Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ


Θύελλα αντιδράσεων

από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα


Ενστάσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος και για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών και Εργασίας. Αίτημα να τίθενται στην κρίση της Βουλής οι επικαιροποιήσεις του μνημονίου αλλά και για σύγκληση της ΚΟ μετά τις γιορτές

Χωρίς περιστροφές, σε υψηλούς τόνους και έχοντας στο στόχαστρο τους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη, μίλησαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Οικονομικών και Εργασίας του κόμματος.

Ελαβαν τον λόγο σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση και ο καθένας χωριστά διά των έντονων επισημάνσεών του έδειξε τα όρια της αντοχής του σε διαδικασίες που εκτιμούν ότι «υποβιβάζουν» τον ρόλο τους. Δεν «απείλησαν» με καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου (εργασιακές σχέσεις, ΔΕΚΟ κ.ά.), αλλά άσκησαν δριμεία κριτική στον τρόπο λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης επιτιθέμενοι στους παριστάμενους υπουργούς.
Χτύπησαν «καμπανάκια», υπενθύμισαν ότι αρκετές από τις δεσμεύσεις τους ακυρώνονται εν συνεχεία και ζήτησαν για τα κρίσιμα νομοσχέδια να εξαιρεθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος. Αρκετοί βουλευτές, όπως η Βάσω Παπανδρέου και ο Π. Κουκουλόπουλος, ζήτησαν να τίθεται στην κρίση της Βουλής το μνημόνιο όταν επικαιροποιείται, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι θα το συζητήσει στην κυβέρνηση προσθέτοντας ωστόσο: «Είστε σίγουροι ότι κάθε τρίμηνο θέλετε να φέρνουμε κάθε επικαιροποίηση στη Βουλή;».
Ο Ε. Νασιώκας πρότεινε να μην ισχύσει η κομματική πειθαρχία στη σημερινή ψηφοφορία, αλλά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν κατά συνείδηση, εισηγήθηκε να σταματήσει η διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών και πρόβλεψε το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσει η αύξηση του ΦΠΑ (να μην εισπραχθεί δηλαδή). Η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή εντόπισε πρόβλημα σχεδιασμού και ζήτησε την επέκταση των κλαδικών, γιατί «η τρόικα το αμφισβητεί αυτό ακόμη», ενώ ο Ν. Σαλαγιάννης προειδοποίησε:
«Μπαίνει θέμα λειτουργίας των θεσμών του Κοινοβουλίου και της δημοκρατίας, όταν καλούμαστε να ψηφίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο». «Λέγατε την προηγούμενη φορά ότι σώσαμε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και τώρα αλλάζετε. Λέγατε ότι δεν θα πάρετε άλλα μέτρα και όμως τα παίρνετε - πού θα πάει αυτό;», ρώτησε η Τόνια Αντωνίου.
ΒολέςΓια τη διαδικασία του κατεπείγοντος εναντιώθηκε και ο Ανδρέας Μακρυπίδης τονίζοντας ότι έτσι έπρεπε να περάσουν μόνο τα φορολογικά - «εκεί έχει βάση, γιατί τελειώνει ο χρόνος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μετά τις γιορτές, ώστε να ακούσει ο πρωθυπουργός τις «αγωνίες και τις επισημάνσεις» των βουλευτών του, πρότεινε η Σοφία Γιαννακά και ο Ο. Κωνσταντινόπουλος μίλησε με καυστικό τρόπο για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την όλη διαδικασία: «Αυτό εδώ σήμερα είναι ομαδική ψυχοθεραπεία, αφού όλα είναι αποφασισμένα - μας εκβιάζετε με τις δόσεις του δανείου».
«Προκαλείτε κρίση της εμπιστοσύνης των βουλευτών για την κυβέρνηση», υπογράμμισε και ο Κ. Γείτονας.
Φώφη Γιωτάκη

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ Οξύτατη επίθεση στα «ρετιρέ» των ΔΕΚΟ
Μπορεί στη Βουλή ο Γ. Παπακωνσταντίνου να προσπαθούσε χθες να κατευνάσει τα πνεύματα, απαντώντας επί ώρες στα επιθετικά σχόλια των βουλευτών, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, δεν χρειάστηκε πάνω από δύο λεπτά για να οξύνει την αντιπαράθεση με εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.
Κατά την παρέμβασή του σε ημερίδα του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, ο κ. Πάγκαλος σε μια αποστροφή του λόγου του επιτέθηκε ευθέως στα «ρετιρέ» των ΔΕΚΟ. «Υπάρχουν ομάδες στην Ελλάδα οι οποίες έχουν παρά πολύ ισχυρή φωνή», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και... εισέβαλε στο «διά ταύτα» του στόχου του: «Πεντακόσιοι υπάλληλοι ή εκατό ή διακόσιοι, που είναι ικανοί να κλείσουν το κέντρο της Αθήνας και να αγωνιστούν μέχρι θανάτου από τις τηλεοράσεις για τα 500 ή τα 1.000 ευρώ, τα οποία αδίκως απέκτησαν και θέλουν να διατηρήσουν».
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι πέραν των επισημάνσεων του κ. Πάγκαλου, στους συνδικαλιστικούς φορείς η ΠΑΣΚΕ αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα συνοχής, με στελέχη να βάλλουν κατά της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και στην ουσία να προαναγγέλλουν σκληρή αντιπαράθεση στο εσωτερικό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: