Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010


Συνελήφθησαν.... "ψευτοπαραγωγοί"



Στα «δίχτυα» του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κύκλωμα παράνομης διακίνησης οπωροκηπευτικών μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν τα ειδικά μεικτά συνεργεία της υπηρεσίας, στη θέση ΔΕΜΑ της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων.
Εντοπίστηκε συσκευαστήριο από το οποίο ¨ψευτοπαραγωγοί¨ προμηθεύονταν κηπευτικά προϊόντα χωρίς παραστατικά στοιχεία, τιμολόγια και δελτία αποστολής.
Ειδικότερα το κύκλωμα παράνομης διακίνησης οπωροκηπευτικών προσπάθησε να διοχετεύσει στις λαϊκές αγορές, με άνομη πρακτική, μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών, με σκοπό να τα εμφανίσουν ως προϊόντα δικής τους παραγωγής.
Ήδη τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχουν διαβιβαστεί στο Ταμείο Λαϊκών Αγορών, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στο ΣΔΟΕ.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «πιάνει την άκρη του νήματος» στην παράνομη διακίνηση οπωροκηπευτικών αυτής της μορφής.
«Το κουβάρι της παράνομης διακίνησης προϊόντων είμαστε αποφασισμένοι να το ξετυλίξουμε» τονίζει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ντίνος Ρόβλιας. «Τα κλιμάκια ελέγχου του Υπουργείου μας επαγρυπνούν και σε καθημερινή βάση πραγματοποιούν ελέγχους, ώστε να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα κυκλώματα που δρουν παράνομα και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και παραπλανούν τον καταναλωτή. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στην αγορά και να εφαρμοστεί ο νόμος. Συγχαίρω θερμά τους υπαλλήλους του Υπουργείου μας που αποκάλυψαν το συγκεκριμένο θέμα».


Η έκθεση ελέγχου.

Αθήνα 7 - 12 - 2010

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Αρ. Πρωτοκόλλου: Y1-2692
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ

Αρ. Πρωτοκόλλου Υ1 - 2692



Προς: - Ταμείο Λαϊκών Αγορών
Κάνιγγος 20, Αθήνα - Δ.Ο.Υ. Μεγάρων
Τ.Κ. 101 81 - Σ.Δ.Ο.Ε.
Πληροφορίες : Μπιτζούνης Δημήτριος
Τηλέφωνο : 210-3893290
Fax : 210-3805341


ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ




Στις 3-12-2010 ημέρα Παρασκευή οι κάτωθι υπογράφοντες 1)Μπιτζούνης Δημήτριος, 2) Τζιώκας Χαράλαμπος, 3) Σχινάς Ηλίας και 4) Κολτούκης Ηλίας ύστερα από εντολή της Υπηρεσίας μας μεταβήκαμε στην περιοχή των Μεγάρων κατά τις μεσημεριανές έως τις βραδυνές ώρες της ημέρας για έλεγχο σε συσκευαστήρια και παραγωγούς σχετικά με την παραγωγή και διακίνηση κηπευτικών.

Α) Στη θέση ΔΕΜΑ της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων και σε υπόστεγο χώρο εντοπίσθηκαν αγροτικά αυτοκίνητα είτε φόρτωναν, είτε πήγαιναν να φορτώσουν κηπευτικά είδη. Διενεργήθηκε έλεγχος στον συγκεκριμένο υπόστεγο χώρο από ώρα 17.30 μέχρι 19.30 και διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:


1. Στο χώρο υπήρχε δεξαμενή νερού όπου κατά την ώρα του ελέγχου έπλεναν διάφορα λαχανικά, ακόμη υπήρχε χώρος ψυγείου με 50 κλούβες κηπευτικών εντός αυτού και χώρος γραφείου.
Ως υπεύθυνος εμφανίστηκε ο ….. που δηλώνει ως συσκευαστής Νωπών οπωρολαχανικών.
Γνώρισε στο κλιμάκιο ότι ο ίδιος, η σύζυγος και ο γιός του καλλιεργούν πολλά στρέμματα στην γύρω περιοχή του συσκευαστηρίου με κηπευτικά είδη τα οποία τα διακινούν προς την κεντρική αγορά Αθηνών ΚΑΑ, καθώς και σε επαγγελματίες πωλητές Λαϊκών Αγορών.


Στο χώρο βρέθηκαν τρία μπλοκ Δελτίων Αποστολής ως εξής:
…. ΕΔΡΑ …., Μέγαρα, Τ.Κ. 19100, Α.Φ.Μ. …., Δ.Ο.Υ. Μεγάρων
….. Λαχανοκηπουρός ΕΔΡΑ ….., Μέγαρα, Τ.Κ. 19100, Α.Φ.Μ. ….., Δ.Ο.Υ. Μεγάρων
….. Παραγωγός κηπευτικών ΕΔΡΑ …., Μέγαρα, Τ.Κ. 19100, Α.Φ.Μ. …., Δ.Ο.Υ. Μεγάρων


Στο χώρο του γραφείου του συσκευαστηρίου βρέθηκε τετράδιο στο οποίο ανέγραφαν ανά ημέρα τις ποσότητες που πούλαγαν σε διάφορα προϊόντα
Συγκεκριμένα αναγράφοντο τα ονόματα των:
…. (είναι παραγωγός πωλητής Λαϊκών Αγορών)
….. (είναι παραγωγός πωλητής Λαϊκών Αγορών)
…… (είναι παραγωγός πωλητής Λαϊκών Αγορών)
….. αγνώστου επιθέτου (αγνώστου ιδιότητας


Ο …. και η ….. μας δήλωσαν ότι δεν εκδίδουν παραστατικά πώλησης στους παραγωγούς που αγοράζουν. Τα Τιμολόγια-Δελτία Αποστολής για τους επαγγελματίες Λαϊκών Αγορών μας δήλωσαν ότι βρίσκονται στο σπίτι τους στα ΜΕΓΑΡΑ.
Ακόμα βρέθηκε στο συσκευαστήριο του ….:

Το υπ’αριθμ ΥΡΒ-…. ΙΧ Φορτηγό κλειστό αυτοκίνητο το οποίο είχε ο …. στο οποίο είχε φορτώσει:
-20 κιλά σπανάκι
-30 κιλά μαρούλια
-10 κιλά πράσσα
-10 κιλά μαϊντανό
-10 κιλά άνιθο
-10 κιλά κρεμμύδια
-10 κιλά χόρτα ιταλικά τα οποία όπως δήλωσε τα αγόρασε από το εν λόγω συσκευαστήριο χωρίς παραστατικά στοιχεία. Ακόμη δήλωσε ότι η σύζηγός του …. δηλώνει Αγρότισα και πωλεί τα προϊόντα της στην Γ’λαϊκή Αγορά Πειραιά και τα παραπάνω είδη θα τα πωλούσε στην εν λόγω Λαϊκή Αγορά.

Το υπ’αριθμ. ΗΑΖ-… αυτοκίνητο ήρθε στο εν λόγω συσκευαστήριο κατά την ώρα του ελέγχου με οδηγό τον ….. ο οποίος είναι παραγωγός στην Α’Λαϊκή Αγορά Πειραιώς. Ήταν φορτωμένο με 15 κλούβες άδειες στις οποίες εξωτερικά αναγράφετο η επωνυμία του συσκευαστηρίου και τις οποίες άφησε στο συσκευαστήριο. Αρνήθηκε να μας δηλώσει ότι αγοράζει από τον κύριο Δ...... και ότι τις κλούβες τις πήρε δανεικές.

Το υπ’αριθμ. ΥΟΚ-…. αγροτικό κλειστό ΙΧ αυτοκίνητο με οδηγό τον Χ..... Ιωάννη που δήλωσε ότι η μητέρα του Χ..... Μαρία είναι παραγωγός αδειούχος της Β’Λαϊκής Αθηνών. Επί του αυτοκινήτου φόρτωνε κηπευτικά. Καταμετρήθηκαν επί τούτου τα κάτωθι:
-17 κλούβες μαρούλια
-1 κλούβα πατζάρια
-1 κλούβα απίδια
-20 ματσάκια μυρώνια
-20 ματσάκια δυόσμος
-15 ματσάκια καυκαλίθρες
-20 ματσάκια μαϊντανό

Β) Έξω από το χώρο του εν λόγω συσκευαστηρίου υπάρχει άλλος χώρος μικρότερος και ψυγείο του ….. ο οποίος δεν παρεβρίσκετο εκεί παρά μόνο δύο αλλοδαποί (Πακιστανικής καταγωγής) όπου στον χώρο αυτό κατά τη διάρκεια του ελέγχου από το κλιμάκιο ήρθε ο …. του … παραγωγός στη Λαϊκή Α’ Αθηνών ο οποίος φόρτωσε παρουσία μας στο υπ’αριθμ. ΥΡΥ-… κλειστού ΙΧ φορτηγού:
-3 κλούβες με σπανάκι
-10 κλούβες μαρούλια
-3 κλούβες ιταλικά χόρτα
-1 κλούβα μαϊντανό.
Στο αυτοκίνητο υπήρχαν πριν τη φόρτωση των ανωτέρω κηπευτικών:
-2 κλούβες μελιτζάνες καθώς και
-150 καρτέλες με αυγά

Β) Ο έλεγχος συνεχίστηκε και σε μικρή απόσταση υπήρχε άλλο συσκευαστήριο. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ανήκει στον …. ο οποίος ήταν παρόν.
Στο συσκευαστήριο βρέθηκε το υπ’αριθμ. ΥΡΧ-… φορτηγό ΙΧ αυτοκίνητο στο οποίο είχαν φορτωθεί:
-20 κλούβες μαρούλι
-1 κλούβα ρόκκα
-2 κλούβες κρεμμυδάκια
-2 κλούβες άνιθο
-2 κλούβες σέλινο
-2 κλούβες σπανάκι
-10 κλούβες άγρια χόρτα
-3 κλούβες πατζάρια
-5 κλούβες χόρτα Ιταλικά

Το εν λόγω αυτοκίνητο ανήκει στην ….. τα δε προϊόντα είχαν φορτωθεί για λογαριασμό των α) ….. και β) …. οι οποίοι αμφότεροι είναι παραγωγοί πωλητές Λαϊκών Αγορών (Α’ Πειραιώς και οι δύο).

Με από όλα τα παραπάνω εκτεθέντα σας παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.



Οι ελεγκτές:

Δ. Μπιτζούνης
Η. Κολτούκης
Η. Σχινάς
Χ. Τζιώκας


Κοινοποιήσεις:
-Γρ. κ. Υπουργού
-Γρ. κ. Υφυπουργού
-Γρ. κ. Γεν.Γραμματέα Εμπορίου
-Γρ. κ. Ειδ. Γραμματέα ΥΠ.Ε.Α.
-Γρ. Ταμείου Λαϊκών Αγορών

Δεν υπάρχουν σχόλια: