Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά τις εκλογές σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι!
- Πρόσθετα μέτρα ζητούν οι Βρυξέλλες
Ένα εικοσιτετράωρο μετά τις εκλογές "έσκασε" η "βόμβα"
Μια μόλις μέρα μετά τη διεξαγωγή των Δημοτικών και Περιφερερειακών εκλογών και ενώ τα βλέμματα στρέφονται στο δεύτερο γύρο, ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, "σκάει" τη βόμβα για τη λήψη πρόσθετων οικονομικών μέτρων(!), την ώρα που οι πολίτες στην Πάτρα της ανεργίας και γενικότερα στην Αχαϊα και τη Δυτική Ελλάδα, τα βγάζουν ολοένα και πιο δύσκολα πέρα, μη μπορώντας σε πολλές περιπτώσεις να ανταποκριθούν σε βασικά εξοδα, όπως η πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ, των στεγαστικών δανείων κ.α.
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του Εurogroup,μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού αναφέρθηκε στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2010 και το 2011, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ παράλληλα θα πρέπει, όπως είπε, να επιμείνει στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης φέτος η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% και το 2010 κατά 2,7%. Ο πρόεδρος του Εurogroup επανέφερε την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου, προτρέποντας τα 16 κράτη-μέλη της ευρωζώνης να εξετάσουν το θέμα σε μια προσπάθεια να διασφαλισθεί το ευρώ σε περίπτωση νέων κρίσεων. Οπως σημείωσε «η δανειακή αγορά θα ήταν ομαλότερη, ενώ και ο δανεισμός για κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα θα ήταν ευχερέστερος».
Όπως δημοσιεύει σήμερα το Βήμα, η Ελλάδα θα παραμείνει στο χρηματοδοτικό άρμα της τρόικας για διάστημα μεγαλύτερο του προβλεπομένου από το μνημόνιο, εκτιμά σε έκθεσή του ο χρηματοοικονομικός όμιλος Μorgan Stanley. Σύμφωνα με τον όμιλο, η εξέλιξη αυτή είναι θετική για τους πιστωτές της Ελλάδας καθώς μειώνει τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης, διασφαλίζει ότι το χρέος θα αποπληρωθεί και αποτρέπει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης.
ΠΗΓΗ: thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια: