Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Εκτροπή Αχελώου: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ…


Η κυβέρνηση, υπό το άγχος του αποτελέσματος των επερχόμενων εκλογών, προσεγγίζει το σοβαρότατο ζήτημα του Αχελώου με σπασμωδικές κινήσεις και πολιτικό καιροσκοπισμό. Ακόμη χειρότερη, όμως, είναι η ολοκληρωτική απουσία σχεδίου για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.
Βασιζόμενη σε 2 προϋπάρχουσες μελέτες που βάφτισε «νέες», η κυβέρνηση δια χειρός του κ. Ρέππα κατέθεσε αίτηση μερικής ανάκλησης της απόφασης 141/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας, μόνο για την περίπτωση της σήραγγας εκτροπής. Τις επόμενες μέρες περιμένει και τρίτη μελέτη για το φράγμα της Συκιάς, σημείο από όπου ξεκινά η εκτροπή, με σκοπό να υποβάλει και νέα αίτηση μερικής ανάκλησης αν η πρώτη δεν πετύχει το στόχο της.
Πέρα από τη σκανδαλώδη οικονομική διάσταση του όλου θέματος, θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπενθυμίσουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες τα εξής:
1. Όλα τα «νέα» στοιχεία σχετικά με τη σήραγγα είχαν ήδη παρουσιαστεί από τη μεριά του Δημοσίου κατά τη δίκη στο ΣτΕ. Παρόλα αυτά το Φεβρουάριο το ΣτΕ αποφάσισε την αναστολή όλων των έργων.
2. Εκκρεμούν απαντήσεις σε 14 ερωτήματα που υπέβαλε το ΣτΕ προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
3. Η εκπόνηση των μελετών διαχείρισης των λεκανών απορροής που σχετίζονται με τον Αχελώο, μόλις ξεκίνησε. Αυτές, μεταξύ άλλων, θα ορίσουν το μέγεθος του προβλήματος και θα εξετάσουν το ενδεχόμενο άλλων λύσεων πέραν της εκτροπής για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.
4. Η εκτροπή του Αχελώου αφορά το περιβάλλον και το ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Είναι πασιφανές ποιο υπουργείο πρέπει να χειρίζεται το θέμα. Η τακτική μετάθεσης ευθυνών για ένα θέμα από υπουργείο σε υπουργείο είναι παλιά αλλά δεν ξεγελά κανένα...

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση:
«Σε μία περίοδο, όπου η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στις βασικές της υποχρεώσεις προς τους πολίτες, η επιμονή στην υλοποίηση της εκτροπής του Αχελώου, έργου περιβαλλοντικά καταστροφικού, οικονομικά ασύμφορου και επομένως παράλογου και ζημιογόνου για τις τοπικές κοινωνίες της Θεσσαλίας και της Αιτωλοακαρνανίας και κατ'επέκταση ολόκληρης της χώρας, δεν μπορεί παρά να εγείρει ερωτήματα για την υπευθυνότητα της κυβέρνησης. Ακόμη μια φορά παρακολουθούμε την προεκλογική ευρηματικότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων να εξαντλείται σε δήθεν εξελίξεις για την εκτροπή του Αχελώου. Επιτέλους πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα στη διαχείριση των φυσικών πόρων και των ανθρώπινων ζωών, τόσο της σημερινής, όσο και των μελλοντικών γενεών»

Δεν υπάρχουν σχόλια: