Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

16 Ιανουαρίου 2010

Κλειστός ο δρόμος στο Κάστρο Βοιωτίας

Οι Αγρότες άκλεισαν τυν κόμβο της Εθνικής Οδύ στο Κάστρο Βοιωτίας. Οι ουρές των αυτκινήτων που σχηματίστηκαν είναι χιλιόμετρα. Η επικοινωνία με τους νομούς Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει επιρρεαστεί αφού ακόμα παραμένει ανοικτή η πρόσβαση απο Θήβα.

-----------------------------------------------------------

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη


Οι παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τομέα, είτε μέσα από την δημιουργία υποδομών σύγχρονων είτε με τη λήψη θεσμικών αποφάσεων, είναι αναγκαιότητα και επιβεβλημένο έργο. Είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν, για τα οποία μάλιστα δεν υπάρχει πίστωση χρόνου. Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κιλτίδης, από την ευρύτερη περιοχή της Κατοχής Οινιαδών, διαβεβαίωσε ότι η βούληση της ηγεσίας του υπουργείου στις παραπάνω κατευθύνσεις είναι δεδομένη, ειδικά δε σε ότι αφορά κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές όπως η Παραχελωϊτιδα και η πεδιάδα του Κάτω Αχελώου.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του ΤΟΕΒ Κατοχής, άμεσα δημοπρατούνται δυο έργα ζωτικής λειτουργίας όπως είναι ο «Εκσυγχρονισμός και ανανέωση αντλιοστασίων - έργων πεδιάδας Κάτω Αχελώου – Γ’ Φάση καθώς και η «Αντικατάσταση υπόγειου δικτύου άρδευσης» συνολικού ύψους περίπου 8.000.000 ευρώ.
Επίσης όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, άμεση θα είναι η τοποθέτηση της ηλεκτρονικής κάρτας άρδευσης, μια παρέμβαση η οποία αναμένεται να άρει το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΤΟΕΒ όχι μόνο στο νομό αλλά σε όλη τη χώρα. Η χρήση και λειτουργία του συστήματος, αναμένεται να συμβάλει στην εξοικονόμηση πολύτιμης ενέργειας, στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων που απαιτούνται για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων, αλλά παράλληλα θα αποκαταστήσει οριστικά την δίκαιη κατανομή τους.
Σε δήλωσή του για την υπαγωγή των ΤΟΕΒ πλέον σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Κ. Κιλτίδης σημείωσε πως το ζήτημα αυτό εξετάζεται με κάθε σοβαρότητα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το οποίο κινείται ήδη στην κατεύθυνση της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα προκύψει μετά την απαραίτητη διαβούλευση.
Στη συνέχεια, εγκαινιάζοντας τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου επεξεργασίας και τυποποίησης σπαραγγιού του Α.Σ. Οινιαδών, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το Υπουργείο στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει αντίστοιχες πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την απόδοση ποιοτική αξίας στην προσπάθεια αλλά και το μόχθο των αγροτών. «Αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που οραματίσθηκαν αυτό το έργο και κατάλαβαν πως πρέπει να προχωρήσουν, να προσδώσουν ταυτότητα στο προϊόν τους και να διεκδικήσουν το καλύτερο. Βρισκόμαστε άλλωστε σε ένα δημιούργημα, που αξίζει -εκτός των συγχαρητηρίων- να είναι πρότυπο για κάθε καλλιέργεια» τόνισε.
Συναντώντας εκπροσώπους του Συλλόγου Τυποποιητών Εξαγωγέων Βρώσιμης Ελιάς στο Καινούργιο του Δήμου Θεστιαίων, ο Κ. Κιλτίδης αναφερόμενος στην προσπάθεια τους σημείωσε ότι αντίστοιχες δράσεις στον τομέα, στηρίζουν κυρίως τους καλλιεργητές και συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας, δημιουργώντας παράλληλα πλαίσιο δυναμικής δραστηριότητας για ολόκληρη την περιοχή. Ολοκληρώνοντας την συνάντησή του, ανακοίνωσε την απόδοση από το ποιοτικό παρακράτημα της Ελιάς (ύψους 2.000.000 ευρώ), στους ελαιοπαραγωγούς. Μια διαδικασία, που θα δρομολογηθεί μέσα από τις συναιτεριστικές Ενώσεις Μεσολογγίου και Αγρινίου. Στην παραπάνω διαδικασία, θα προστεθεί και η αντίστοιχη απόδοση μέσω της Π.Ε.ΜΕ.Τ.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων
Επιτραπέζιων Ελιών).
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχε επίσης σε ευρεία σύσκεψη της ΝΟΔΕ Αιτωλ/νίας, όπου παρέλαβε υπόμνημα από τον Πρόεδρο Γιώργο Σιορίκη και τον υπεύθυνο Αγροτικού Παν. Γραμμένο, σχετικά με ζητήματα του νομού, όπως η επαναφορά των δικαιωμάτων των καπνοπαραγωγών, η στήριξη των κτηνοτρόφων για βελτίωση συνθηκών σταυλισμού και μεταφοράς γάλακτος, η ανάδειξη περιοχών του δικτύου NATURA με ταυτόχρονη χρηματοδότηση δράσεων εντός των ορίων τους, υπαγωγή στα Π.Ο.Π των κυριότερων προϊόντων του νομού, και ο μετασχηματισμός του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου σε Πολυδύναμο Κέντρο Αγροτικής Εφαρμοσμένης Έρευνας.
Παράλληλα στον Κ. Κιλτίδη κατατέθηκε ολοκληρωμένη πρόταση για «Οριοθέτηση επιλέξιμων εκτάσεων ένταξης στη δράση 2.2 – Υδροτοπικά συστήματα του ΕΣΠΑ με περιοχή παρέμβασης Μεσολογγίου – Ναυπακτίας».
Ο Υφυπουργός, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του, συναντώντας εκπροσώπους φορέων και συλλόγων του νομού.

===================================


Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρίστος Βερελής ζητά τη στήριξη της βρώσιμης ελιάς καλαμών για την διάθεση του προϊόντος.


Ο Χρίστος Βερελής στην ερώτησή του αναφέρει ότι στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας παράγεται το 70% της συνολικής Ελληνικής παραγωγής ελιάς ποικιλίας Καλαμών .Η απορρόφηση του προϊόντος όπως τονίζει ο Βουλευτής γίνεται εξαιρετικά δύσκολα λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησης των ενδιαφερομένων αγοραστών αλλά και των Ενώσεων των παραγωγών . Αποτέλεσμα ,η κατακόρυφος πτώση των τιμών και η αδυναμία διάθεσης του προϊόντος από τους παραγωγούς.

Κατόπιν αυτών ο Χρίστος Βερελής ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων1.Τί πρόκειται να πράξει ώστε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες της αγοράς και διατεθεί η παραγωγή .2.Τι πρόκειται να πράξει για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των Ενώσεων των παραγωγών για την απορρόφηση του προϊόντος.3.Αν προτίθεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα άτοκης χρηματοδότησης των ενώσεων των ελαιοπαραγωγών για την διάθεση του προϊόντος.
=================================================
Δήλωση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Χρίστου Βερελή στην κινητοποίηση - συλλαλητήριο για την αποτροπή της μεταφοράς του 50 % των επιδοτήσεων των καπνοπαραγωγών στον β΄ πυλώνα.

Ο κ. Βερελής στη δήλωσή του σημειώνει ότι, δίκαιο είναι να εξακολουθήσουν να δίδονται οι ενισχύσεις για τον καπνό, τουλάχιστον μέχρι το 2013, οπότε και θα επανεξεταστεί η διατήρησή τους ή μη.
Στην "Ελλάδα η καπνοκαλλιέργεια γίνεται σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης, τονίζει ο Βουλευτής. Η μείωση των επιδοτήσεων θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής, στην ανεργία και στην ερήμωση αυτών των περιοχών.
Επιθυμώντας να κρατήσουμε τον αγροτικό πληθυσμό στην ύπαιθρο, πρέπει να φροντίσουμε να διατηρήσουμε τις κοινοτικές ενισχύσεις στους καπνοπαραγωγούς, επεκτείνοντας το καθεστώς των ενισχύσεων και πέρα του 2009.
Ο κ. Βερελής σημείωσε ότι οι πόροι που αφαιρούνται κυρίως από τους καπνοπαραγωγούς, όχι μόνο δεν διατίθενται αποκλειστικά για την ανάπτυξη των καπνοπαραγωγικών περιοχών, και κυρίως για τη βελτίωση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, αλλά προορίζονται για έργα που αφορούν γενικά την Αγροτική Ανάπτυξη και τις Υποδομές.
θεωρώ –τόνισε ο Βουλευτής - απαραίτητη την ακύρωση αυτής της εξέλιξης, ώστε οι ενισχύσεις να παραμείνουν στο 100% στους καπνοπαραγωγούς και για την περίοδο 2009-2013, και κάλεσε την Κυβέρνηση της Ν.Δ. , με διαδικασίες που προβλέπονται στα πλαίσια της Ε.Ε. να διεκδικήσει και να επιτύχει την ακύρωση αυτής της οδηγίας-υποχρέωσης ώστε να παραμείνει το 100% των ενισχύσεων στους καπνοπαραγωγούς μέχρι το 2013.
Η ευθύνη για την άνιση, άδικη και διακριτική εις βάρος των καπνοπαραγωγών απόφαση, που οδηγεί σε μείωση του εισοδήματός τους μετά το 2009, ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και είναι αποτέλεσμα των αδέξιων χειρισμών της και της αδυναμίας της στις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλη του 2004 κατέληξε στην δήλωσή του ο κ. Βερελής.
===================================
Σε τρία εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η ετήσια ενίσχυση για το α’ έτος εφαρμογής του προγράμματος «Προστασία παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» - αναμένεται η έκδοση και νέας προκήρυξης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το συνολικό ύψος της ενίσχυσης για το α’ έτος εφαρμογής του Μέτρου 3.14 του ΕΠΑΑ «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό κατανέμεται σε 2.711 δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς με 3.388,6 εκτάρια ελαιώνα που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα, υπογράφοντας τις σχετικές συμβάσεις περί το τέλος του 2006.

Η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων του α’ έτους εφαρμογής θα ολοκληρωθεί με την καταχώρηση του συνόλου των αιτήσεων πληρωμής στο μηχανογραφικό σύστημα, διαδικασία χρονοβόρα λόγω του ευάριθμου των δικαιούχων παραγωγών. Προς το παρόν, για το α’ έτος εφαρμογής του προγράμματος είχαν ήδη καταβληθεί έως τις 09.10.08 οικονομικές ενισχύσεις ύψους 760.836,41 ευρώ σε 1.228 δικαιούχους.

Οι οικονομικές ενισχύσεις του β’ έτους θα καταβληθούν μετά την υποβολή των αντίστοιχων αιτήσεων πληρωμής των δικαιούχων, η οποία προγραμματίζεται για το τέλος του 2008. Σύμφωνα με τις εφαρμοστικές του προγράμματος υπουργικές αποφάσεις, η πληρωμή του β’ έτους θα γίνει εντός του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου 2009. Το Υπουργείο εκτιμά ότι κατά τη δεύτερη πληρωμή δεν πρόκειται να υπάρξουν παρόμοιες της πρώτης καθυστερήσεις, καθώς οι δικαιούχοι θα είναι ήδη καταχωρημένοι στο μηχανογραφικό σύστημα, οπότε ο φόρτος εργασίας αναμένεται μικρότερος.

Η περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος είναι διασφαλισμένη μέσω της ένταξής του στη δράση 4.1 του Μέτρου 214 – Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013.

Τέλος, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος του κ. Μπούγα, προκειμένου περισσότεροι παραγωγοί να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχεδιάζει την έκδοση νέας προκήρυξης μόλις ολοκληρωθεί η κατάρτιση των διοικητικών πράξεων εφαρμογής των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Τα ανωτέρω στοιχεία περιλαμβάνονται στην απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Α. Κοντού σε σχετική ερώτηση του κ. Ιωάννη Μπούγα και καταδεικνύουν την υλοποίηση του πρωτοποριακού για τη χώρα μας προγράμματος Προστασίας του Παραδοσιακού Ελαιώνα της Άμφισσας. Μέσω αυτού, οι εντεταγμένοι ελαιοπαραγωγοί, πέραν των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, λαμβάνουν για πρώτη φορά ειδική οικονομική ενίσχυση για τη διατήρηση αναλλοίωτης της φυσικής μορφής των ελαιοδένδρων αλλά και της παραδοσιακής μεθόδου ελαιοκαλλιέργειας.
====================================================
Απών ο Υπ. Αγροτ Αναπτ και Τροφίμων κ. Κοντός από σύσκεψη υπουργών Γεωργίας στην Ε.Ε για την κτηνοτροφία

Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απουσίασε από την κρίσιμη συνάντηση υπουργών Γεωργίας στη Λιμόζ της Γαλλίας, που είχε σαν αντικείμενο την στήριξη των Ευρωπαίων προβατοτρόφων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκει στον υπουργό Γεωργίας της Γαλλίας, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, εν τω μέσω έντονων ανησυχιών για τη σημαντική μείωση στον αριθμό των προβάτων σε όλη την Ευρώπη και των κινδύνων που εγκυμονούν από το γεγονός αυτό, τόσο για την ασφάλεια των τροφίμων όσο και για το φυσικό περιβάλλον.
Ο ανταγωνισμός από τη φθηνή προβατοτροφία τρίτων χωρών και τα υψηλά κόστη της εγχώριας ευρωπαϊκής προβατοτροφίας, έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των Ευρωπαίων προβατοτρόφων που ζητούν αύξηση των κοινοτικών επιδοτήσεων.
Η πρόταση για αύξηση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους Ευρωπαίους προβατοτρόφους πρόκειται να κατατεθεί και επισήμως στο υπουργικό συμβούλιο της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Στο συμβούλιο πρόκειται επίσης να κατατεθούν προτάσεις που αποσκοπούν στο να γίνουν οι κανονισμοί της ΚΑΠ πιο ευέλικτοι για τους προβατοτρόφους από το 2010 και μετά.
Το 2007, το εισόδημά των προβατοτρόφων «έπεσε» κατά 28%. Το αρνίσιο κρέας πωλείται στα σουπερμάρκετ στα 10 ευρώ το κιλό, έναντι του εισαγόμενου αρνίσιου κρέατος, που διατίθεται στα 5-6 ευρώ το κιλό και προτιμάται, λόγω της φθηνότερης τιμής του, από τους καταναλωτές.
Η αύξηση των τιμών των καυσίμων και ζωοτρόφων δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Οι προβατοτρόφοι εδώ και καιρό διαμαρτύρονται πως είναι οι «φτωχοί ξάδελφοι» των άλλων γεωργών της Ευρώπης, ιδίως των σιτοπαραγωγών, των παραγωγών βοείου κρέατος και των γαλακτοπαραγωγών. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, πως μόλις 3,4% των συνολικών κονδυλίων της ΚΑΠ διατίθεται για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, έναντι 40% που διατίθεται για την καλλιεργητική γεωργία και 18% για τον τομέα του βόειου κρέατος.
Η ευρωπαϊκή παραγωγή έχει μειωθεί κατά 25% τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η απουσία της Ελλάδας από την συνάντηση της Λιμόζ, αποτελεί ένδειξη για τους αδέξιους χειρισμούς που ακολουθεί η Κυβέρνηση στα ζητήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και γεωργίας


Οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας
Tην ίδια δύσκολη κατάσταση βιώνουν και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, που ως γνωστών έχουν να αντιμετωπίσουν εφέτος -περισσότερο από ποτέ- το «βραχνά» του δυσθεώρητου κόστους παραγωγής και σε μια δύσκολη περίοδο για τους παραγωγούς, που πολλοί κινδυνεύουν με χρεοκοπία.
O κ. Βερελής σε δήλωσή του αναφέρει ότι, η κτηνοτροφία στην Ελλάδα όπως και στον Νομό μας, εκτός από τη σημαντική και προσοδοφόρα παραγωγή που έχει, διαθέτει στοιχεία παράδοσης και «πολιτιστικής» κληρονομιάς κυρίως κρατά ακόμη ζωντανή την Ελληνική Ύπαιθρο. Για τους λόγους αυτούς επείγει να βρεθούν τρόποι αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρονται για την στήριξη και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και των ιδίων των κτηνοτρόφων.
=================================================================================
Απαξιωτική απάντηση
της υπουργού Κοινωνικής προστασίας
στο αίτημα των αγροτών για «Χορηγία Λουτροθεραπείας»


Η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη, απαξιοί να ασχοληθεί με το πρόβλημα και το αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου περί «Χορηγίας Λουτροθεραπείας στους ασφαλισμένους του» ΟΓΑ, λέγοντας ότι «δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του».
Η ερώτηση δεν αποσκοπούσε να πληροφορήσει τους αγρότες τα γνωστά η κ. Υπουργός!!
Από το κράτος δικαίου, που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση, ο Αγροτικός κόσμος περίμενε μια συμπαράσταση και μια προώθηση προς λύση του προβλήματός του.
Η «άκομψη» τουλάχιστον, απάντηση που έδωσε μέσω του «Ναού της Δημοκρατίας» η Υπουργός Απασχόλησης, απογοήτευσε αλλά και «πείσμωσε» τον ταλαιπωρημένο και απαξιωμένο αγροτικό δυναμικό της Ελλάδας και ειδικά της Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας. Η απάντησή της έρχεται να ενισχύσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί σε βάρος της κυβέρνησης ότι αδιαφορεί για τα προβλήματα της υπαίθρου και των ανθρώπων της.
Ίσως η Κυρία Πετραλιά να μην γνωρίζει τι εστί αγροτιά. Ίσως αδιαφορεί επειδή «δεν ζητά ψήφο» από αγρότες μιας και εκλέγεται στην Αθήνα!... Όμως οι μισοί ψηφοφόροι της Πρωτεύουσας (μεταξύ αυτών θα υπάρχουν και δικοί της) γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έχουν ανθρώπους στην επαρχία!.... Και αυτοί γνωρίζουν τόσο τα προβλήματα όσο και την μέριμνα που τους παρέχει η κεντρική εξουσία. Τώρα βέβαια, θα γνωρίσουν και τους εκπροσώπους τους στη Βουλή.
Εν τω μεταξύ, ο Αγροτικός Σύλλογος Ναυπάκτου, συνεχίζει να δέχεται ψηφίσματα και τηλεγραφήματα συμπαράστασης από ομάδες και άτομα ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης και τα ενημερώνει για το κυβερνητικό «ενδιαφέρον» καλώντας και πάλι όλους τους φορείς στο πλάι του. Ιδιαίτερα ζητά από τους βουλευτές και πολιτευτές των νομών Αιτωλ/νίας και Φωκίδας αλλά και των άλλων αγροτικών περιοχών ολόκληρης της Ελλάδας να συνδράμει με ομαδικές «Επερωτήσεις» στη Βουλή, τον δίκαιο αγώνα των αγροτών για «Χορηγία Λουτροθεραπείας στους αγρότες» που εκτός από Απόφαση του Δ.Σ. του ΟΓΑ (όπως ισχυρίζεται), χρειάζεται και Πολιτική βούληση!..
===========================================================================================

Ψηφίσματα Συμπαράστασης
Μεγάλη απήχηση είχε στον Αγροτικό κόσμο η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Ναυπάκτου να διεκδικήσει από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) ΔΩΡΕΑΝ ιαματική Λουτροθεραπεία των ασθενούντων μελών του.
Ήδη αιρετοί της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς, Σύλλογοι αλλά και μεμονωμένα άτομα με ψηφίσματα, τηλεγραφήματα και προσωπικές δηλώσεις τους εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον δίκαιο αίτημα των αγροτών.
Συγκεκριμένα έλαβαν θέση ο Νομάρχης Αιτωλ/νίας κ. Ευθ, Σώκος, ο Αντινομάρχης κ. Γεώργ. Χριστογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Ναυπάκτου και Πρόεδρος της ΑΝ.ΝΑ. κ. Νίκος Κούμπιος, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας- Δωρίδας κ. Μένιος Χάρος, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καταφυγίου κ. Βασίλ Ζορμπάς, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χιλιαδούς Δωρίδος, η Αδελφότητα Καταφυγιωτών Ναυπακτίας στην Αθήνα και ο Σύλλογος των Απαντχού Ποδιωτών εξέδωσαν ανάλογα ψηφίσματα. Όπως πληροφορούμαστε και αρκετοί άλλοι Σύλλογοι έχουν θέσει το θέμα προς ψήφιση σε επόμενα Διοικ. Συμβούλια.
Εν τω μεταξύ, μετά την κατάθεση στη Βουλή επερώτησης για το ίδιο θέμα, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, παρατηρείται μεγάλη προθυμία των αγροτών να εγγραφούν μέλη του Συλλόγου Ναυπάκτου. Μάλιστα επειδή αρκετοί ενδιαφερόμενοι είναι κάτοικοι πέραν των ορίων του Συλλόγου δηλαδή από ορεινή Ναυπακτία, περιοχές Δωρίδας κλπ το ΔΣ αποφάσισε να αναθέσει την μελέτη αλλαγής του Καταστατικού σε δικηγορικό Γραφείο και σύντομα θα το εισηγηθεί στην Γενική Συνέλευση προς έγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: