Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

20 Ιανουαρίυ 2010

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ναυτικό Μουσείο; ή Εμπορικό Κέντρο, Ταχυφαγείο ή Καφετέρια;
Τι έχει ανάγκη ο Πειραιάς; Ένα ναυτικό μουσείο ή ένα ακόμη κέντρο διασκέδασης και χώρο εστίασης; Μήπως έχει ανάγκη για ένα ακόμη εμπορικό κέντρο με multiplex δυνατότητες;
Μάλλον ο ΟΛΠ, επιθυμεί να εφαρμόσει το παραδοσιακό real estate. Το τελευταίο διάστημα ο ΟΛΠ επιχειρεί μέσω της ΚΕΔ να εκδιώξει το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης από την Πέτρινη Αποθήκη στις Δεξαμενές Βασιλειάδη, δίπλα στο νέο κτήριο του ΥΕΝ.
Η ναυτική έκθεση του Μουσείου (έτος ίδρυσης 1992), η οποία σημειωτέων είναι ίσως η μεγαλύτερη στην Ελλάδα με περίπου 3.000 εκθέματα, βρίσκεται στον χώρο αυτό από το 1999, όταν ο ΟΛΠ, προσκάλεσε το Μουσείο για να αναβαθμίσει την εικόνα του ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και των κρουαζιερόπλοιων με τους υψηλούς προσκεκλημένους. Η ποιότητα του Μουσείου και το πολιτισμικό του έργου οδήγησαν τις διαδοχικές διοικήσεις του ΟΛΠ να διευρύνουν το δικαίωμα της φιλοξενίας στην Πέτρινη Αποθήκη, χωρίς όμως έγγραφες αμφότερες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα το Μουσείο να μένει «όμηρος» των εκάστοτε διοικήσεων. Κάποια μάλιστα από τις διοικήσεις αυτές εξόδευσε δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε αρχιτεκτονικά σχέδια και μελέτες για να δημιουργήσει έναν πρότυπο «Επιβατικό σταθμό – Ναυτικό μουσείο», κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε από την επόμενη διοίκηση. Επίσης, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης έχει κάνει δεκάδες προτάσεις (ματαίως όμως) στο ΥΕΝ και στον ΟΛΠ ώστε να δημιουργήσει και να οργανώσει ένα σύνθετο μουσειακό χώρο που να συμπεριλαμβάνει εκθέματα και των 3 Οργανισμών (Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, ΥΕΝ, ΟΛΠ). Ευτυχώς, την ίδια αρνητική στάση δεν έδηξε η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η οποία εμπιστεύτηκε τις δυνατότητες και την εμπειρία του Μουσείου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο και όμορφο μουσείο, το Μουσείο Ιστορίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης έχουν επισκεφτεί εκατοντάδες σχολεία, τμήματα πανεπιστημίων, απλοί επισκέπτες ακόμα και δεκάδες έλληνες Υπουργοί, Βουλευτές αλλά και ξένοι επίσημοι καθώς τόσο το 2004 όσο και το 2008, ο ΟΛΠ ως βασικός χορηγός και το ΥΕΝ ως οικοδεσπότης παρέθεσαν σε χιλιάδες προσκεκλημένους την καθιερωμένη δεξίωση των Ποσειδωνίων στο Μουσείο. Χιλιάδες πάλι ήταν και οι επισκέπτες όταν το ΥΕΝ διοργάνωσε στο Μουσείο, το 2004, την απονομή των βραβείων Καββαδία με παράλληλη μουσική εκδήλωση των Θ. Μικρούτσικου, Λ. Μαχαιρίτσα και Χ. Θηβαίου. Το Μουσείο έχει διοργανώσει επίσης μια θεατρική παράσταση με την Ομάδα Αιγαίου, εκθέσεις θαλασσογραφίας, ενώ ο Δήμος Πειραιά (μέλος του Δ.Σ. του ΟΛΠ), μεταξύ άλλων, έκλεισε τις εορταστικές εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας το 2004 στο Μουσείο, έκανε το συνέδριο των διαβαλκανικών Δήμων και πραγματοποίησε, με την αιγίδα του ΟΛΠ, παρουσίαση ενδυμάτων έμπνευσης μινωικής περιόδου. Ελάχιστα μέτρα έξω από το Μουσείο, στον Προβλήτα, η τ. Πρόεδρος του Αθήνα 2004 κ. Γ. Αγγελοπούλου παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα και με ένα μικρό διάπλου, με το πλοίο της Κυρήνειας, παράδωσε την Φλόγα στο τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο.
Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που από το 1992, με αποκλειστικά ιδιωτικά κεφάλαια και χωρίς ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, προσπαθεί να διαφυλάξει και να προβάλει την πλούσια ελληνική ναυτική παράδοση. Αντιθέτως έχει σπαταλήσει τεράστια ποσά τόσο για την αγορά, φύλαξη και συντήρηση των κειμηλίων και της Πέτρινης Αποθήκης όσο και για να πληρώσει δεκάδες επιστήμονες που κατά καιρούς συνεργάζεται (αρχαιολόγους, συντηρητές, ναυπηγούς κ.ά.). Τα μέλη του Δ.Σ. και οι Φίλοι του είναι άνθρωποι της ναυτιλίας, άνθρωποι που αγαπούν την ελληνική ναυτική ιστορία και παράδοση. Μεταξύ αυτών είναι ναυτικοί, εφοπλιστές, αξιωματικοί του Π.Ν. και του Λ.Σ., ακόμη και δικαστές και εισαγγελείς.
Σημειώνεται ότι το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης έχει ταξιδεύσει με εκθέματά του σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και σε χώρες του κόσμου (Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ κ.ά.) ώστε οι Ομογενείς αλλά και οι ξένοι πολίτες να γνωρίσουν το μεγαλείο της ελληνικής ναυτικής ιστορίας. Από τις σημαντικότερες της παρουσίες ήταν στην εξάμηνη έκθεση EXPO 98 στην Λισσαβώνα, αφιερωμένη στους Ωκεανούς, όπου το ελληνικό περίπτερο με τα εκθέματα του Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και του Μουσείου Μπενάκη, βραβεύτηκε στα 3 καλύτερα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την επιλογή των Μουσείων που θα εκπροσωπούσαν την Ελλάδα την έκανε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το οποίο εκτίμησε την ποιότητα και την ευελιξία των δύο αυτών ιδιωτικών Μουσείων.
Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης παρακαλεί όλους τους σκεπτόμενους πολίτες να συμπορευτούν στην προσπάθεια του, ώστε να αποκτήσει μόνιμη στέγη, με σκοπό να διευρύνει το πολιτιστικό του έργο και να προστατεύσει και να διαδώσει το μεγαλείο της ελληνικής ναυτικής ιστορίας και παράδοσης.
Ο φυσικός χώρος ενός ναυτικού μουσείου είναι εντός του λιμένα, όπως συμβαίνει σε όλους τους μεγάλους λιμένες του κόσμου. Στην περίπτωση του ΟΛΠ, έχουμε το εξής παράδοξο: Να του «χαρίζεται» ουσιαστικά ένα ναυτικό μουσείο με 3.000 πολύτιμα εκθέματα και αυτός να του κάνει έξωση. Γιατί άραγε;

====================================================================================

14 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΜΠΟΥΚΙΩΤΩΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

Μεγάλες καταστροφές

στην Μπούκα Αμφιλοχίας

Μεγάλες καταστροφές υπέστη το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιανουαρίου ο οικισμός Μπούκα Αμφιλοχίας, εξαιτίας της κακοκαιρίας και των σφοδρών ανέμων. Μάλιστα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «φουσκώσει» η θάλασσα και να πλημμυρίσουν σπίτια και μαγαζιά που βρίσκονται επί της παραλίας και όχι μόνο.
Τον οικισμό «σφυροκοπούσαν» πολύ ισχυροί άνεμοι έντασης έως και 8 μποφόρ.
Όλος ο οικισμός της Μπούκας, δηλαδή από το λιμάνι μέχρι και την κεντρική πλατεία του χωρίου, παρέμενε στο έλεος των ανέμων για ώρες.
Η μανία της θάλασσας ήταν τέτοια, που παρέσυρε τα πάντα κοντά στον παραλιακό δρόμο. Όλα τα ισόγεια των κατοικιών πλημμύρισαν και οι κάτοικοι αγανακτισμένοι προσπαθούσαν να σώσουν τα υπάρχοντα τους.
Είναι προφανές ότι όλος ο ηλεκτρικός εξοπλισμός των κατοικιών και επιχειρήσεων, (ψυγεία, κουζίνες κ.α.), που βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο, καταστράφηκαν ολοσχερώς, αφού το ύψος του νερού σε πολλές περιπτώσεις έφτανε το ένα μέτρο.
Οι κάτοικοι του οικισμού, εξαιτίας του καιρού, φτάνουν σε σημείο να αγωνιούνε όχι μόνο για τις περιουσίες τους αλλά και για την ίδια τους τη ζωή. Ο φόβος και η ανασφάλεια για τα χειρότερα, ειδικά αυτές τις Άγιες μέρες, τους γεμίζει με αγανάκτηση και θυμό συγχρόνως!
Όλες οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Αμφιλοχίας, οι σύλλογοι και οι φορείς για την προστασία του οικισμού έχουν βρει αντίσταση από τις Υπηρεσίες του Αθηνοκεντρικού Κράτους και στο γράμμα του νόμου, που απαιτεί χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών προκειμένου να λύσουμε το τόσο σοβαρό πρόβλημα με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα .
O Πολιτιστικός Σύλλογος Μπουκιωτών Αθήνας μετά από έκτακτη συνεδρίαση καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικότερα: τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας κύριο Κοιμήση, τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κύριο Σώκο, την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Μπιρμπίλη, την Κτηματική Υπηρεσία, το ΓΕΝ, τους βουλευτές Αιτολωακαρνανίας από την κυβέρνηση τους κυρίους Μωραϊτη, Κουρουμπλή, Μακρυπίδη, και την κυρία Γιαννακά, και από την αντιπολίτευση τους κυρίους Σαλμά, Σταμάτη, Καραγκούνη, και Μωραϊτη Νικόλαο, καθώς και το Λιμεναρχείο Αμφιλοχίας, να ενημερωθούν, να προτείνουν άμεσες λύσεις και να φροντίσουν να τις υλοποιήσουν έγκαιρα!
Επειδή πλέον κανείς δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ενημέρωση για το πρόβλημα. Οι κάτοικοι του χωρίου προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την απαξίωση και την αδιαφορία διότι η υπομονή μας τόσα χρόνια έχει εξαντληθεί!

Τέλος ο Σύλλογος Μπουκιωτών Αθήνας έχει στα χέρια του φωτογραφικό υλικό και video από την καταστροφή για κάθε ενδιαφερόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: