλέξανδρου Φωκά, γιατροφιλόσοφου, του «Γέροντα του βουνού» και των ιστοριών των κοντινών και αγαπημένων ανθρώπων γύρω του, κεντιέται με μαστοριά από τον Συγγραφέα η τεκμηριωμένη ιστορία των μπερδεμένων και σκοτεινών χρόνων των Σταυροφοριών, η δημιουργία των Ιπποτικών Ταγμάτων, η εμπλοκή της Μεσαιωνικής Παπικής Ευρώπης και του Βυζαντίου σε όλα αυτά και η επιρροή της εποχής εκείνης στα κοινωνικά δρώμενα των μετέπειτα Αιώνων μέχρι τις ημέρες μας.
Το βιβλίο είναι ένα μαγικό, υπέροχο, σκοτεινό και συνάμα φωτεινό ταξίδι στους Αιώνες, που δεν έχει καμία σχέση με τα υπερφυσικά παραμύθια που κυκλοφορούν για την εποχή εκείνη που, όπως ταραγμένη ήταν, ταραγμένες πληροφορίες άφησε να διαφύγουν στα μετέπειτα χρόνια σκεπασμένες είτε από νεραιδόσκονη είτε από σκοταδιστικούς μύθους.
Η πέννα του Γιάννη Κακολύρη, με εντιμότητα διεισδύει σαν ξίφος ιππότη, αναλύει, σαρκάζει, περιγράφει, κλαίει, γελάει, καταγράφει, χρωματίζει, με αποτέλεσμα να κρατάει καθηλωμένο τον Αναγνώστη, που όσο και να έχει μελετήσει την Εποχή, νοιώθει να γεμίζει κενά, να λύνει απορίες και να ρουφάει τις σελίδες, μέχρι την τελευταία λέξη.
Έπειτα, το βιβλίο τοποθετείται, σημείο αναφοράς και μελέτης στη βιβλιοθήκη, το ταξίδι τελειώνει, ο Αναγνώστης ξεπεζεύει από το φανταστικό άλογό του και έχει να θυμάται, σαν να ήταν εκεί, σαν να ήταν παρών, όπως παρών ήταν ο Συγγραφέας πάνω στα ιστορικά δρώμενα του τόπου μας.
Καλό διάβασμα.



=============================================================================





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΡΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ,
ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΤΩΝ …«300».



Στον υπέροχο χώρο, του café-restaurant- bar ΒΟ, η Ασημίνα Τζάθα, με υπέροχες τουαλέτες του σχεδιαστή Μιχάλη Ασλάνη, και ο Αριστοτέλης Μπολοβίνος, με κουστούμι aslanis men, παρουσίασαν μια λαμπερή βραδιά, γεμάτη ζωντάνια, νιάτα, και ελληνικό ταμπεραμέντο για την ανάδειξη του mr. International Greece 2007
Την κριτική επιτροπή πλαισίωναν, ο σχεδιαστής Νίκος, από τον οίκο μόδας Νίκος-Τάκης, το μοντέλο Κατερίνα Στικούδη, η κα Μαριάννα Ντουβλή, το μοντέλο και φωτογράφος, Αμάντα Ντουβαλ-Μεστούση, ο παρουσιαστής Αλέξανδρος Πετριδης, η πρόεδρος του diva models Τόνια Δημοπούλου, ο πρόεδρος του ομίλου εταιρειών «Δημοπουλος media» Α.Ε., Κώστας Δημόπουλος, κτλ.
Ανάμεσα, από 14 φιναλίστ, η επιτροπή ψήφισε, τους 6 τίτλους των καλλιστείων, ανάλογα με την βαθμολογική τους σειρά, όπου και ήταν:
MR. INTERNATIONAL GREECE 2007: ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ- MR. 1ST RUNNER UP INTERNATIONAL GREECE 2007: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΕΛΑΣ- MR. 2ND RUNNER UP INTERNATIONAL GREECE 2007: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΔΟΝΙΔΗΣ - MR. NATIONAL TOURISM 2007: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - MR. PHOTOGENIC INTERNATIONAL GREECE 2007: ΠΙΕΡΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΚΑΣ - MR. PHYSIQUE INTERNATIONAL GREECE 2006: ΣΛΙΠΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Την όλη παράγωγη και σκηνοθεσία των Καλλιστείων, είχε η φίλη Ασημίνα Τζάθα και η εταιρεία παραγωγής της Εtoile productions.



























Δεν υπάρχουν σχόλια: