Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

19 αρτίου 2009

Η ασυλία της διαφθοράς

του Αντώνη Δρόσσου

Μέσα στη λοβιτούρα της αγοραπωλησίας, οι αρχιερείς της διαφθοράς και της διαπλοκής αισθάνονταν ανασφαλείς. Διέπρατταν οφθαλμοφανώς ποινικά εγκλήματα και φρόντισαν να προστατευτούν με την περιβόητη βουλευτική ασυλία. Η οδυνηρή εμπειρία της Κατοχής και της μετεμφυλιακής εποχής βόλευε την κατάσταση. Έτσι με το άρθρο 86 του Συντάγματος και με τον ειδικό νόμο 3126/03 οι πολιτικοί και οι υπουργοί δεν υπάγονται πλέον στις κοινές ρυθμίσεις του Δικαίου, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια αντιμετώπισή δημιουργεί δυσαρμονία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου.
Οι ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων αποφάσισαν να δώσουν ασυλία στους εαυτούς τους με βάση τη περιβόητη φιλοσοφία της ποινικοποίησης ή μη της πολιτικής ζωής του τόπου. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τη χώρα στην παρακμή και στην καταστροφή. Οδήγησε σε μια ακόμα μεγάλη κρίση που έμεινε κι αυτή, προς το παρόν, ανολοκλήρωτη. Καμιά κρίση σ’ αυτή τη χώρα δεν ολοκληρώθηκε, για να αποτελέσει την απαρχή μιας άνοιξης, αφού ποτέ δεν ακολούθησε το τελευταίο αναγκαίο στάδιο της κάθε κρίσης, που είναι η κάθαρση. Γι’ αυτό η χώρα χαροπαλεύει σε μια πορεία παρακμής, σ’ ένα θανατηφόρο τέλμα.
Είναι αλήθεια κ. Σιούφα αυτά που γράφονται και λέγονται τις μέρες αυτές, ότι επί των ημερών σας αποφασίστηκε η χρηματοδότηση με 2 εκατομμύρια ευρώ, για να ξύσετε και να κάνετε σαγρέ, τα επικίνδυνα όταν βρέχει μάρμαρα που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο της Βουλής;;;??? Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θορυβημένος από το κόστος αυτό έκανε νέα συμφωνία που έκλεισε στις 400.000 ευρώ και το Υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι η διεκπεραίωση των εργασιών γίνεται με 20.000 ευρώ, όσο δηλαδή είναι η αξία ενός μηχανήματος ξυσίματος, γιατί την εργασία μπορεί να την κάνει η τεχνική υπηρεσία της Βουλής! Δηλαδή 1.980.000 ευρώ διαφθορά και παρακμή!! Μόνο κάτω από ασυλία θα μπορούσατε να κάνετε τέτοια τερατώδη εγκλήματα κύριοι της Βουλής!!
Είναι αλήθεια κύριοι βουλευτές, αντιπρόσωποι των λαϊκών συμφερόντων, ότι η Εταιρεία των «Τράμ» παρουσιάζει ετήσιο έλλειμμα 30.000.000 ευρώ και επομένως το 2009 δεν έχει αυξηθεί ο κύκλος εργασιών της; Και παρόλα αυτά εσείς οι ασυλωμένοι διαχειριστές του Δημοσίου χρήματος τη διαλύσατε:
· τον Απρίλιο του 2009 οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Τραμ» ήταν 150 και το Σεπτέμβριο έγιναν «ως εκ δια μαγείας» 650 Μάλιστα κάτι μέρες πριν να εξαγγελθούν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου προσλήφθηκαν 60 άνθρωποι μέσα σε ένα 24ωρο . Ο Συνήγορος κ. Ρακιντζής έστειλε στη Δικαιοσύνη την υπόθεση της εταιρείας «Τραμ».
Είναι αλήθεια ότι η παλιά Ολυμπιακή φέσωσε το ΙΚΑ με 660.000.000 ευρώ, ότι μετά τις εθελούσιες εξόδους στον ΟΤΕ το έλλειμμα στον κλάδο σύνταξης είναι 600.000.000. Και βέβαια δεν ξεχνάμε πως η πλουσιοπάροχη εθελούσια έξοδος στον ΟΛΠ στοίχισε στον εργαζόμενο έλληνα 85.000.000 ευρώ. Ποιος σας εξουσιοδότησε να διαλύσετε την οικονομία αυτής της χώρας;;??Είναι φανερό. Ο νόμος που φτιάξατε κύριοι!!
Τέλος με τα όργανά σας καταφέρατε το ακατόρθωτο: Υγιείς με «τέσσερα μάτια» έπαιρναν επίδομα-σύνταξη αόμματου με ενυπόγραφα πιστοποιητικά γιατρών. Ποιοι είναι αυτοί οι γιατροί; Ποιων νοσοκομείων; Πήρατε τις άδειες άσκησης επαγγέλματος κανενός ή μήπως ανήκουν τα αθώα αυτά πλάσματα σε κόμματα και παρανόμησαν γιατί τους πιέσατε με σημειώματα, που τα κρατάνε και σας κρατάνε;
Είναι αλήθεια κ. Υπουργέ των Εσωτερικών ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ είναι 7.000 δηλαδή περίπου 6 φορές περισσότεροι από όσους έχει το Αγγλικό BBC;;!! Ακόμα σας ρωτάω για να μάθω δεν είναι διαφθορά υπό ασυλία το γεγονός ότι στην εποχή της ταχύτητας και των πολλαπλών ηλεκτρονικών μέσων και κάτω από τον ιδιο φόρτο εργασίας οι 804 εργαζόμενοι των 16 μισθών!!! της βουλής του 2007, έγιναν σήμερα 1.581 και χωρίς καν να περάσουν από ΑΣΕΠ!!
Είναι αλήθεια ότι οι στρατιωτικοί παίρνουν «πάγια οδοιπορικά»! είτε ταξιδέψουν είτε όχι; Παίζετε κύριοι της βουλής με τα λεφτά του κοσμάκη, γιατί βρίσκεστε κάτω από ασυλία νομική και σήψη ηθική. Αποτελείτε παραδείγματα προς αποφυγήν. Παρακμή!!
Διότι παρακμή είναι, όταν η πρώην Υπουργός Βάσω Παπαντρέου παραδέχεται και δηλώνει ότι «δυστυχώς στο ΠαΣοΚ δεν έγινε ποτέ κάθαρση. Αισθάνομαι αλληλέγγυα με όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, αλλά όχι με εκείνους σε όλα τα επίπεδα που έφτιαξαν περιουσίες στα χρόνια διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ. Όλους αυτούς τους θέλουμε στο ΠαΣοΚ; Αν τους θέλουμε, να το πούμε. Διότι σε τέτοια περίπτωση εγώ δεν θέλω να έχω καμία σχέση». Ακούγονται όλα αυτά και από πλευράς δικαιοσύνης δεν κουνιέται φύλλο!!
Παρακμή είναι, όταν ο κ. Αντώναρος από την άλλη πλευρά φωνάζει εναγώνια για να σώσει τους «βατοπεδινούς», ότι «δεν πρόκειται να συμβάλλουμε σε καμία περίπτωση στην πρόθεση που έχει το ΠΑΣΟΚ να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας Παραλίγο να φωνάξει: Αφήστε τους κλέφτες του Δημοσίου χρήματος ήσυχους. Δε φταίνε!!
Παρακμή και αναχρονισμός είναι, όταν το ΚΚΕ θυμάται τα παλιά και κλείνει τα μάτια μπροστά στα τωρινά, τονίζοντας ότι «η ποινικοποίηση της πολιτικής μας ζωής στην πράξη είναι φασιστική μέθοδος. Και όποτε εφαρμόστηκε, δίχασε βαθιά τον ελληνικό λαό (δεν ωφελήθηκε κανείς, ηθικά τουλάχιστον, από την επιβολή της). Αλλά απορύθμιζε πάντοτε τη ζωή ολόκληρου του έθνους. Μία από τις σοβαρότερες αιτίες που οδήγησαν το Ελληνικό Έθνος στον αλληλοσπαραγμό του Εμφυλίου Πολέμου, ήταν και η «ποινικοποίηση της πολιτικής μας ζωής». Δεν είναι λοιπόν φασισμός η κλοπή του δημοσίου χρήματος και η χρεοκοπία της χώρας με τις ευλογίες και την ομπρέλα της Βουλής!! Οι ¨ελληνες πολίτες είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Το ξεχάσατε αυτό; Αλλά φαίνεται πως η διαφθορά δεν ενοχλεί τους Έλληνες πολιτικούς και δεν εννοούν να βγούν από το λήθαργο. Καμπάνες χτυπούν. Ξυπνήστε επί τέλους «ασυλωμένοι» άρχοντες, όσο έχετε ακόμα καιρό, όσο το ποσοστό της ανεργίας δεν έχει εκτιναχτεί. Γιατί τότε οι εκτός των τοιχών πεινασμένοι θα φάνε ζωντανούς τους εντός. Τα τοίχη δεν αντέχουν στην ορμή των πεινασμένων. Εύκολα πέφτουν και τότε αλλοίμονο απ’ τους χορτάτους που είναι μέσα και οι «ασυλωμένοι» είναι κι αυτοί και χορτάτοι και μέσα και πολύχρωμοι!!
Στην Ιταλία το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την διά νόμου ασυλία του Μπερλουσκόνι και υπογράμμισε ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει τη βασική συνταγματική αρχή που ισχύει στη χώρα, σύμφωνα με την οποία όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης τα πράγματα είναι διαφορετικά λέει ο κ. Παύλος Ελευθεριάδης που διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Εκεί το κράτος δικαίου δεν είναι μόνον φτηνό σύνθημα. Η Δικαιοσύνη εκεί μπορεί και ερευνά τους πάντες. Εκεί η «ποινικοποίηση» της πολιτικής ζωής, δηλαδή η σοβαρή λογοδοσία, είναι αρετή και είναι αναγκαίο στοιχείο της δημοκρατίας. Όσο πιο πολλή «ποινικοποίηση», τόσο καλύτερα για την υπόληψη της πολιτικής».
Στη Βρετανία, για παράδειγμα, δεν υπάρχει ούτε βουλευτική ασυλία, ούτε νόμος περί ευθύνης υπουργών. Όλοι υπόκεινται στη Δικαιοσύνη εξίσου (και γι' αυτό οι πολιτικοί χρηματοδοτούν γενναιόδωρα και προστατεύουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ώστε να έχουν σοβαρούς και ικανούς δικαστές, που φυσικά τελικά ωφελούν και τους απλούς πολίτες). Η παραμικρή εικασία οδηγεί σε δικαστική ή διοικητική έρευνα και, αν προκύψουν ενδείξεις, σε άσκηση ποινικής δίωξης. Πρόσφατα ο ίδιος ο εν ενεργεία τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ερευνήθηκε δικαστικά για ενδεχόμενες παράνομες χρηματοδοτήσεις του Εργατικού Κόμματος». Όπως είπε πρόσφατα και ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου "πρέπει να υπάρξει ένα νέο όραμα για την Ελλάδα, το όραμα μιας χώρας σοβαρής, μικρής, αλλά αξιοπρεπούς και ανταγωνιστικής".
Η ασυλία που παρέχει καταχρηστικά το Ελληνικό Σύνταγμα στους πολιτικούς δεν έχει πια νόημα, γιατί καταστρέφει το κύρος της Δημοκρατίας, αποδυναμώνει το θεσμό της Δικαιοσύνης και οι πολίτες πείθονται όλο και περισσότερο, πως οι πολιτικοί στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν στο κράτος δικαίου, στην αρχή δηλαδή ότι όλοι είμαστε ίσοι ενώπιον του νόμου. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να καταργηθεί αυτός ο περιβόητος νόμος περί ευθύνης υπουργών με ομόφωνη απόφαση της Βουλής μέχρι να διαγραφή από το Σύνταγμα και να υπαχθούν οι πολιτικοί και οι υπουργοί στις κοινές ρυθμίσεις του Δικαίου. Οι διατάξεις αυτές δεν καλύπτουν τους λειτουργούς της Βουλής των Ελλήνων, αλλά τους εχθρούς της Δημοκρατίας γιατί προσφέρει ασυλία στην ποικιλόμορφη διαφθορά και στην πολύτροπη διαπλοκή. Η πίστη στη Δημοκρατία υπονομεύεται και η υπόληψη της πολιτικής κατρακυλά. Εγκαταλείψετε τις αγκυλώσεις. Από τη μετεμφυλιακή εποχή μέχρι σήμερα πέρασαν πολλά χρόνια. Τα κόμματα νομιμοποιήθηκαν. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ είναι ώριμη να προχωρήσει. Η Χώρα πρέπει να ορθοποδήσει. Φέρτε πρόταση στη βουλή, για να ξεβρακώσετε τους κλέφτες. Δεν θα την ψηφίσουν οι κλέφτες, όσοι ανήκουν στο λόμπι των κλεπτών-δωροληπτών.

===============================================

8 Μαρτίου 2010

Τώρα θα μάθουμε να ζούμε όπως… τότε !


Για την Ελλάδα τα δανεικά στέρεψαν.
Κατέρρευσε ένα ολόκληρο σύστημα ψευτο-ανάπτυξης και ψευτο-ευημερίας το οποίο οι πολιτικοί μας συντήρησαν τα τελευταία 30 χρόνια, που ζούσαμε συνέχεια με δανεικά και με χρηματοδοτήσεις της ΕΕ.

Επιτηρητές θα κάθονται πάνω από το κεφάλι μας και θα μας πιέζουν ανά 3μηνο ή έστω 6μηνο, για χαμηλότερες συντάξεις και μισθούς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ηδη κόπηκαν –για πάντα - 2 μισθοί το χρόνο και τον Ιούνιο, αν δεν δούμε κάποια μικρή διόρθωση στις ανάγκες μας, θα κοπούν επιπλέον. Μέτρα πλέον μόνιμα (και όχι προσωρινά) για την ελληνική οικονομία !

Το χρήμα γίνεται κάθε μέρα δυσεύρετο. Οι τράπεζες πλέον κοιτάνε τα του οίκου τους, τα δάνεια δίδονται με το σταγονόμετρο, διότι συνεχίζουν να αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα παλαιά δάνεια και προχωρούν στην επαναδιαπραγμάτευση των παλαιών δανείων.
Οι ξένοι κερδοσκόποι βομβαρδίζουν συνέχεια της Ελλάδα, ενώ στο εσωτερικό της χώρας ζούν και βασιλεύουν οι δικοί μας κερδοσκόποι και καρτέλ, που είναι χειρότεροι των ξένων.
Ξεκινά κοινωνική αναστάτωση, κτυπούν το Γλέζο, η Κατσέλη θέλει να παραιτηθεί, κτυπούν την ανεργία, κερδοσκοπούν σε όλα, οι τιμές των προιόντων αυξάνονται, ο πληθωρισμός τρέχει και η ανεργία πολλαπλασιάζεται. Ο πόλεμος άρχισε !
Σε ολόκληρη την Ευρώπη ξαπλώνεται η κρίση, οι οικονομίες εκτροχιάζονται και το «Ευρώ» κινδυνεύει άμεσα.

Στην Ελλάδα δεν επενδύει πλέον κανείς. Ξαφνικά εξαφανίσθηκαν από προσώπου γής και οι Ελληνες επενδυτές. Μα στην ουσία ουδέποτε υπήρξαν Ελληνες επενδυτές, διότι όλοι τους απλά «έβαζαν μόνο τις ιδέες» στο εκάστοτε πολιτικό σύστημα και στη συνέχεια το κράτος «έβαζε τα λεφτά των φορολογούμενων». Δεν δημιούργησαν πλούτο. Τώρα που κλείσαν οι κρουνοί των φορολογούμενων θα είναι μηδενικές οι επενδύσεις τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια.Ως τότε θα τά έχουμε ξεπουλήσει όλα στους ξένους. Τιμές ευκαιρίας, για τρένα, τηλεφωνία, ναυπηγεία, λιμάνια, νησιά, εθνικούς δρόμους, γέφυρες, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, όλα πουλήθηκαν ή βρισκόμαστε σε «διαβούλευση».

Ο Ελληνας φορολογούμενος τώρα θα ξανα-πληρώσει το μάρμαρο, των προηγούμενων λανθασμένων «επενδύσεων» των χρημάτων του! Ο Ελληνας θα ματώσει.Θα ματώσει από περηφάνεια, ανεργία και πείνα.

Η κυβέρνηση πιέζεται σε καθημερινή βάση από τις Βρυξέλλες.Οι επιλογές πλέον δεν θα είναι της κυβέρνησης, απλώς θα μεταφράζει στα Ελληνικά, τις όποιες αποφάσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ηδη έχουμε εκχωρήσει στους ξένους τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ηλθε η ώρα να αλλάξουμε ριζικά και το αναχρονιστικό μας Σύνταγμα.

Το μέλλον του λαού θα είναι οδυνηρό, δεν θα ματώσει απλά, θα νοιώσει τον εξευτελισμό σε όλο του το μεγαλείο.
Θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος ζωής μας, θα αλλάξουμε και νοοτροπία, διότι θα δούμε ότι δεν υπάρχουν πλέον «κεκτημένα».Η δημοσιουπαλληλική νοοτροπία που υπήρχε 30 ολόκληρα χρόνια, τέλειωσε σε ένα πρωί.
Τέρμα τα βολέματα.

Δεν παράγουμε απολύτως τίποτα. Μέχρι και το 1981 η Ελλάδα ήταν αυτάρκης τουλάχιστον σε αγροτικά προιόντα και τρόφιμα, Μετά ήλθαν οι ευρωπαικές επιδοτήσεις, οι χωματερές δούλευαν συνέχεια , διότι και οι αγρότες απέκτησαν (τελευταίοι εναπομείναντες εργαζόμενοι στην Ελλάδα) τη δημοσιουπαλληλική νοοτροπία της «χωματερής», σταμάτησαν και αυτοί να παράγουν για τον Ελληνα καταναλωτή. Οι αγρότες στην Ελλάδα, μέχρι το 1981 ήταν οι μοναδικοί εργαζόμενοι, μετά σταμάτησαν και αυτοί να παράγουν.Παραγωγή μηδέν. Ολα τα τρόφιμα εισαγωγή από το εξωτερικό, πατάτες – ντομάτες – σκόρδα από Τουρκία-Αίγυπτο, Χιλή, λεμόνια του Ισραήλ, εργαζόμενοι από την Αλβανία- Βουλγαρία-Ινδία. Οι επιδοτήσεις γίναν ενοικιαζόμενα δωμάτια, μεροκάματα για Αλβανούς εργάτες, μπουζούκια, τζόγος, Ρουσλάνες-Βουλγάρες και πολυτελή αυτοκίνητα!
Οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων, σήμερα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30 δις € το χρόνο, όταν για την αντίστοιχη Ευρωπαική χώρα είναι μόλις στα μισά, δηλαδή 15 δις€.

Οσα λεφτά και να δανειζόμαστε από εδώ και πέρα, δεν πρόκειται να πέσουν στη κατανάλωση και σε επιδοτήσεις.
Τα 300δις του «δημόσιου χρέους», του χρόνου θα γίνουν 400 δις € και πάει λέγοντας. Το συνολικό χρέος «Δημόσιο και ιδιωτικό» ξεπερνά ήδη το 1 τρίς € !

Το χρέος ξέφυγε , δεν μαζεύεται, και στο τέλος δεν θα το αποπληρώσουμε ποτέ.Γι΄αυτό είμαστε σε διαρκή επιτήρηση.
Ηδη θεωρούμαστε υπανάπτυκτοι-ψεύτες και απατεώνες από τους φίλους μας Ευρωπαίους. Σκέψου τι θα γίνει σε 5 χρόνια !
Ολοι κρύβουν τις εντολές της ΕΕ, ότι οι μέσοι μισθοί μας πρέπει να γίνουν έστω και τώρα, «ανταγωνιστικοί», δηλαδή, στα τέλη του 2012, θα πρέπει να κυμαίνονται στα 370€/μήνα (επί 12 μήνες το χρόνο), αυτή είναι η πραγματικότητα και κανείς δεν τη λέει στο λαό.
Ολα πρέπει να ξαναγυρίσουν στο 1998, από τότε που άρχισε το μεγάλο φαγοπότι !

Μετά απ΄όλα αυτά – που δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας - αλλά πραγματικά σχέδια για την ελληνική οικονομία, ο καθένας μας διερωτάται, «δεν θα πληρώσει κανένας, για όλα αυτά» ?
Δυστυχώς νομίζω πως η απάντηση είναι αρνητική, διότι απλά βρισκόμαστε σε «πόλεμο» και θα ματώνουμε συνέχεια κάθε μέρα και περισσότερο. Το πιο δύσκολο όμως για μένα είναι να βρώ τη δύναμη και τις λέξεις, να εξηγήσω όλα τα παραπάνω στα παιδιά μου, τι να τους πώ τώρα για τη γενιά μου ?
Για τη ψευτο-ανάπτυξη, τη ψευτο-ευημερία , ότι θα δουλεύουν μέχρι το 70 τους ? Μήπως – σαν πολίτες της Ευρώπης - πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Ευρωπαικό διαβατήριο και να μετακινηθούμε σε γειτονικές χώρες ?

*Θαν.Παπαχαραλάμπους, Διπλ Πολιτικός Μηχανικός

========================================================

15 Ιανουαρίου 2010

Διοικητική μεταρρύθμιση για δυνατούς πο - λίτες

Δρ. Ζέφη Δημαδάμα

Με ριζικές αλλά απαραίτητες τομές προχωρά η κυβέρνηση τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Θέτοντας ήδη σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο αναμένει προτάσεις προς την αρτιότερη υλοποίηση του εγχειρήματος με άξονα το συμφέρον της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό αποκεντρωμένο κράτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες θα πρέπει να προτάξουν την πρόοδο της ευρύτερης περιοχής τους και να υπερβούν τις όποιες τοπικιστικές προσεγγίσεις οι οποίες δεν θα απειληθούν από τις παραπάνω μεταρρυθμίσεις αλλά θα ενδυναμωθούν. Λογικές και πρακτικές περιορισμένες στα στενά πλαίσια του ‘μικροπελατειακού συστήματος’, -ξεπερασμένες από την πλειονότητα της κοινωνίας- είναι εκτός της κοινωνίας των ενεργών πολιτών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των αλλαγών. Εξάλλου μέσα από την προτεινόμενη ενίσχυση του τοπικού θα αναδειχθούν περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μνημεία (ιστορικά, πολιτιστικά, φυσικού κάλλους κ.λ.π) και δεν θα υποβαθμιστούν, όπως γίνεται σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις.
Η συγχώνευση των 1.034 ΟΤΑ σε λιγότερους από 370 δήμους, οι 13 αιρετές περιφέρειες στη θέση των 76 νομαρχιών και η θεμελίωση 7 Γενικών Διοικήσεων αντί των 13 σημερινών κρατικών περιφερειών στοχεύουν στην ομαλή και αποτελεσματική διάρθρωση της διοίκησης της χώρας. Συγχρόνως, η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο για την αποδοτικότερη οικονομική, κοινωνική και πολιτική λειτουργία της τοπικής κοινωνίας η οποία θα αυτονομηθεί και δεν θα εξαρτάται στενά από το κεντρικό κράτος αλλά θα αξιοποιήσει τις δυνάμεις και τις δυνατότητές της.
Με την μεταρρύθμιση αυτή πραγματοποιείται μια σταδιακή μετάβαση σε συστήματα διοίκησης με άξονα τις αρχές της διακυβέρνησης. Στις σύγχρονες προσεγγίσεις ο όρος “διακυβέρνηση” αποτελεί προτεραιότητα και τεκμηριώνει ακριβώς τη “δύναμη στα χέρια” του τοπικού και περιφερειακού ενώ στοχεύει στην συμπλήρωση των πολιτικών και δράσεων της εκάστοτε κυβέρνησης, με κοινωνική συμμετοχή, με ρόλο σε ενώσεις, φορείς, πολίτες. Και ίσως με αντιπροσωπευτικότερη και πιο δημοκρατική παρουσία τους.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, η κοινωνία των πολιτών και κάθε ενεργός πολίτης ξεχωριστά, στο προτεινόμενο διοικητικό μοντέλο αποκτά ισχύ, έχει δυνατότητα να επηρεάσει τις πολιτικές της περιοχής του και αναπτύσσει δυναμική σε σχέση με τις απαιτήσεις προς το κεντρικό κράτος.
Η οικονομική υποστήριξη της μεταρρύθμισης είναι προτεραιότητα και οργανώνεται συστηματικά, μέρα με τη μέρα από το κυβερνητικό επιτελείο, μέσω πηγών χρηματοδότησης (π.χ. μέρος του ΕΣΠΑ), παράλληλα δημιουργούνται τα πλαίσια στελέχωσης (προσωπικό υποστήριξης) καθώς είναι απαραίτητο για το στρατηγικό σχεδιασμό σε μακροπρόθεσμη βάση των παραπάνω (επιχειρησιακό πρόγραμμα στήριξης) και προετοιμάζονται άτομα που έχουν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις να αναλάβουν επιτελικό ρόλο.
Το μεγάλο στοίχημα είναι εδώ. Οι πολίτες είναι θετικοί. Απομένει να δούμε τη χώρα μας να αλλάζει…
======================================================

26 Νοεμβρίου 2009


ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΗΜΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η νέα κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις έχει διακηρύξει με σαφήνεια την πρόθεσή της να προχωρήσει άμεσα στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Μέτρα όπως λιγότεροι αλλά ισχυροί και οικονομικά αυτοτελείς Δήμοι, κατάργηση του 42% για εκλογή των Δημάρχων, αιρετοί περιφερειάρχες, ψήφος στους μετανάστες δεύτερης γενιάς δίνουν το στίγμα για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι τοπικές αντιδράσεις που τόσο πολύ φοβόταν η προηγούμενη κυβέρνηση φαίνεται πως παρακάμπτονται μετά τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ και της πλειοψηφίας των ΤΕΔΚ για τη μεταρρύθμιση αλλά και της πρωτοφανούς για τα δεδομένα της χώρας μας ωριμότητας που επιδεικνύουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και οι δημότες.
Για την Αιτωλοακαρνανία η διαφαινόμενη μείωση των Δήμων από 29 σε μόλις 7 σίγουρα διαμορφώνει μια άλλη κατάσταση από αυτή που γνωρίζαμε στα τοπικά πράγματα. Ο νέος διευρυμένος Δήμος που «αγκαλιάζει» ολόκληρη την επαρχία Ναυπακτίας (Ναύπακτος, Πυλήνη, Αποδοτία, Πλάτανος, Αντίρριο, Χάλκεια) δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες στους δημότες, θέτει τις βάσεις για τη διεκδίκηση νέου, αναβαθμισμένου ρόλου της ευρύτερης περιοχής στα πλαίσια των διακηρυγμένων στόχων της περιφέρειας για την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα. Η «φιμωμένη» Ναυπακτία της κεντρικής πολιτικής σκηνής (χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για ακόμη μια φορά) θα βρει τη «φωνή» της, θα ενισχύσει το κύρος της με τη συγκρότηση του νέου ισχυρού Δήμου.
Ισχυρός Δήμος σημαίνει πρώτα και κύρια ισχυροί δημότες, ισχυρές τοπικές κοινωνίες. Αποτελεί στοίχημα πρώτης σημασίας ο δημότης να μη νοιώσει στιγμή αποξενωμένος στο διευρυμένο Δήμο. Να μη νοιώσει ότι το κέντρο λήψης των αποφάσεων που τόσο επηρεάζουν την καθημερινότητα του απομακρύνεται από τον ίδιο. Σε κανέναν δε χρειάζεται δήμος-κακέκτυπο της απρόσωπης κεντρικής εξουσίας. Ο αναβαθμισμένος ρόλος στην λήψη των αποφάσεων, η αμφίδρομη σχέση με τους αιρετούς, οι θεσμοί των τοπικών γενικών συνελεύσεων είναι αυτοί που διασφαλίζουν τη συμμετοχή του δημότη στα «κοινά» και που τον καθιστούν «πολιτικό ον» όπως το είχε ορίσει ο Αριστοτέλης. Από μόνες τους οι βελτιωμένες υποδομές, οι αναβαθμισμένες προσφερόμενες υπηρεσίες, η ισχυρή οικονομική υπόσταση των δήμων δε συνιστούν μια καινοτόμα διοικητική μεταρρύθμιση αν δε συνοδευτούν από τη διασφάλιση του ενεργού ρόλου του δημότη, αν οι αλλαγές δε φέρουν τη σφραγίδα της συναντίληψης, της συνδιαμόρφωσης, της λαϊκής συμμετοχής. Αυτά είναι τα μόνα εχέγγυα για την επιτυχία κάθε μεταρρύθμισης.
Ωστόσο η διοικητική μεταρρύθμιση από μόνη της, ακόμη και αν πληροί όλα τα παραπάνω, δεν μπορεί να εγγυηθεί την αλλαγή της καθημερινότητας των δημοτών προς το καλύτερο. Οι προσδοκίες δε θα εκπληρωθούν αν η επόμενη μέρα από τη μεταρρύθμιση μας βρει με μια «τράπουλα ανακατεμένη» αλλά με τους ίδιους «παίκτες» αμετακίνητους στις θέσεις τους να συνεχίζουν το ίδιο «παιχνίδι». Οι νέοι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να συνδυαστούν και με την ανάδειξη νέων ατόμων. Άτομα με νέες ιδέες , άφθαρτα και με όρεξη για προσφορά. Θα ήταν ευχής έργο και άλλοι εκλεγμένοι Δήμαρχοι που έχουν συμπληρώσει δύο ή και περισσότερες τετραετίες στο τιμόνι των Δήμων της Ναυπακτίας να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βασίλη Σούζα και να εμπιστευτούν, να ανοίξουν το δρόμο σε μια νέα γενιά πολιτικών. Να είναι σίγουροι πως η εμπειρία και το έργο τους αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον. Καλό θα ήταν να διακρίνουν εκείνη την λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την πετυχημένη θητεία από την άμετρη φιλοδοξία και την εξουσιομανία. Δεν έχουμε ανάγκη από «επαγγελματίες» πολιτικούς αλλά από σοβαρούς επαγγελματίες, επιχειρηματίες, επιστήμονες που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν πολλά μα πολλές φορές τα οράματα και οι ιδέες τους «σκοντάφτουν» στους μηχανισμούς των παλαιάς κοπής πολιτικών που μένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους.
Η χρυσή τομή λοιπόν της εμπνευσμένης νέας διοικητικής μεταρρύθμισης με την ωριμότητα των τοπικών κοινωνιών να σπάσουν τους μηχανισμούς και να αναδείξουν νέα άτομα στα τοπικά πράγματα είναι αυτή που στο νέο αυτοδιοικητικό κάδρο φέρνει τη Ναυπακτία σε περίοπτη θέση. Ας το τολμήσουμε λοιπόν…


ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ Χ. ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ

===========================================================




Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΑ ΝΕΑ ΓΚΑΛΟΠ
Του Φάνη Ξημερακη

Γ. Παπανδρέου

Ραγκούση δες τι γράφουνε εδώ στα ποσοστά
με τα καινούργια γκάλοπ τα διάβασα σωστά;

Γράφουνε πως μειώθηκε στ΄ αλήθεια η ψαλίδα
Ή δεν φοράω τα γυαλιά και καθαρά δεν είδα;

Στ΄ αλήθεια πλησιάζουμε φτάσαμε στη μονάδα
Είμ΄ ο καταλληλότερος να σώσω την Ελλάδα;

Πέφτει και ο Συνασπισμός που ήτανε βραχνάς
Πολύ κοντά μας ήτανε δεν πρέπει να ξεχνάς

Άρχισε η ανάκαμψη , άρχισε αυτό που θέλω
Και εφιάλτη μοναχά βλέπω το Βενιζέλο.
==========================================
ΑΥΤΟΣ ΦΤΑΙΕΙ!
Του Φάνη Ξημερακη
Καραμανλής

Αυτός είναι ο ένοχος για την κατάσταση μας
Για όλα τα προβλήματα με την κυβέρνηση μας

Όλα τα χρόνια τσάρος για την οικονομία
Και βλέπω μαύρες τρύπες , με τρώει η αγωνία

Έκανε την απογραφή και μάλλον ήταν λάθος
Και την υποστηρίζει ακόμη και με πάθος

Βγάλαμε μόνοι μας , εμείς , τα άπλυτα στη φόρα
Κι αντί για το καλύτερο μας πήρε η κατηφόρα

Και κάθε τόσο προσπαθεί έσοδα να μαζέψει
Και προσπαθεί τα πράγματα να τα καλυτερέψει

Εγώ στα οικονομικά δεν ήμουν καλός
Λένε πως υποφέρει στ΄ αλήθεια ο λαός

Γρίνιες ακούω συνεχώς , πόσο θ΄ αντέξω άλλο
Εντάξει να τον διώξουμε πέστε μου ποιόν να βάλω;

Αλογοσκούφης

Πρόεδρε το κατάλαβα κι εγώ το πρόβλημα σου
Και βλέπω το τι θα ΄θελες, τι κρύβει η καρδιά σου

Η ώρα επλησίασε και πρέπει να τη κάνω
Να σου προσφέρω δε μπορώ τίποτα παραπάνω

Ποτέ δε φταίει ο αρχηγός, φταίνε οι υπουργοί
Κι η ώρα για τις κάλπες μάλλον πως δεν αργεί

Για τώρα τελειώνουνε οι φιέστες και τα ζήτω
Γι αυτό αντίο πρόεδρε , Σώζων εαυτόν σωθήτω

Δεν υπάρχουν σχόλια: