Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΑΡΘΡΟ της Εφημ. "νέο Άστρο"

Μείναμε στ’ όνειρο!
Άρθρο του Μιχάλη Ζυγορονίκου
Σ’ αυτή τη χώρα, την «πολυνησία» της Μεσογείου, του «γαλανού και τ’ άσπρου», των «δαντελένιων» ακτών και των περήφανων βουνών, των Ολύμπιων Θεών και των σοφότερων στον κόσμο αρχαίων «δασκάλων»… Σ’ αυτή τη χώρα του «ομφαλού της γης» και του «Παγκόσμιου Πολιτισμού» της Ακρόπολης που «γέννησε» την Δημοκρατία… Των γενναίων και αδούλωτων μαχητών… Ο ρους της ιστορίας, αλλάζει!...
Αλλάζει η Ελλάδα ή την αλλάζουν;… Δεν έχει σημασία!
Σημασία έχει ότι αλλάζει!Και είναι κοινή η πεποίθηση ότι αλλάζει από «εξωτερικούς» παράγοντες με την επί σειρά ετών ανοχή μας! Δυστυχώς…..
Ανεξάρτητα όμως από το ποιες είναι αυτές οι εξωτερικές δυνάμεις και γιατί θέλουν την Ελλάδα σ’ αυτή την «γκρίζα» κατάσταση, συνυπεύθυνοι θεωρούμαστε όλοι μας! Εμείς οι επαναπαυόμενοι «απόγονοι» της αρχαίας δόξας… Εμείς που, αντί να συνεχίσουμε να διδάσκουμε και να οδηγούμε την ανθρωπότητα, παραδειγματιστήκαμε από αυτήν σε ό,τι το «χείριστον» είχε να επιδείξει και την μιμηθήκαμε!..
Γίναμε Ευρωπαίοι… Γίναμε υπερατλαντικοί!.. Γίναμε «ακόλουθοι» της μοντέρνας «παγκοσμιοποίησης»!... Εγκαταλείποντας, «ως πεπαλαιωμένα» τα ήθη και έθιμά μας, την εθνική μας ταυτότητα και την αλληλοϋποστήριξη, την περηφάνια και την τιμιότητά μας γίναμε, «οπαδοί» ξενόφερτων καταστάσεων και έρμαιο των επιθυμιών τους!
Τα φαινόμενο, βέβαια, δεν είναι σημερινό και ούτε όλα συνέβησαν «εν μία νυχτί»!Οι εποφθαλμιούντες «εχθροί» μας αφού δεν μπόρεσαν να μας υποτάξουν στα πεδία των μαχών ή του λόγου και της ευφυΐας, επένδυσαν σε μακρχρόνιους μηχανισμούς βασιζόμενοι στα «τρωτά» της φυλής. Στην ατομική «φιλοδοξία», την «ζηλοφθονία» και τον «διχασμό»! Στην ξενομανία μας για θαυμασμό του κάθε εισαγόμενου και περιφρόνιας κάθε δικού μας!... Με αφετηρία την εκπαίδευση, μόρφωσης και σκέψης νέων ανθρώπων, προετοίμασαν τις σημερινές καταστάσεις βήμα προς βήμα, δημιουργώντας μια «δικιά τους ομάδα γενίτσαρων» που, συν τω χρόνω, κατέλαβε κάθε καίριο Διοικητικό πόστο για να κατευθύνει ως αγέλη τον παρορμητικό ελληνικό λαό!
Συνεπαρμένοι από την εφήμερη και φαινομενική «πρόοδο» και «καλυτέρευση της ζωής μας», εγκαταλείψαμε την ύπαιθρο, την πηγή ζωής κάθε κοινωνίας, για να συγκεντρωθούμε στις θαυμαστές πόλεις των ποικιλόχρωμων φώτων. Γίναμε δούλοι μιας θέσης εργασίας και υπερασπιστές μιας «εύκολης» και πρόσκαιρης αλλαγής διαβίωσης, όπως τουλάχιστον μας την παρουσίαζαν, μη αναλογιζόμενοι τις καταστροφικές συνέπειες στις οποίες μας οδηγούσαν είτε σε επίπεδο εθνικής οικονομίας είτε σε περιβαλλοντικό είτε ακόμα και σε ατομικό ή οικογενειακό!
Δεν μας άφηναν να δούμε που μας οδηγούσαν οι «υπέρογκοι δανεισμοί» που άγνωστο που κατέληγαν, των κάθε «εκπαιδευθέντων εις το εξωτερικό» Διοικούντων, που εναλλάσσονταν τεχνηέντως στην εξουσία με κέρδος τον «εθνικό πλούτο», όπως το «σύστημα κέλευε» !.
Δεν βρέθηκε ούτε ένας να μας επιστήσει την προσοχή αν και αμφιβάλω εάν θα τον ακούγαμε μέσα στην «μέθη» της αλαζονείας μας!..
Και τα αποτελέσματα γνωστά!..
Ήρθε η στιγμή που η χώρα μας υποθηκευμένη επίγεια και υπόγεια στις παγκόσμιες οικονομικές «υπερδυνάμεις», έχει χάσει την παλαιά της αίγλη, εμπιστοσύνη και θαυμασμό και «δακτυλοδείχνεται» ως παράδειγμα προς αποφυγήν…
Αυτό επιζητούσαν… Αυτό έγινε!...
Και τώρα;…
Πάλι πέφτει το βάρος στον λαό!... Μόνο που αυτή τη φορά οι εντολοδόχοι, απευθύνονται στην εθνική υπερηφάνεια και την ευαισθησία του Έλληνα, καλώντας τον να πληρώσει αυτός για τις «αμαρτίες» δίχως απόδοση ευθυνών, «ατομικών» των και των «ημετέρων!..
Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι πια εκείνη που ξέραμε… Που θαύμαζε κάθε ανθρώπινο μάτι και υποκλινόταν στην αξία των κατοίκων της κάθε νοήμονας!..
Την Ελλάδα την ζήλεψαν… Την άλλαξαν… Και όσοι την ζήσανε θα μείνουν με την παραδεισένια εικόνα της, ψιθυρίζοντας μελαγχολικά:
«Την Ελλάδα, δεν είναι να την ζεις… Είναι να την ονειρεύεσαι…»!
Όπως είχε πει και ο μεγάλος Κωνσταντινοπολίτης δάσκαλος και ποιητής Δημ. Κ. Παπακωνσταντίνου!!
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "νέο Άστρο"

Δεν υπάρχουν σχόλια: