Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΑΧΕΛΩΟΣ


Τι πραγματικά συμβαίνει με τον Αχελώο;



Ερώτηση προς την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικήςΑλλαγής κατέθεσε στην Βουλή ο Βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ. Β Θεσσαλονίκης κ. Κ.Βελόπουλος με θέμα την από το 1940 δεσμευτική σύμβαση COOPER η οποία με τον αναγκαστικό Νόμο 220 του 1940, αποτελώντας σύμβαση εκχωρήσεωςτων υδάτων του Αχελώου στην εταιρεία Hellenic Hydro - Electric andMetallurgical Corporation, δέσμευε τα ύδατα του Αχελώου για χρονικόδιάστημα 70 ετών (έως τον Δεκέμβριο του 2010) και μάλιστα προβλέπεταιπως εάν η σημερινή κυβέρνηση δεν προβεί στις ανάλογες ενέργειες,δηλαδή αν δεν απαντήσει αρνητικά στην εταιρεία τότε θα υπάρξειαυτόματη ανανέωση της σύμβασης για άλλα 25 έτη.


Από την υπογραφείσα σύμβαση διαφαίνεται πως οι εδώ και δεκαετίεςεξαγγελίες του Ελληνικού κράτους για την εκτροπή του Αχελώου ήταντουλάχιστον σχήμα οξύμωρο με τις αναληφθείσες από την σύμβασηυποχρεώσεις.


Ο Κ. Βελόπουλος στην ερώτησή του καλεί το υπουργείο να τοποθετηθεί στοθέμα αυτό και να γνωστοποιήσει τις εταιρείες που απαρτίζουν τοαμερικανικό αυτό consortium καθώς στην απάντηση του υπουργείου προςτον Βουλευτή κ. Βελόπουλο, με αριθμό 3682 Β/16-12-2010 πουεπιβεβαιώνεται η ύπαρξη της σχετικής συμφωνίας δεν αναφέρονται ούτε οιχειρισμοί της κυβέρνησης ούτε και οι εταιρείες.



Νίκος Βασιλειάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: