Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ... ΛΑΜΠΑΚΙΑ

Επικίνδυνα
τρία στα δέκα φωτάκια για το δέντρο


Σε έρευνα της ΕΕ από το Μάιο του 2007 μέχρι το Μάιο του 2009, σε 196 τυχαία δείγματα χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών το 30% εμφανίζουν εμφανή και άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας, υπενθυμίζει η σχετική ανακοίνωση.
Το ΚΕΠΚΑ συστήνει στους καταναλωτές να επιλέγουν λαμπιόνια, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν, με ηλεκτρικό ρεύμα, με τις εξής προϋποθέσεις:
Να φέρουν, πάνω στο προϊόν τη σήμανση CE, τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας ), τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.
Να συνοδεύονται, από οδηγίες χρήσης, στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5mm.
Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: