Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΒΟΥΛΗ


Ομιλία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στησυζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις»
Με τη φράση «Ως χαρίεν, άνθρωπος όταν άνθρωπος η», ξεκίνησε την ομιλία του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη συζήτηση του Σ.Ν. «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», λέγοντας πως με τη φράση αυτή οι αρχαίοι ημών πρόγονοι αποτύπωναν την αξία και την αυταξία σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δηλαδή το σεβασμό σε υπέρτερα έννομα αγαθά όπως η αξία της ζωής που συνδέεται με την υγεία του ανθρώπου. Εν συνεχεία, διερωτήθηκε εάν η αρχή αυτή πλεονάζει ή είναι ελλειμματική, υστερεί δηλαδή μπροστά στην εμπορευματοποίηση που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Ο ελληνικός λαός, τόνισε, περιμένει να μάθει ποιοί είναι οι συντελεστές του «πάρτι» που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε εκτροπή τη δαπάνη στον τομέα του φαρμάκου και των αναλωσίμων. Επεσήμανε δε, ότι η φαρμακευτική δαπάνη από 2 δις € το έτος 2002 έφτασε στα 9 δις € το 2009, ενώ η δαπάνη των αναλωσίμων από 3 δις € το 2004 ανήλθε στα 6 δις € το έτος 2009, προσθέτοντας ότι διπλάσιες δαπάνες παρατηρήθηκαν και στον Ο.Π.Α.Δ. την περίοδο 2004-2009. Φαινόμενα που πραγματικά προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στις διαμαρτυρίες των ιατρών του Ι.Κ.Α., εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για τις πραγματικές ώρες εργασίας τους, καθώς επίσης ζήτησε να πουν οι ίδιοι ποιοι ευθύνονται για την παρατηρούμενη υπερσυνταγογράφηση στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Χαρακτήρισε ως αναγκαία τη ρύθμιση που φέρει το υπό συζήτηση Σ.Ν. για ζητήματα προμηθειών, επισημαίνοντας ότι το Παρατηρητήριο Φαρμάκων και Αναλωσίμων είναι απαραίτητο εργαλείο μαζί με τη διαφάνεια του έργου της Επιτροπής Προδιαγραφών. Τόνισε πως σε πρόσφατους διαγωνισμούς παρατηρείται μείωση για τα αναλώσιμα από 30% έως 60%, για προϊόντα δηλαδή που αγοράστηκαν τον προηγούμενο χρόνο, ζητώντας από τον παριστάμενο κ. Υπουργό να τοποθετηθεί επί του ζητήματος και να αναζητηθούν ευθύνες τόσο στις Επιτροπές Προμηθειών που λειτούργησαν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος όσο και στους Διευθυντές των κλινικών των νοσοκομείων που φέρουν ευθύνη για τα εν λόγω ζητήματα.
Αναφερόμενος στην πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια του Παρατηρητηρίου Τιμών για τη συλλογή στοιχείων, έθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη Υπηρεσία, στην άρνηση ορισμένων ιδιωτικών κλινικών να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τις τιμές αγοράς των διαφόρων φαρμακευτικών προϊόντων και αναλωσίμων, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του κ. Υπουργού επί του θέματος. Παράλληλα, πρότεινε θεσμική συνεργασία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Ελλάδας με αυτό της Κύπρου, όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων στο χώρο της υγείας.

Ακόμη, ο βουλευτής τόνισε πως «για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια προχωρούμε σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μόνο με πρόληψη και προαγωγή της υγείας θα καταφέρουμε να προστατεύσουμε το υπέρτατο αυτό αγαθό του ανθρώπου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένα γραμμάριο πρόληψης ισοδυναμεί με ένα τόνο θεραπείας».
Στις διατάξεις που αφορούν το φάρμακο ζήτησε αντί του “rebate” να επιβληθεί φόρος ποσοστού κέρδους στην πηγή στις πολυεθνικές, λέγοντας ότι με διάφορα τερτίπια κατορθώνουν και πληρώνουν έναν ελάχιστο φόρο σε σχέση με αυτά που κερδίζουν. Πληρώνουν δηλαδή σήμερα μόνο 80 εκατομμύρια € φόρο σε δαπάνη 9 δις €.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να υπάρξει μέριμνα άδειας φαρμακείου για τις περιπτώσεις φαρμακοποιών που ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: