Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σοβαρές ενδείξεις για αύξηση της συσπείρωσης

μετά τη διακαναλική Παπανδρέου



Να είναι πρώτο το ΠΑΣΟΚ σε τουλάχιστον οκτώ περιφέρειες ανάμεσα τους και η Αττική (γεγονός το οποίο σημαίνει μια διαφορά από τη ΝΔ τουλάχιστον 3%) είναι ο στόχος των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου και τις Ιπποκράτους. Αν και δημοσίως δεν θέλουν να θέσουν πήχη, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν ότι ο στόχος είναι ο χάρτης να βαφτεί πράσινος όχι στο β΄ αλλά στον α΄ γύρο. Κι αυτό γιατί αφενός θεωρούν ότι εκεί παίζεται το παιχνίδι των εντυπώσεων και αφετέρου ότι εκεί βρίσκεται και η ουσία, δηλαδή, μια προσέγγιση της πραγματικής δύναμης των κομμάτων σήμερα. Στο ΠΑΣΟΚ είναι πεπεισμένοι ότι το ποσοστό του 43% των εκλογών του 2009 δεν υπάρχει πλέον λόγω των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση στο διάστημα των 13 μηνών. Δίνουν δε μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα της Περιφέρειας Αττικής, καθώς ένα ποσοστό της τάξης του 20% για τον Γ. Δημαρά σημαίνει τουλάχιστον τρεις μονάδες κάτω για το κυβερνών κόμμα σε πανελλαδικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί αφενός σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του 2009 που ψηφίζουν Δημαρά φτάνουν και το 50%, ενώ στη συγκεκριμένη περιφέρεια ψηφίζει το 28,3% του συνολικού εκλογικού σώματος.
Δηλαδή, αν στην Περιφέρεια Αττικής ο Γ. Δημαράς πάρει 20%, περίπου το μισό (10%) θα είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι σε πανελλαδικό επίπεδο η μείωση του ποσοστού του κυβερνώντος κόμματος θα φτάσει το 2,8%.
Από την άλλη, βεβαίως, στο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στον α΄ γύρο θα συνυπολογιστεί και αυτό του Πέτρου Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανάμεσα στους ψηφοφόρους του οποίου ένα μεγάλο τμήμα είναι και νεοδημοκράτες, ωστόσο η εν λόγω περιφέρεια αποτελεί μόλις το ένα τέταρτο της Αττικής και το 7,2% του συνόλου της χώρας.
Οι «πράσινες» περιφέρειες του α΄ γύρου Πλην όμως της Αττικής ιδιαίτερο βάρος για την πρωτιά στον α΄ γύρο δίνεται σε Στερεά, Θεσσαλία και Ήπειρο, καθώς στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι έχουν ήδη εξασφαλισμένες την Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο, τη Δυτική Ελλάδα, την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και την Πελοπόννησο. Κεντρική και Δυτική Μακεδονία έχουν ήδη δοθεί στον αντίπαλο, στο Ιόνιο η υποψηφιότητα Καλούδη φέρνει έτσι κι αλλιώς πρώτο στον α΄ γύρο τον υποψήφιο της ΝΔ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο, προηγείται από τον α΄ γύρο ο υποψήφιο της ΝΔ.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα αποτελέσματα κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που διεξάγει το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν μεγάλη αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ μετά τη διακαναλική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: