Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΠΔ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ:
ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Με διαδικασίες εξπρές, και ασφυκτικά 10ήμερα περιθώρια προσχηματικής διαβούλευσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να θεσμοθετήσει ένα εργασιακό περιβάλλον απόλυτης ανασφάλειας.
Σε συμφωνία με την «τρόικα» αλλά και τον ΣΕΒ, που για χρόνια επιδιώκει την ριζική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, μειώνοντας κατά 50% τις αποζημιώσεις απολυμένων και παρέχοντας επιπλέον «διευκολύνσεις» για σταδιακή καταβολή τους, ενθαρρύνει τους εργοδότες για μαζικές απολύσεις σε μια εποχή έκρηξης της ανεργίας και ανεπαρκέστατης κάλυψης των ανέργων από το κράτος.
Δημιουργεί μία νέα γενιά, την γενιά των 592 ευρώ μεικτών, επιτρέποντας την κατάργηση του κατώτερου μισθού στους νέους μέχρι 25 ετών. Η αναφορά για κάλυψη της διαφοράς από τον ΟΑΕΔ αποτελεί καθαρή επικοινωνιακή απάτη, καθώς η κάλυψη αναφέρεται ως δυνητική, και επιπλέον η πρόβλεψή του περί μη επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού αποδεικνύει πως οι νέοι θα παραμείνουν με μισθό 592 ευρώ
Θέτει ανυπέρβλητες προϋποθέσεις στους εργαζόμενους για την προσφυγή τους στη διαιτησία.
Με την «μαθητεία» ανοίγει το παράθυρο στην παιδική εργασία ως απασχόληση νέων από 15 έως 18 ετών με το πρόσχημα της «απόκτησης δεξιοτήτων».
Πρόκειται για υλοποίηση ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών που στο όνομα της δήθεν αύξησης της ανταγωνιστικότητας, ισοπεδώνουν θεμελιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Οι επιλογές αυτέ , σε συνθήκες ύφεσης, θα αυξήσουν δραματικά την ανεργία χωρίς καν να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Αρκεί να δούμε την ουσιαστική ανυπαρξία των ελληνικών επιχειρήσεων έξω από τα στενά όρια της ημικατεστραμμένης ΝΑ Ευρώπης, για να καταλάβουμε ότι άλλες είναι οι πραγματικές αδυναμίες του ιδιωτικού τομέα στη χώρα μας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν ότι για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται στην πράξη πως η εξουσιοδότηση του Ν. 3845/2010 για την θεσμοθέτηση κρισιμότατων ζητημάτων μέσω Διαταγμάτων ακυρώνει και εξευτελίζει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς Με την ψήφιση του ν. 3845 το κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ακύρωσε και τυπικά τον ρόλο της Βουλής στο πολίτευμά μας. Ειδικά μάλιστα οι ρυθμίσεις για μειωμένη αμοιβή στους νέους είναι αντίθετες στο άρθρο 22 του Συντάγματος, που επιβάλλει ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας, ενώ υπάρχουν και ρυθμίσεις που παραβιάζουν την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ζητούν λοιπόν οι σχετικές ρυθμίσεις να παραπεμφθούν τουλάχιστον για ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή όπου οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι θα έχουν τουλάχιστον την δυνατότητα να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στη δημοκρατία και τη νομιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: