Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ


Προς: Άρης Διαμαντόπουλος
Υποστράτηγος ε.α – Δρ Φιλοσοφίας
Δημοτική Αρχή Ναυπακτίας Μινύων 17, Καστέλλα,
Τ.Κ. 185 34 Πειραιάς
Τηλ.: 210 4134721 – 6973 215868
Πειραιάς, 15η Ιανουαρίου, 2011


Θέμα: Ποιότητα Θαλασσίων Υδάτων Γριμπόβου Ναυπάκτου

Καλή Χρονιά,

1. Πριν από κάθε άλλο λόγο επί του θέματος επιθυμώ ενθέρμως να ευχηθώ στον νέο-εκλεγέντα δήμαρχο της Ναυπακτίας κ. Ιωάννη Μπουλέ:
Την καλή επιτυχία στα καθήκοντά του !
Ευελπιστώ για την επιτυχία του, καθόσον εγγυώνται τα προσωπικά του προσόντα ως και η εμπειρία του σε διοικητικά θέματα, ως επίσης και η επέκταση του Καλλικράτειου δήμου, που υποχρεώνει και συγχρόνως παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε άρχοντα αυτού να αναδειχθεί σε έναν ουσιαστικά τοπικό κυβερνήτη της χώρας.
2. Επί του θέματος απέφυγα να αναφερθώ ενωρίτερον κατά την προεκλογική περίοδο, για ευνοήτους λόγους της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων, αλλά και διότι κρίθηκε ωφελιμότερη η επικοινωνία με τον νέο δήμαρχο, που οι συμπολίτες μας θα εξέλεγαν και του οποίου θέματος η περιγραφή του έχει ως ακολούθως:
3. Ως «γέννημα και θρέμμα» της πόλης της Ναυπάκτου, από τα παιδικά μου χρόνια κολυμπώ κατά τους θερινούς μήνες στη θάλασσα του Γριμπόβου.
Τα τελευταία χρόνια η δυσοσμία σε ορισμένη περιοχή ήταν ανυπόφορη, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρομαι προφορικά και με γραπτά υπομνήματα στους εκάστοτε Δημάρχους.
4. Στις διαμαρτυρίες μου αυτές ο τέως Δήμαρχος μακαρίτης Νικόλαος Ρέππας, μου είχε δηλώσει ότι υπάρχει πρόβλημα στις υπερχειλίσεις των φρεατίων της αποχέτευσης (γεγονός που αποδεικνύει την ελλιπή εξ αρχής κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος της πόλης).
5. Για την παραπάνω δυσοσμία στη συγκεκριμένη περιοχή και από όσα αντελήφθηκα, καταβλήθηκαν κάποιες προσπάθειες τόσο για τον εντοπισμό, όσο και για τη μερική θεραπεία του προβλήματος από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, η οποία σε γραπτό υπόμνημά μου, κατά το καλοκαίρι του 2009, με διαβεβαίωσε τηλεφωνικά ότι το πρόβλημα θα λυθεί κατά 70% με επεμβατικές βελτιώσεις του αποχετευτικού συστήματος.
6. Επί πλέον όμως της δυσοσμίας στην ορισμένη αυτή περιοχή του Γριμπόβου (η οποία φρονώ ότι κάπως θεραπεύθηκε), στο παράκτιο βυθό του τμήματος αυτού εξακολουθούσα να συναντώ στρώματα λυματολάσπης, τα οποία απέδιδα στις υπερχειλίσεις των φρεατίων ή σε λάθρα διασυνδέσεις αποχετεύσεων οικιών.
7. Φέτος το καλοκαίρι, για την προστασία της υγείας μου, αλλά και για να μη στερηθώ τη χαρά της θάλασσας, που είναι «μέσα στα πόδια μας» αποφάσισα να κολυμπώ σε περιοχή του Γριμπόβου, που εκβάλλονται μεγάλα ρέματα ως πλέον εγγυημένη από πλευράς καθαρότητας.
8. Δυστυχώς, για μία σειρά ημερών και εκεί συνάντησα το ίδιο φαινόμενο, δηλαδή στρώματα λυματολάσπης στον παράκτιο βυθό. Γεγονός το οποίο με οδήγησε να υποψιασθώ ότι προέρχονται από την αποβολή στη θάλασσα των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της πόλης, με συνέπεια να μολύνονται οι ακτές της παραλίας του Γριμπόβου, ως ανωτέρω.
9. Η εκτίμησή μου αυτή επαληθεύθηκε και από μαρτυρίες άλλων συγκατοίκων μας, αλλά του θέματος έχω και προσωπική αντίληψη, διότι κατά τα εγκαίνια λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, είχε δηλωθεί από τους τότε υπεύθυνους, ότι εκκρεμούσε το ζήτημα της περαιτέρω πορείας των λυμάτων.
10. Θεωρούσα ότι το ζήτημα αυτό είχε λυθεί και επομένως δύναμαι να χαρακτηρίσω ασυγχώρητη και συγχρόνως ως επικίνδυνη για την υγεία των λουομένων, εντοπίων και επισκεπτών, τη μη επίλυσή του επί τόσα χρόνια.
11. Η δήθεν αιτολογία η οποία ακούγεται, να μη δημιουργηθεί θέμα διότι θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις παράκτιες τουριστικές επιχειρήσεις, θα μου επιτραπεί τουλάχιστον να μη συμφωνήσω με την άποψη αυτή. Διότι το θέμα λίγο ή πολύ είναι γνωστό για την αμφίβολη ποιότητα της θάλασσάς μας και ακόμα είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων αυτών η καθαρή θάλασσα, παρά η αμφιβολία και η παγίδευση των λουομένων και είναι άξιο απορίας γιατί οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν ανέπτυξαν κάποια πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος.
12. Επιπροσθέτως και ως μία άλλη γνώμη μη ειδήμονος στο θέμα, φρονώ ότι οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού είναι σε μία μεγάλη έκταση του Δήμου, που παρέχει τη δυνατότητα να γίνουν χώροι αποθήκευσης και αποξήρανσης της λυματολάσπης, προκειμένου στη συνέχεια να διατίθεται στους αγρότες, ακόμη και δωρεάν, για λίπανση των αγρών τους.
13. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ όπως έχω το ταχύτερο δυνατόν μία γραπτή απάντηση από τον Δήμο, τόσο για το θέμα των υπερχειλίσεων των φρεατίων αποχέτευσης, όσο και για τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού και σε ποιες ενέργειες πρόκειται ο Δήμος να προβεί ώστε να μη μολύνονται τα νερά της θάλασσάς μας.
14. Το παρόν υπόμνημά μου κοινοποιείται και στα μέσα ενημέρωσης της Κοινής Ναυπακτιακής γνώμης, προκειμένου οι συμπολίτες μας να είναι κοινωνοί και συνεργοί στην προσπάθεια αυτή για καθαρή θάλασσα, την οποία ο Θεός μας ευνόησε να την έχουμε «μπροστά στα πόδια μας».
Ευχαριστώ θερμά για την κατανόησή σας,

Με εκτίμηση











Κοινοποίηση

1. Τηλεοπτικός-ραδιοφωνικός σταθμός Lepanto
e-mail:
lepanto@hol.gr
2. Eφημερίδα «Εμπρός»
e-mail:
empros@otenet.gr
3. Εφημερίδα «Ναυπακτία»
e-mail:
info@nafpaktia.com
4. Εφημερίδα «Νέον Άστρον»
e-mail:
mzigoronikos@yahoo.gr
5. Eφημερίδα «Ναυπακτιακή Φωνή»
e-mail:
nafpactos@in.gr
6. Eφημερίδα «Νέα της Ρούμελης»
7. Άρης Διαμαντόπουλος
e-mail:
arisdiam@tellas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: