Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

25 Μαρτίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ
του δημοτικύ Συμβούλου Δήμου Ναυπάκτου
Κώστα Καρακώστα
για το θέμα "ΞΕΝΙΑ"



Αν οι κολοτούμπες ήταν ολυμπιακό άθλημα,
ο δήμος Ναυπάκτου θα ήταν ολυμπιονίκης.
Και να γιατί:
Σεπτέμβριος 2009: Ψηφίζουν, κόντρα στην θέληση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των ειδικών (Πανελλήνιος σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Αρχιτεκτονική σχολή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου), έναν διεθνή (τρομάρα τους) διαγωνισμό για το ΞΕΝΙΑ. Για να διασκεδάσουν τις αντιδράσεις, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν τονίζουν ότι θα είναι πολύ αυστηροί στους (κατά τη γνώμη μου πολύ ελαστικούς) όρους του διαγωνισμού. Γι αυτό δεν κάνουν δεκτή ούτε την πρόταση της αντιπολίτευσης να προβλέπει ο διαγωνισμός ένα ελάχιστο μίσθωμα!
3 Μαρτίου 2010: Η επιτροπή που είχε ορίσει το δημοτικό συμβούλιο (με τρεις δικούς τους συμβούλους και δύο υπαλλήλους του Δήμου) ΟΜΟΦΩΝΑ κρίνει ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν δεν τηρούν τους όρους της προκήρυξης, πριν καν ανοιχτούν οι φάκελοι των επιμέρους προσφορών.
§ Η πρώτη εταιρεία (συμμετέχει γνωστός εργολάβος της περιοχής που φιλοδοξούσε να «πάρει» και το λατομείο της Βομβοκούς) δεν έχει τα ίδια κεφάλαια που απαιτούνταν από την προκήρυξη.
§ Η δεύτερη εταιρεία δεν είχε καταθέσει χωριστά και όπως ζητούσε η προκήρυξη την εγγυητική επιστολή.
§ Η τρίτη εταιρεία αποχώρησε οικειοθελώς.
Μα σημειώσω ότι στην επιτροπή δεν συμμετείχε σύμβουλος της αντιπολίτευσης αλλά συμμετείχαν δύο υπάλληλοι του δήμου που είχαν κάθε λόγο να θέλουν να είναι νόμιμοι.
17 Μαρτίου 2010: Η ώρα της κολοτούμπας. Στο δημοτικό συμβούλιο η σιωπηλή πλειοψηφία, αγνοώντας τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, την εκφρασμένη θέληση της τοπικής κοινωνίας, των ειδικών αλλά και την ίδια την νομιμότητα, ψηφίζει ότι όλα έχουν καλώς και συνεχίζουν τον διαγωνισμό. Ακόμη και οι σύμβουλοι που στην επιτροπή είχαν ψηφίσει ότι η προκήρυξη προέβλεπε ποινή αποκλεισμού, παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο στις πολιτικές κολοτούμπες, τώρα ψηφίζουν το αντίθετο!
Γιατί γίνονται όμως όλα αυτά;
Εκλογές έρχονται και ο κ Παπαθανάσης θέλει να «τυλίξει τον ντορό». Θέλει προεκλογικά να μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχουν «επενδυτές», για τα φύκια που θέλει να μας τα πουλήσει για μεταξωτές κορδέλες. Τι κι αν όλα αποδείχτηκαν φούμαρα; Αυτό που τον νοιάζει είναι το μικροπολιτικό συμφέρον του.
Έτσι όμως το ΞΕΝΙΑ βουλιάζει. Με επενδυτές που δεν πείθουν, με την νομιμότητα της διαδικασίας να είναι στον αέρα μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες. Ποιος για παράδειγμα μπορεί να αποκλείσει ότι κάποια εταιρεία δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό, επειδή δεν είχε τα ίδια κεφάλαια που απαιτούσε η προκήρυξη; Ποια θα είναι η στάση της αν δει πως, εκ των υστέρων και καταπατώντας τους όρους της προκήρυξης ,κάναμε δεκτή εταιρεία που δεν πληρούσε αυτόν τον ουσιαστικότατο όρο;
Και ρωτάω. Έχει ο κ. Παπαθανάσης το ηθικό δικαίωμα στο όνομα των δικών του προεκλογικών σκοπιμοτήτων να «παίζει» με το ΞΕΝΙΑ; Αν ήθελε να είναι νόμιμος θα μπορούσε να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό από την αρχή, αλλάζοντας κάποιους όρους. Έλα όμως που αυτό δεν βολεύει στα προεκλογικά πυροτεχνήματα που θα εκτοξεύει.
Γι αυτό και για την αντιπολίτευση είναι μονόδρομος, το να κάνει προσφυγή ενάντια στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Θα προφυλάξει τουλάχιστον το ΞΕΝΙΑ από πιθανότατες νομικές περιπλοκές στο μέλλον. Ό,τι θέλει ο κ. Παπαθανάσης να κάνει στο λίγο διάστημα των πέντε μηνών που του απομένει, ας το κάνει τουλάχιστον νόμιμα.
Στα τόσα χρόνια που ονειρεύονται αναπτυξιακές μπουρμπουλήθρες για το ΞΕΝΙΑ, κατάφεραν να κοροϊδέψουν πολλούς για λίγο καιρό. Κατάφεραν επίσης, να κοροϊδέψουν λίγους για περισσότερο καιρό. Τώρα πια κοροϊδεύουν μόνο τον εαυτό τους. Κι αν θέλουν, αυτό μπορούν να το κάνουν για πάντα.
Σήμερα όμως είναι ώριμο το αίτημα για άλλη χρήση του ΞΕΝΙΑ προς όφελος της πόλης και των πολιτών. Ακόμη και την ύστατη ώρα προτείναμε την λύση στο δράμα.
Ο Δήμος μπορούσε να αναδημιουργήσει τον κήπο του Νόβα, με ελάχιστα έξοδα και με την υπηρεσία πρασίνου που διαθέτει. Να περιφράξει και να περιφρουρήσει το κτίσμα, να μεταφέρει την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ξανά στο ΞΕΝΙΑ, να ξαναγίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι στον κήπο, και ταυτόχρονα να αναθέσει την μελέτη ανακατασκευής του ΞΕΝΙΑ (χωρίς πρόσθετα κτίσματα) σε Συνεδριακό Πολιτιστικό κέντρο. Με την μελέτη έτοιμη, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε πηγές χρηματοδότησης, είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από κρατικούς πόρους η άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα είτε από το τραπεζικό σύστημα.
Και εδώ που τα λέμε αυτό θα κάνει ο επόμενος δήμαρχος της Ναυπάκτου!
Ο μόνος που επιχειρηματολογεί για το αντίθετο, είναι ο εκπρόσωπος τύπου του δήμου, που πληρωμένος από τα χρήματα των δημοτών, συγγράφει δελτία τύπου στα οποία αναμασά, δήθεν αναπτυξιακά οράματα για το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ και στρεψοδικεί βλέποντας (μόνος αυτός) μπαμπούλες στη βούληση του δωρητή (καταργώντας επίσημες νομικές γνωματεύσεις). Στο κάτω - κάτω της γραφής κάνει την ανάγκη φιλοτιμία για να παρουσιάσει ως μοναδική αναπτυξιακή επιλογή τα φούμαρα που χρόνια τώρα έκαναν το ΞΕΝΙΑ, χώρο περισυλλογής για αδέσποτα σκυλιά. Τι να κάνουμε, οι μοναδικές επιλογές δεν υπάρχουν ούτε στη φύση, ούτε στη ζωή και την κοινωνία. Υπάρχουν μόνο στο μυαλό αυτών που αρέσκονται να κοροϊδεύουν το ίδιο τους τον εαυτό.
Τελειώνοντας το μόνο που θέλω να επισημάνω είναι το ότι η υπόθεση της αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ προς όφελος των δημοτών πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας. Ας το παλέψουμε και να μην αφήσουμε τον κ. Παπαθανάση να παρασύρει στην πτώση του και την πιθανότητα να ξαναμπούμε στο ΞΕΝΙΑ καμαρώνοντάς το. Η δραστηριοποίηση όλων μας αλλά και η πολιτική λύση που πρέπει να δοθεί στις επόμενες εκλογές, θα σώσουν το ΞΕΝΙΑ
========================================================
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ
της Δημ. Αντιπλήτευσης Δήμου Ναυπάκτου
ΚΑΤΑ
των Αποφάσεων της Δη. Αρχής
για το ΞΕΝΙΑ
ΠΡΟΣ
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης, τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ( αρμόδιο για εκδίκαση προσφυγών κατά αποφάσεων Ο.Τ.Α Ν. Αιτ/νίας). (ΣΤ. ΛΕΒΙΔΟΥ & ΚΥΠΡΟΥ, Τ.Κ. 30200 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ)
ΕΝΣΤΑΣΗ - ΠΡΟΣΦΥΓΗ
των 1) Κων/νου Κονίδα, 2) Βασιλείου Καλογερή, 3) Κωνσταντίνου Καρακώστα, 4) Ανδρέα Ασημακόπουλου, 5) Ιωάννη Νταουσάνη, 6) Γεωργίου Γούλα 7) Δημητρίου Κωνσταντόπουλου, Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Ναυπάκτου και 8) Αριστομένη Χάρου προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας, 9) Δημητρίου Καρκατσούλη αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ναυπακτίας και Δωρίδας, 10) Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου αντιπροέδρου του Εμπορικού συλλόγου Ναυπάκτου 11) Παναγιώτας Κοτρώνη προέδρου του συλλόγου πολυτέκνων Ναυπακτίας και Δωρίδας, 12) Νατάσας Γιανούλου αντιπροέδρου της Α΄ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, 13) Νικολάου Κριαρά προέδρου του συλλόγου φίλων της Φιλαρμονικής Ναυπάκτου,14) Παναγιώτη Νάκη προέδρου του Αθλητικού Σκακιστικού Ομίλου Ναυπάκτου, 15) Χρήστου Κανέλλου γραμματέα του Ναυτικού Ομίλου Ναυπάκτου, 16) Μαρίας Ζιά ταμία του συλλόγου Πολυτέκνων Ναυπακτίας και Δωρίδας, 17) Αθανασίου Παπαευθυμίου γραμματέα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού σχολείου, 18) Μανδέλλου Μαρίας προέδρου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, 19) Αλεξίας Παλιού γραμματέα του συλλόγου «Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές», 20) Βασιλείου Χουλιάρα μέλους του δ.σ. του συλλόγου δασκάλων και Νηπιαγωγών Ναυπακτίας, 21) Δημητρίου Στάικου μέλους του δ.σ. του Ορειβατικού συλλόγου Ναυπάκτου.
ΚΑΤΑ
Της υπ' αριθμ. 55/2010 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου, σχετικά με τον Διεθνή Διαγωνισμό μακροχρόνιας εκμίσθωσης του « ΞΕΝΙΑ » Ναυπάκτου.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Με απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου, ο Δήμος προχώρησε σε Διεθνή Πλειοδοτικό Διαγωνισμό Μακροχρόνιας Εκμισθώσεως της Ξενοδοχειακής Μονάδας «ΞΕΝΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ» με την υπ’ αριθμό 11113/24-7-2009 προκήρυξη. Παράλληλα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (110/2009) όρισε επιτροπή για τη διενέργεια του διαγωνισμού με την συμμετοχή τριών δημοτικών συμβούλων και δύο υπαλλήλων του Δήμου. Η σύνθεση της επιτροπής μετά από παραιτήσεις μελών της άλλαξε με νεώτερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (294/2009).
Η επιτροπή αυτή μετά την υποβολή τριών εμπρόθεσμων προσφορών από τις εταιρείες ΤΟΠΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΕ, ΤΕΚΑΛ ΑΕ και κοινοπραξία ΑΝΤΩΝΙΟΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΝΔΥΛΗ ΑΞΕ – ΑΤΛΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ συνεδρίασε στις 21/9/2009,12/10/2009,3/11/2009, 11/11/2009, 12/11/2009, 19/01/2010 και 03/03/2010 και κατέληξε ομόφωνα ότι «πρέπει να απορριφθούν οι προσφορές και των τριών διαγωνιζομένων για ξεχωριστούς λόγους η κάθε μία και συγκεκριμένα για:
1. ΤΟΠΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΕ, με το σκεπτικό ότι η προσφορά του δεν συντάχθηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 παρ.11.1.2 (ποινή αποκλεισμού άρθρο 11 παρ. 11.1 της διακήρυξης).
2. ΤΕΚΑΛ ΑΕ, με το σκεπτικό ότι η προσφορά του παρουσιάζει «ουσιώδεις αποκλίσεις από τους όρους της προκήρυξης» με την «ύπαρξη των επιμέρους φακέλων σε κατάσταση ανοιγμένη» (ποινή αποκλεισμού άρθρο 16.5 της διακήρυξης»
(στην πορεία η ΤΕΚΑΛ αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό με δική της βούληση)
3. ΑΝΤΩΝΙΟΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΝΔΥΛΗ ΑΞΕ – ΑΤΛΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ, με το σκεπτικό ότι δεν πληρεί την χρηματοοικονομική επάρκεια όπως ρητά ορίζεται στο άρθρο 12.7.1 της διακήρυξης και παρουσιάζει η επάρκεια ουσιώδεις αποκλίσεις από τους όρους της προκήρυξης, άρθρο 16 παρ. 16.6 αυτού (ποινή αποκλεισμού άρθρο 16.6 της διακήρυξης).»
Η παραπάνω απόφαση της επιτροπής παραπέμφθηκε για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο σε συνεδρίαση του στις 17/03/2010, ενώ δέχθηκε ότι πράγματι υπήρχαν οι παραπάνω αποκλίσεις από τους όρους της προκήρυξης, όπως ακριβώς τις διαπίστωσε η επιτροπή που το ίδιο το συμβούλιο είχε συστήσει, αποφάσισε να συνεχίσει την διαδικασία του διαγωνισμού χωρίς να προχωρήσει, ως όφειλε και όριζε με σαφήνεια η 11113/24-7-2009 προκήρυξη, σε αποκλεισμό των εταιρειών και εφ’ όσον υπήρχε η πολιτική βούληση σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.
Χαρακτηριστικά στην προκήρυξη τονίζεται (άρθρο 12, παρ.12.1):
«Τόσο τα τυπικά δικαιολογητικά, όσο και τα στοιχεία χρηματοοικονομικής και επαγγελματικής επάρκειας δεν βαθμολογούνται αλλά ελέγχονται ως προς την συνδρομή των προϋποθέσεων (τυπικές και ουσιαστικές) του υποψηφίου προκειμένου να επιλεγεί ως προσωρινός Ανάδοχος. (pass/fail κριτήρια). Σε περίπτωση μη συνδρομής των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων συμμετοχής, ο υποψήφιος αποκλείεται από τη συνέχεια του διαγωνισμού με πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού.»
ΛΟΓΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ
Με την προσβαλλόμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καταστρατηγούνται οι όροι της προκήρυξης του Διεθνούς Πλειοδοτικού Διαγωνισμού Μακροχρόνιας Εκμισθώσεως της Ξενοδοχειακής Μονάδας «ΞΕΝΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ»
Βλάπτονται τα συμφέροντα του Δήμου γιατί με αυτόν τον τρόπο η όποια διαδικασία ακολουθηθεί από εδώ και πέρα ως μη σύννομη, θα είναι εκτεθειμένη είτε σε ενστάσεις των δύο εταιρειών που συμμετέχουν είτε της τρίτης που αποχώρησε από την διαδικασία μετά την απόρριψή της από την επιτροπή είτε οποιασδήποτε άλλης εταιρείας ήθελε να συμμετάσχει αλλά δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού και δεν γνώριζε – ούτε μπορούσε να γνωρίζει - ότι αυτοί θα παρακαμφθούν με νεώτερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου! Το ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Ναυπάκτου και στο παρελθόν για ανάλογους λόγους έχει μπει σε περιπέτειες (έχουν ακυρωθεί παλιότερες αποφάσεις του συμβουλίου αλλά και συμβάσεις που έχει υπογράψει ο Δήμος με επενδυτές) με αποτέλεσμα να μειώνεται η αξία του ακινήτου και να βλάπτονται τα συμφέροντα του Δήμου. Γι αυτό τον λόγο στην διαδικασία που θα ακολουθήσει ο Δήμος, πρέπει να τηρείται απολύτως η νομιμότητα.
Παράλληλα ο Δήμος δεν αντιμετώπισε ισότιμα τις τρεις εταιρείες που κατέθεσαν εμπρόθεσμα τις προσφορές τους αφού η ΤΕΚΑΛ ΑΕ αποσύρθηκε της διαδικασίας μετά την απόρριψη της προσφοράς της από την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, μη γνωρίζοντας ότι οι όροι της προκήρυξης – που ακύρωναν την προσφορά της – θα παρακάμπτονταν με νεώτερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
ΑΙΤΗΜΑ
Κατόπιν των όσων με επιγραμματικό τρόπο αναφέρθηκαν πιο πάνω, καθίσταται πρόδηλο και προφανές το γεγονός ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου, είναι παράνομη και παράτυπη, ενώ παραβιάζει την αρχή της χρηστής διοίκησης.
Κατά συνέπεια πρέπει να απορριφθεί η ανωτέρω προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου και να διαταχθούν τα προβλεπόμενα κατά νόμο.
Υποβάλλουμε το αίτημα να κληθούμε, όπως έχουμε νόμιμο δικαίωμα και να παραστούμε κατά τη συζήτηση της παρούσας προσφυγής μας για να εκθέσουμε και προφορικά το σκεπτικό μας και τις προτάσεις μας.
Ναύπακτος, 24-03-2010
ΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΕΣ
==================================================================
29 Ιανουαρίου 2010
Συνέντευξη Τύπου για το ΕΠΑΛ Ναυπάκτου



«Προέχει η ασφάλεια των μαθητών. Με διάλογο και συναίνεση μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλλίτερο μέλλον για τα παιδιά μας», ανέφερε ο Θανάσης Παπαθανάσης σε συνέντευξη Τύπου για το ΕΠΑΛ Ναυπάκτου
Στην ανακοίνωση συγκεκριμένων ενεργειών για την αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος του ΕΠΑΛ προχώρησε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης.
Σε συνέντευξη τύπου προς τα Μέσα Επικοινωνίας ανέφερε τα εξής:1. Την εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για την άμεση μεταστέγαση των μαθητών του ΕΠΑΛ, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας για τους μαθητές.2. Ανέφερε ότι σε συνεργασία με τη ΝΑ Αιτ/νίας, η ΝΑ Αιτ/νίας προχωρά άμεσα στις απαιτούμενες μελέτες για την επισκευή του νότιου κτιρίου, (αποκατάσταση φθορών) και παράλληλα να γίνει η κατεδάφιση του βόρειου κτιρίου, που έχει κριθεί ακατάλληλο με συγκεκριμένο πάντα χρονοδιάγραμμα.3. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι ήρθε ήδη σε επαφή με το ΥΠΕΠΘ για τη σύνταξη Εξειδικευμένης Ολοκληρωμένης Μελέτης προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή μιας σύγχρονης και λειτουργικής σχολικής μονάδας.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Αντιδήμαρχος Ν. Κούμπιος παρουσίασε με λεπτομέρεια τα βήματα που έχουν γίνει ως τώρα, ενώ τόνισε ότι «η Δημοτική Αρχή βγαίνει μπροστά και παίρνει πρωτοβουλίες για σημαντικά θέματα, όπως η Παιδεία στον τόπο μας».«Σε θέματα που αφορούν το μέλλον των παιδιών μας οφείλουμε όλοι με σύνεση και υπευθυνότητα να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Η παιδεία είναι υπόθεση όλων μας και δε χωρά μικροκομματικές και μικροπολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές, που έχουν απορριφθεί από τους πολίτες. Όλοι μαζί με διάλογο και συναίνεση μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα καλλίτερο μέλλον για τα παιδιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης.





=================================================

29 Ιανουαρίου 2010




Ο Δήμαρχος Ναυπάκτου
για τις μόνιμες εγκαταστάσεις του ΤΕΙ




«Κάποιοι βιάστηκαν και εξετέθησαν. Είναι προτιμότερο να σκέφτονται το συμφέρον του τόπου και το μέλλον των σπουδαστών της πόλης μας, παρά να επιδίδονται σε στείρα αντιπολίτευση».
Με αυτά τα λόγια, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης παρουσίασε και επέδωσε στους δημοσιογράφους το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Ναυπάκτου της ΚΕΔ και του ΥΠΕΠΘ αλλά και με την αγαστή συνεργασία της Διοίκησης και του Προέδρου του ΤΕΙ για τη δρομολόγηση όλων των αναγκαίων ενεργειών, προκειμένου το ΤΕΙ Ναυπάκτου, να αποκτήσει σύγχρονες, λειτουργικές μόνιμες εγκαταστάσεις.
Στο Μνημόνιο αναφέρονται ρητά, όλες οι προϋποθέσεις και οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε άμεσα το ΤΕΙ στη Ναύπακτο να αποκτήσει τις δικές του εγκαταστάσεις. Ειδικότερα το Μνημόνιο συνεργασίας με την ΚΕΔ αφορά την εκπόνηση Επιχειρησιακής Μελέτης για τη χωροθέτηση των κτιρίων του ΤΕΙ, του ΚΤΕΛ, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
«Ως Δήμος Ναυπάκτου, με σταθερά βήματα, με σύνεση και υπευθυνότητα και κυρίως με διάλογο με όλους τους αρμόδια εμπλεκόμενους φορείς, από την πρώτη στιγμή δρομολογήσαμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε το ΤΕΙ να έχει σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις», τόνισε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου.
Όπως ο ίδιος ξεκάθαρα ανέφερε «Ο διάλογος αυτός συνεχίζεται με τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Διοίκησης του ΤΕΙ και του Υπουργείου Παιδείας με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης μας, των σπουδαστών και των διδασκόντων του ΤΕΙ στην πόλη μας. ».
Να σημειωθεί ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή εξασφάλισε την αποπληρωμή των μισθίων των εγκαταστάσεων του ΤΕΙ ύψους 200.000 ευρώ ετησίως να γίνεται από το ΥΠΕΠΘ, εξοικονομώντας για το Δήμο ένα σημαντικό χρηματικό ποσό κάθε χρόνο.
«Προτεραιότητά μας είναι το συμφέρον της πόλης μας, αλλά και η εξασφάλιση προϋποθέσεων ανάπτυξης για τη Ναύπακτο και την ευρύτερη περιοχή», κατέληξε ο Δήμαρχος.





=================================================================



22/1/1010






«Ισχυροί Δήμοι με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών»



τονίζει ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης




Στην αναγκαιότητα να υπάρχουν ισχυροί Δήμοι, με σαφείς αρμοδιότητες και πόρους αλλά κυρίως με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης στο Συνέδριο της ΤΕΔΚ Αιτ/νίας, αλλά και σε δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα.

«Η επικείμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση της Χώρας στα πλαίσια της ευρύτερης εφαρμογής πολιτικών για την αναδιάρθρωση της Κρατικής Διοίκησης και συνεπακόλουθα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί σημαντική τομή για τη μορφή της χώρας μας τα επόμενα χρόνια. Με σαφήνεια και καθαρότητα τονίζουμε ότι είμαστε υπέρ των ισχυρών Δήμων. Είμαστε υπέρ των Δήμων με οικονομική αυτοτέλεια πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών», σημείωσε.
Ο Θανάσης Παπαθανάσης ανέφερε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του Διοικητικού χάρτη της Ελλάδας με κομματικά κριτήρια, αλλά πέρα και πάνω από μικροκομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες η Κεντρική Διοίκηση οφείλει να εκτιμήσει τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Όπως ο ίδιος τόνισε «Στηρίζουμε τον ελεύθερο και δημοκρατικό διάλογο, με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους κυρίως όμως, με τους άμεσα ενδιαφερομένους, τους ίδιους τους πολίτες. Οι Τοπικές Κοινωνίες έχουν τον πρώτο λόγο. Οι νέοι Δήμοι οφείλουν να έχουν πόρους και σαφείς αρμοδιότητες, εάν θέλουμε να μιλάμε στην πράξη για ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση»Αναφορικά με το νέο ρόλο που η Ναύπακτος καλείται να διαδραματίσει τόνισε ότι αφού αποτελεί ένα σημαντικό πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και σημείο αναφοράς με τεράστια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, έχει τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης, ώστε να αποτελεί έναν ισχυρό αυτοδιοικητικό πόλο για ολόκληρη την περιοχή.

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας εποχής», κατέληξε.

================================================================









15 Δεκεμβρίου 2009
Ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα,
του Δήμου Ναυπάκτου

Ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ναυπάκτου, για το έτος 2010, ύψους 10.986.274€, είναι κατά 70% μεγαλύτερος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και ο μεγαλύτερος τα τελευταία 10 χρόνια.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει μία σειρά έργων ανάπτυξης τόσο για τον παραδοσιακό αστικό ιστό, όσο και για τα Τοπικά Διαμερίσματα.
Με νέες εγκεκριμένες πιστώσεις 4.650.000 ευρώ την τελευταία μόνο χρονιά και επιπλέον προϋπολογισθέντα έργα 6.336.000 ευρώ υλοποιείται ο αναπτυξιακός προγραμματισμός του Δήμου Ναυπάκτου για τη νέα χρονιά.
«Πολιτική μας προτεραιότητα αποτελεί η ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου και περιφέρειας», τόνισε ο Δήμαρχος.
Μόνο οι εξασφαλισμένες πιστώσεις από το 2009 αφορούν τα εξής έργα :
Κατασκευή Ποδηλατόδρομου (1.138.000€)
Ολοκλήρωση Κολυμβητηρίου (777.000€)
Παράκαμψη Βλαχομάνδρας – Οδοποιία προς ΧΥΤΑ (1.000.000€)
Αγορά οικοπέδου για ανέγερση σχολείου Α΄ βαθμίδας (300.000€)
Ανάπλαση σχολικών κτιρίων (600.000€)
Ανάπλαση Α΄ Εργατικών Κατοικιών (310.000€)
Ανάπλαση Β΄ Εργατικών Κατοικιών (310.000€)
Μελέτη Αναβάθμισης Βιολογικού Καθαρισμού και Επεκτάσεις Αποχέτευσης (325.000€).
Οι πιστώσεις που αφορούν τα Τοπικά Διαμερίσματα είναι αυξημένες κατά 350% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2010 καταρτίστηκε αφού μελέτησε τις πραγματικές ανάγκες των Τοπικών Διαμερισμάτων και του παραδοσιακού αστικού ιστού.
Όπως ο Δήμαρχος είπε «Είναι ρεαλιστικό και στοχευμένο, καθώς συμβάλει στη βελτίωση των υποδομών αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, ενώ αποδεικνύει στην πράξη ότι η αναπτυξιακή πολιτική του τόπου μας υλοποιείται με πρόγραμμα και σχέδιο και όχι με ανέξοδη ρητορική».
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται τη νέα χρονιά στην προετοιμασία για τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση έργων από τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (ΕΣΠΑ), καθώς και στην υλοποίηση σημαντικών έργων, που αναδεικνύουν τα μνημεία της πόλης και συμβάλλουν ταυτόχρονα στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ναυπάκτου.
«Η Ναύπακτος προχωρά δυναμικά μπροστά. Με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση υλοποιούμε σημαντικό έργο για τον τόπο μας. Η πολιτική μας εστιάζεται στην Ανάπτυξη με σεβασμό στο Περιβάλλον και τον Άνθρωπο», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.


==============================================

Περιβάλλον-Άνθρωπος-Ανάπτυξη-
«η στρατηγική μας επιλογή για το μέλλον»,
ανέφερε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης
στο 2ο Business Show στο Αγρίνιο.

Στη στρατηγική ανάπτυξης του Δήμου Ναυπάκτου στο νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης στην τοποθέτησή του στο 2ο Business Show στο Αγρίνιο. Μιλώντας σε forum με θέμα «Πράσινη Ανάπτυξη, διαχείριση περιβάλλοντος και εθνικό χωροταξικό σχέδιο: Υπάρχουν προοπτικές και ευκαιρίες επενδύσεων στη περιφέρεια; Πράσινα επαγγέλματα & απασχόληση», ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που είναι αναγκαίο να ακολουθηθεί οφείλει να εστιάζεται στις νέες εναλλακτικές
και πράσινες στρατηγικές ανάπτυξης.
«Η πολιτική μας εστιάζεται στην Ανάπτυξη με σεβασμό στο Περιβάλλον και τον Άνθρωπο. Στο πλαίσιο μιας ραγδαίας ανάπτυξης
και προοπτικής για την ευρύτερη περιοχή οφείλουμε να αναδεικνύουμε και κυρίως, να εφαρμόζουμε πολιτικές, που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ποιότητα ζωής των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο έργο που γίνεται για την ανάπτυξη των υποδομών και κυρίως στην Περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος Ναυπάκτου ως μοχλό ανάπτυξης.
Όπως ο ίδιος είπε «Ως Δήμος Ναυπάκτου έμπρακτα εφαρμόζουμε πολιτικές που προστατεύουν και αναδεικνύουν το περιβάλλον», αναφερόμενος στα έργα :
λειτουργίας του ΧΥΤΑ
του Βιολογικού Καθαρισμού
της Ανακύκλωσης
του Περιβαλλοντικού πόλου με τη Γέφυρα
του Ποδηλατόδρομου,
που παραδίδεται στους πολίτες της Ναυπάκτου, και τους επισκέπτες,
στην αξιοποίηση του βιοαερίου
στην ενίσχυση των επενδύσεων
σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Σημαντική αναφορά έγινε στον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για τον οποίο ο Δήμαρχος Ναυπάκτου ανέφερε ότι αν και καθυστέρησε η υλοποίησή του αποτελεί σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες. Τόνισε όμως ότι στα πλαίσια του Σχεδιασμού θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες και διαφέρουν, ενώ για τη Ναύπακτο σημείωσε ότι ως βόρειος πόλος διαδραματίζει σημαντικό αυτόνομο αναπτυξιακό ρόλο με έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη και της ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής φυσιογνωμίας της πόλης.

Στο πάνελ συμμετείχαν η Μαρία Καλτσά, ΓΓ Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Βουλευτής, ο Χρήστος Στρεμμένος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην Πρέσβης, η Ρόζυ Χαριτοπούλου, Δρ Μηχ. ΥΑΑΤ ο Ευάγγελος Μπαλτάς, Καθηγητής πρ. ΓΓ ΥΠΕΧΩΔΕ, και ο Δρ. Βασίλειος Αυδίκος, Διδάσκων Τμήματος ΔΠΦΠ, Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης σε πάνελ που διεξήχθη λίγη ώρα αργότερα με θέμα «Τουρισμός & Αιτωλοακαρνανία: Τα πρώτα βήματα έγιναν. Νέες ευκαιρίες και προγράμματα» και στο οποίο συμμετείχαν ο Αντινομάρχης Δήμος Καπώνης, ο Νίκος Μανέτας, Ανώτατο Στέλεχος ΥΑΤΤ και ο Φώτης Καρύδας, Διευθυντής Touristorama, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης, αναφέρθηκε στην τουριστική πολιτική του Δήμου. «Επιλέγουμε το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον και την πολιτισμική φυσιογνωμία της πόλης, με συγκεκριμένες δράσεις, όπως καθιέρωση πολιτιστικών γεγονότων, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, περιβαλλοντικές διεθνείς δράσεις και προβολή μέσω media», ανέφερε χαρακτηριστικά.








8 Δεκεμβρίου 2009



Προχωρά η ελεγχόμενη στάθμευση στη Ναύπακτο

Με στόχο την ομαλοποίηση της κυκλοφοριακής λειτουργίας στο κέντρο της πόλης αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Ναυπάκτου προχωρά το έργο της ελεγχόμενης στάθμευσης.
«Με σχέδιο και πρόγραμμα υλοποιούμε μία σειρά έργων που αλλάζουν την πόλη, δημιουργώντας ένα δίκτυο ολοκληρωμένων και ουσιαστικών παρεμβάσεων, προκειμένου οι συμπολίτες μας να ζουν σε μία φιλική και ανθρώπινη πόλη», τόνισε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης κατά την παρουσίαση του έργου που έγινε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου.

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι με τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου, την ολοκλήρωση της κυκλοφοριακής μελέτης στον αστικό ιστό της πόλης, την τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών, την ελεγχόμενη στάθμευση σε συνδυασμό και με τη λειτουργία των υφιστάμενων, αλλά και νέων χώρων στάθμευσης η Ναύπακτος αλλάζει και γίνεται μία σύγχρονη και ανθρώπινη πόλη.

Η ελεγχόμενη στάθμευση τίθεται σε λειτουργία αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.

Η Μελέτη περιλαμβάνει 274 θέσεις επισκεπτών, 251 θέσεις κατοίκων και 84 μικτές θέσεις. 609 είναι οι συνολικές θέσεις στάθμευσης.

Η ελεγχόμενη στάθμευση θα ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00-15:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00, ενώ το Σάββατο από τις 09:00-15:00.

Το κόστος ανέρχεται για τους επισκέπτες σε 1€ ανά ώρα και 6€ την ημέρα, ενώ για τους μόνιμους κατοίκους είναι 25€ το χρόνο για το πρώτο όχημα της οικογένειας, 50€ για το δεύτερο και 300€ για τα επόμενα.

Η χρέωση μπορεί να γίνεται με κάρτα αλλά και με κινητό.
20% φθηνότερα θα στοιχίζει η χρέωση με χρήση κινητού τηλεφώνου (0,80 €/ώρα και χρέωση ανά λεπτό).

Με την Ελεγχόμενη Στάθμευση :

Ομαλοποιείται η κυκλοφοριακή λειτουργία στο κέντρο της πόλης
Τονώνεται η εμπορική δραστηριότητα
Εξυπηρετούνται οι επισκέπτες
Διασφαλίζεται η στάθμευση των κατοίκων του κέντρου.


------------------------------------------------




15 Νοεμβρίου 2009







«Προτεραιότητά μας η Παιδεία» - σημαντικές παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες της Ναυπάκτου

Με το ποσό των 600.000 ευρώ που εγκρίθηκε από τον ΟΣΚ προχωρά η αναβάθμιση των σχολικών μονάδων στη Ναύπακτο.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που αναβαθμίζει σημαντικά τα σχολικά κτίρια της πόλης μας και τα καθιστά περισσότερο λειτουργικά» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης.

Η χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ αφορά το έργο «Ανάπλαση Σχολικών Κτιρίων του Δήμου Ναυπάκτου ενώ οι σχετικές Μελέτες εκπονήθηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ναυπάκτου.

Η καταβολή της επιχορήγησης θα γίνεται σύμφωνα με την πορεία εκτέλεσης του έργου και αφορά τις ακόλουθες σχολικές μονάδες :
3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου
Νηπιαγωγείο Ξηροπηγάδου
1ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου
4ο Δημοτικό Σχολείο Β΄ Εργατικών Κατοικιών
1ο Λύκειο

«Προτεραιότητά μας είναι η Παιδεία. Αφού κάναμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ για την αναβάθμιση σχολικών μονάδων της πόλης μας. Σε θέματα Παιδείας δε χωρούν στείρες αντιπαραθέσεις. Με σύνεση, συναίνεση και συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: