Σάββατο 29 Μαΐου 2010


Μείζον θέμα που χρήζει άμεσης απάντησης
απο τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο,
αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Τσοχατζόπουλος τα τελευταία χρόνια κατοικεί με τη σύζυγό του συγγραφέα Α. Σταμάτη σε ένα πολυτελές νεοκλασσικό που βρίσκεται στην οδός Διον. Αρεοπαγίτου 33. Το νεοκλασσικό αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει εμπορική αξία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Ιδιοκτήτρια του νεοκλασικού μέχρι πρίν απο λίγες ημέρες ήταν μια off shore εταιρία. Δημοσιεύματα προ διετίας εμφάνιζαν ως ιδιοκτήτη αυτής της off shore τον ίδιο τον κ. Τσοχατζόπουλο. Αυτός όμως τα είχε διαψεύσει κατηγορηματικά και είχε κάνει λόγο για λάσπη λέγοντας οτι εκείνος απλώς νοικιάζει το ακίνητο. Ομως, πρίν απο λίγες ημέρες και λίγο πριν αλλάξει ο νόμος περι φορολόγησης των ακινήτων που ανήκουν σε off shore - ο φόρος τώρα πια έχει 5πλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν- το ακίνητο αυτό εμφανίζεται να πωλείται απο την off shore εταιρεία στην οποία ανήκε, στη σύζυγο του κ. Τσοxατζόπουλου.

Η ιδιοκτήτρια off shore εταιρία του ακινήτου, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, φέρεται μεταξύ άλλων εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Κατόπιν όλων αυτών, όλοι περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την απάντηση και τις διευκρινήσεις του πρώην υπουργού.


ΠΗΓΗ: NEWSET









Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Δύσκολη η επόμενη μέρα
για τον Ναυπακτιακό Αστέρα

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.)



«ΑΝΤΙΛΗΨΗ»

Έκθεση ελαιογραφίας και αγγειοπλαστικής
παιδιών Ειδικού Σχολείου Πειραιά

5 – 11 Ιουνίου 2010
Πολυχώρος Νομαρχίας Πειραιά και Νήσων «ΑΠΟΛΛΩΝ»
Ερμουπόλεως & Πηλίου 1, 18541 Καμίνια, τηλ: 210 4539395

Εγκαίνια: Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010, 19:00


Ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τον κόσμο γύρω του. Όλοι μας σκεφτόμαστε και λειτουργούμε με διαφορετικούς νοητικούς μηχανισμούς και κατέχουμε τις δικές μας υποκειμενικές αλήθειες. Όμως όλοι μας λίγο πολύ , συγκλίνουμε σε βασικές αρχές του κόσμου και της κοινωνίας μας και καταφέρνουμε να συνεννοηθούμε, να επιβιώσουμε και να εξελιχθούμε.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια παιδιά που δεν λειτουργούν διανοητικά με τον τρόπο των περισσότερων ανθρώπων αλλά αντιλαμβάνονται και λειτουργούν μέσα από την δική τους ιδιαίτερη ματιά. Οι περισσότεροι από εμάς δεν καταφέρνουμε να αντιληφθούμε τον τρόπο τους και δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Όμως εκείνα, δείχνοντας μεγάλη κατανόηση στο πρόβλημά μας, μας προσκαλούν να τα γνωρίσουμε και με πολύ μεράκι και ταλέντο ζωγραφίζουν τον κόσμο, όπως τον βλέπουν τα δικά τους διαφορετικά μάτια , ώστε να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε.

Η έκθεση «ΑΝΤΙΛΗΨΗ» πραγματοποιείται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος δια βίου μάθησης Commenius. Πρόκειται για μια δράση με τίτλο «Special Artists Thought Europe», στο οποίο συμμετέχει η χώρα μας μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Στο πρόγραμμα αυτό παίρνουν μέρος ειδικά σχολεία από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία, Πολωνία, Λετονία, Φιλανδία και Τουρκία). Οι μαθητές των ειδικών σχολείων ζωγραφίζουν σε συνεργασία με επαγγελματίες εικαστικούς και ζωγράφους δημιουργώντας τους δικούς τους πίνακες. Δύο έργα από κάθε χώρα θα συμπεριληφθούν σε μια κοινή ευρωπαικη έκθεση η οποία θα περιοδεύσει στις συμμετέχουσες χώρες από τον Σεπτέμβριο του 2010 και θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2011.

Από την Ελλάδα στο πρόγραμμα συμμετέχει το (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Πειραιά) Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Πειραιά. Εικοσιπέντε μαθητές συνεργάζονται με δέκα ζωγράφους και εκπαιδευτικούς για να κατασκευάσουν τα δικά τους έργα με θέμα την ΑΝΤΙΛΗΨΗ.

Τα έργα θα εκτεθούν στον Πολυχώρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» της Νομαρχίας Πειραιά και Νήσων, από τις 5 έως και τις 10 Ιουνίου 2010. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010 και ώρα 19:00.

Τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν για την στήριξη του προγράμματος και του Ειδικού Σχολείου του Πειραιά.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την φιλοξενία και την στήριξη του Πολυχώρου «ΑΠΟΛΛΩΝ» Νομαρχίας Πειραιά και Νήσων, την έκδοση του καταλόγου πραγματοποιεί η Νομαρχία Πειραιά και Νήσων ενώ τα υλικά που χρησιμοποίησαν τα παιδιά για την δημιουργία των έργων τους προσέφερε το κατάστημα ειδών ζωγραφικής και αγιογραφίας Motivo.

Σας περιμένουμε στα εγκαίνια της έκθεσης και αναμένουμε στην στήριξή σας στης προβολή της διοργάνωσης.

Σας ευχαριστούμε πολύ

Για πληροφορίες:
Χάρης Τορτορέλης
Υπεύθυνος Επικοινωνίας
ch.tortorelis@gmail.com

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στη Βουλή ο... Καλλικράτης

Η Ναύπακτος "ξανά" στο.... επίκεντρο!
Σκληρή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και σε επίπεδο αρχηγών, αναμένεται στη Βουλή από σήμερα το απόγευμα και μέχρι τουλάχιστον την Πέμπτη. Επίκεντρο το σχέδιο νόμου για τον «Καλλικράτη» που εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια σε πέντε, ακόμη και έξι συνεδριάσεις. Η ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη απορρίψει επί της αρχής το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ωστόσο η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης όχι μόνο δεν κάνουν πίσω στην ψήφισή του αλλά σε ένα από τα σημεία τριβής, το χωροταξικό, μείωσαν ακόμη περισσότερο τον αρχικό αριθμό των δήμων από 333-343 σε 325 9, από 1034 που είναι σήμερα.
Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης παρά τις πιέσεις που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται από βουλευτές, δημάρχους, τοπικά στελέχη ακόμη και του κόμματός του δηλώνει ανυποχώρητος .
Τακτική που θα ακολουθήσει όχι μόνο στο χωροταξικό αλλά και στα υπόλοιπα θέματα και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Μονομαχία Παπανδρέου – Σαμαρά .
Τη σημασία που δίνουν και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στον «Καλλικράτη» υπογραμμίζουν η παρουσία τόσο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου όσο και του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μιλήσει σήμερα το απόγευμα, τονίζοντας ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στην πολιτική της κυβέρνησης, καθώς αφενός οδηγεί σε μείωση την γραφειοκρατία και αφετέρου αποτελεί «αναπτυξιακή επανεκκίνηση» για την χώρα.
Ενώ ο Αντώνης Σαμαράς αύριο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης επί της αρχής, ζητώντας για μια ακόμη φορά την απόσυρση του νομοσχεδίου. ΝΔ: Ονομαστικές και ένσταση αντισυνταγμαστικότητας Λίγο αργότερα οι βουλευτές της ΝΔ πρόκειται να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, η οποία, πάντως, δεν φαίνεται να ανησυχεί την κυβέρνηση, καθώς έχουν γίνει οι απαραίτητες συζητήσεις με το σύνολο των βουλευτών τόσο από τους αρμόδιους της κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει και ακόμη τουλάχιστον μία ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία στο άρθρο 1 που αφορά το χωροταξικό (άλλωστε, η ΝΔ έχει μιλήσει για «κομματική κοπτοραπτική») και από εκεί και πέρα, ίσως, σε ορισμένα άρθρα που αφορούν την μεταφορά αρμοδιοτήτων και τους πόρους.
Επιπλέον, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσανατολίζονται στο να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας, πιθανότατα, υποστηρίζοντας ότι με βάση το άρθρο 102 του Συντάγματος αλλά και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σε αντιδικία της νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας με το δήμο Ναυπάκτου, δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα η μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.
Είναι ένα θέμα που έχει θέσει κατ’ εξακολούθηση ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ωστόσο το ΥΠ.ΕΣ. τονίζει ότι «δεν αφορά τον ‘Καλλικράτη’», καθώς προβλέπεται η αντίστοιχη μεταφορά πόρων.
Διαμαρτυρίες εκτός Βουλής Πέραν όμως της εντός του Κοινοβουλίου αντιπαράθεσης, τεταμένο αναμένεται να είναι το κλίμα και εκτός Βουλής καθώς μπροστά στο κτίριο αναμένονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από κατοίκους περιοχών οι οποίοι αντιτίθενται σε συγκεκριμένες συνενώσεις αλλά και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την Τετάρτη το μεσημέρι.
ΠΗΓΗ: "Αυτοδιοίκηση"

Κυριακή 23 Μαΐου 2010


Το πέρασμα της.... Γέφυρας

"Να γιατί όλο ακριβαίνουν τα διόδια"


Περίπου 2.900 μοτοσικλέτες HARLEY DAVIDSON διήλθαν από τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου κατά τη διάρκεια του μαζικού περάσματος που οργανώθηκε στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού SUPER RALLY 2010. Επιδίωξη ήταν να καταγραφεί το εγχείρημα από το βιβλίο Γκίνες ως η μεγαλύτερη στον κόσμο μαζική διέλευση μοτοσικλετών της συγκεκριμένης φίρμας, από καλωδιωτή γέφυρα. Οι πολυάριθμοι φίλοι της θρυλικής μοτοσικλέτας που είχαν συρρεύσει στο σταθμό διοδίων του Αντιρρίου, μπόρεσαν να δουν εν κινήσει τη μεγαλύτερη στρατιά "χαρλεάδων" όλων των εποχών, να κάνει αναστροφή μπροστά στα μάτια τους και να ξαναχάνεται στο ανηφορικό κατάστρωμα της γέφυρας με κατεύθυνση το Ρίο.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

ΔΗΛΩΣΗ
Κώστα Καρακώστα
για την ΔΕΥΑΝ

Το Δεκέμβριο του 2008 θα ήταν έτοιμο το έργο της αποχέτευσης σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του δήμου Ναυπάκτου (γι αυτό και ζητούσε από τους δημότες ένα 500άρικο!!! προκαταβολή για τα τέλη σύνδεσης) αλλά και σύμφωνα με την επιβλέπουσα του έργου Νομαρχία.
Απ’ ότι φαίνεται ούτε το Δεκέμβριο του 2010 δεν θα λειτουργήσει το έργο. Εδώ και ένα χρόνο είναι σταματημένο γιατί ο δήμος Ναυπάκτου (η ΔΕΥΑΝ) δεν δίνει 550.000 ευρώ για το ΦΠΑ που αναλογεί στις τελευταίες εργασίες. Κι όμως ο ίδιος δήμος έχει σπαταλήσει 1.100.000 ευρώ σε «χαρές και πανηγύρια» μέσω της Αναπτυξιακής. Θα μπορούσε αν ήθελε να καλέσει τον περίφημο σκηνοθέτη της Ναυμαχίας να «σκηνοθετήσει» και μια καταβολή του ΦΠΑ ως εικαστικό δρώμενο, αλλά μάλλον δεν τους πέρασε απ’ το μυαλό.
Παρά το τραγικά αστείο του θέματος τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Γιατί με αυτή την καθυστέρηση κρατάμε σε λειτουργία 2.000 βόθρους με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα υπόγεια νερά και τη θάλασσά μας αλλά και κινδυνεύουμε με πρόστιμο 20.000 ευρώ την ημέρα από την Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις. (Η Ελλάδα έπρεπε από τον Δεκέμβριο του 2000 να έχει πλήρες δίκτυο αποχέτευσης σε όλες τις πόλεις μέχρι 15.000 κατοίκους, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 91/271).
Παράλληλα κινδυνεύουμε με οριστική απένταξη του έργου οπότε θα κληθούμε να πληρώσουμε και όλη την συμμετοχή της Ε.Ε. στο έργο αφού θα ζητήσει πίσω τα χρήματα που εισπράξαμε μέχρι τώρα.
Ταυτόχρονα διαρρέουν εισπράξεις εκατομμυρίων ευρώ από τη ΔΕΥΑΝ αφού αφήνει 2000 νέους πελάτες εκτός του δικτύου αποχέτευσης.
Κι όλα αυτά επειδή ο δήμος επέλεξε αντί για την πληρωμή του ΦΠΑ να δώσει τα διπλάσια χρήματα σε «σκαστούρια» και δημόσιες σχέσεις δυο – τριών ανθρώπων.
Και δυστυχώς ακόμη δεν φθάσαμε στον πάτο. Εδώ και καιρό κυκλοφορεί μεταξύ νομαρχίας και περιφέρειας ένας ανυπόγραφος πίνακας με εργασίες με αίτημα να καταβληθούν στον εργολάβο του έργου (πήρε το έργο με έκπτωση 3% !!! από τον κ. Νταουσάνη) 2.800.000 ευρώ επιπλέον. Και όλα αυτά σε εποχή άγριας λιτότητας. Από τη μια μεριά έχουμε περικοπές μισθών και από την άλλη κάποιοι παίζουν με τα εκατομμύρια.
Καταλαβαίνω ότι η μόνιμη λύση του δράματος μπορεί να δοθεί μόνο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Αρκεί να επιλέξουμε δημοτική πλειοψηφία που θα κινείται σε εντελώς διαφορετική τροχιά. Αλλά έστω και την τελευταία στιγμή δεν πρέπει να τους αφήσουμε να βουλιάξουν την πόλη.
Ο δήμος πρέπει άμεσα να πληρώσει το ΦΠΑ του έργου που χρωστάει η ΔΕΥΑΝ.
Να δηλώσει καθαρά και σε όλους τους τόνους ότι δεν αναγνωρίζει κανένα ανυπόγραφο πίνακα εργασιών και δεν θα δώσει ούτε δεκάρα τσακιστή πάνω από τον προϋπολογισμό του έργου.
Σε περίπτωση που εμφανιστεί ενυπόγραφο αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα και τον έλεγχο του έργου συνολικά.
Για όλα αυτά ζητώ να συνεδριάσει άμεσα το δημοτικό συμβούλιο και να πάρει καθαρή θέση.
Δεν είναι δυνατόν να παίζουν κάποιοι πίσω από τις πλάτες των δημοτών με εκατομμύρια ευρώ, να κινδυνεύει η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου υποδομής και ο δήμος να μην παίρνει πρωτοβουλία έστω και την τελευταία στιγμή να διορθώσει τα προφανή λάθη του. Πώς θα υποδεχθούμε άραγε τους νέους συνδημότες μας των γειτονικών δήμων από την επόμενη θητεία; Μήπως ο δήμαρχός μας πιστεύει ότι θα συνεχίσει να διοικεί με τον ίδιο τρόπο και θα βάλει αυτούς να πληρώσουν τον λογαριασμό;


Κώστας Καρακώστας, εκπρόσωπος στο δ.σ. της Κίνησης Πολιτών.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κίνησης Πολιτών
Με την κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίου που καθορίζει τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση (Καλλικράτης), ανοίγει ουσιαστικά και η (μακριά) προεκλογική περίοδος. Η γραμματεία της Κίνησης Πολιτών συζήτησε σε ανοικτές συνεδριάσεις της και αποφάσισε τα βασικά σημεία της προεκλογικής παρέμβασης της Κίνησης.
Εκ των πραγμάτων οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας πρέπει να μας οδηγήσουν σε αλλαγές. Ο διευρυμένος δήμος Ναυπακτίας μεγαλώνει το εκλογικό σώμα και με το κεκτημένο, της μέχρι τώρα παρουσίας μας στο δήμο Ναυπάκτου, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας σε όλη την Ναυπακτία. Ανοίγει ένα μεγάλο πεδίο συνεργασιών με στόχο να δημιουργηθεί η πλειοψηφία που όχι μόνο θα διοικήσει για τα επόμενα τέσσερα και μισό χρόνια το Δήμο αλλά και θα τον βάλει σε άλλη ρότα από αυτή τουλάχιστον που έχουμε γνωρίσει τις τελευταίες τετραετίες στη Ναύπακτο. Γιατί δεν είναι μόνο η μεγάλη έκταση του Δήμου αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που χρονίζουν και ζητούν λύσεις. Είναι και οι νέες δυσκολίες που γεννάει ο «Καλλικράτης».
Όμως υπάρχουν προοπτικές. Ας σκεφθούμε μόνο ότι από τα 18 ψηφοδέλτια που συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές των δήμων της Ναυπακτίας μόνο δύο είχαν το καθαρό κομματικό χρίσμα και ήταν στενά κομματικά. Η μεγάλη λοιπόν πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει δείξει ότι θέλει να κινηθεί σε αυτοδιοικητική τροχιά. Αν δε, προσθέσουμε και τη σημερινή συγκυρία της γενικευμένης αμφισβήτησης δεν θα ήταν ψέμα να πούμε ότι στις επόμενες εκλογές ένα σχήμα που θα κινηθεί ενάντια στα χρίσματα και τις κατεστημένες λογικές, μπορεί να έχει έντονη παρουσία και νικηφόρα προοπτική.
Η Κίνηση Πολιτών θέλει να δουλέψει, να συνεργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλει να συνδημιουργήσει ένα καινούργιο σχήμα που θα ανοίξει νέους δρόμους για την κοινωνία. Και βέβαια δεν πρέπει να είμαστε μόνο αντίθετοι στη στείρα κομματική λογική. Πρέπει να έχουμε και πρόταση. Θέλουμε λοιπόν ένα σχήμα συνεργασίας που θα λειτουργεί δημοκρατικά, δεν θα είναι συνάθροιση παραγόντων, όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν λόγο και κάθε βήμα μας θα συζητείται και θα αποφασίζεται δημοκρατικά. Κι επειδή δεν αρκεί μόνο η συζήτηση αλλά χρειάζεται και δράση και αποτελεσματικότητα, το πρόγραμμα που θα έχει ένα σχήμα συνεργασίας πρέπει να περιλαμβάνει άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις χωρίς να αφήνει απ’ έξω τις μεγάλες αλλαγές που ως κοινωνία έχουμε ανάγκη.
Με αυτές τις σκέψεις ήδη έχουμε ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με οποιονδήποτε θέλει να συνεισφέρει στην κατεύθυνση που περιγράψαμε πιο πάνω. Αυτό που βγαίνει σαν συμπέρασμα από τις μέχρι τώρα συζητήσεις μας είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας σε όλη την Ναυπακτία έχουν ανάλογους προβληματισμούς. Όχι ταυτόσημους με αυτούς της Κίνησης αλλά τέτοιους που επιτρέπουν την αισιοδοξία για το μέλλον. Γι αυτό και μιλάμε δημόσια για τα επόμενα βήματά μας. Στο κάτω - κάτω της γραφής δεν μοιράζουμε καρέκλες, την αγωνία μας για το μέλλον της Ναυπακτίας καταθέτουμε και τη διάθεσή μας να δουλέψουμε για να δοθεί λύση.
Ξέρουμε βέβαια ότι όλα αυτά δεν είναι απλά πράγματα. Αλλά στο επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για ένα σχήμα συνεργασίας που θα μπει σφήνα στα χρίσματα και τις κατεστημένες λογικές, με νικηφόρα προοπτική. Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα, υπάρχουν και δυσκολίες αλλά εδώ είμαστε για να τις ξεπεράσουμε.



ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΒΟΝΙΤΣΑ

Στη Βόνιτσα
Περιφερειάρχης & Νομάρχης
με.... "δώρα"
Την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς), του έργου ύδρευσης του Δήμου Ανακτορίου, προϋπολογισμού 4.200.000 € ανακοίνωσε χθες (Πέμπτη 20 Μαΐου 2010) ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσος Αποστολόπουλος, ο οποίος μαζί με τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιο Σώκο, επισκέφτηκαν την Βόνιτσα και εξέτασαν με τον Δήμαρχο Ανακτορίου Γιώργο Αποστολάκη, σειρά έργων που ξεκινούν ή βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την ευρύτερη περιοχή.
Στην συνάντηση εργασίας τέθηκε το θέμα του συντονισμού των έργων που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ», του πρότυπου καινοτόμου σχεδίου ανάπτυξης του Αμβρακικού κόλπου συνολικού προϋπολογισμού 120.000.000 €, ο νέος δρόμος Αμβρακία – Άκτιο προϋπολογισμού 280.000.000 €, οι εργασίες του οποίου σύντομα ξεκινούν, το έργο «Βελτίωση της οδού Κουβαρά – Φυτείες – Αστακός και Φυτείες – Κατούνα – Μύτικας» προϋπολογισμού 16.830.000 € που δημοπρατείται σε λίγες ημέρες κ.α.
«Σήμερα επιλύουμε ένα σημαντικό πρόβλημα για την περιοχή που είναι το δίκτυο ύδρευσης.
Σε πλήρη συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και τους Δήμους, σχεδιάζουμε, παρεμβαίνουμε και υλοποιούμε έργα ουσίας και όχι βιτρίνας στο μεγαλύτερο νομό της χώρας όπου παρά τα πολλά συγκριτικά του πλεονεκτήματα εμφανίζει υστέρηση» είπε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσος Αποστολόπουλος.
Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος πέρα των άλλων θεμάτων έθεσε και το θέμα της ανάγκης βελτίωσης της παρα-Ιόνιας οδού (Αστακός – Μύτικας – Πάλαιρος – Βόνιτσα).
Όπως είπε ο κ. Σώκος έχει προταθεί, από τη Νομαρχία, για ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. η μελέτη βελτίωσης του υπάρχοντος δρόμου με προϋπολογισμό 800.000 €.
Ακόμη, ο κ. Σώκος, αναφέρθηκε και σε έργα σχολικής στέγης στη Βόνιτσα και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση του έργου αναβάθμισης του κτιρίου του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου – Βόνιτσας, έργο το οποίο κατά το ένα τρίτο χρηματοδοτείται από τη νομαρχία, και η έναρξή του καθυστέρησε αδικαιολόγητα εξ’ αιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών που έθετε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων.
Ακόμη, ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του ολοήμερου νηπιαγωγείου Βόνιτσας, ένα έργο το οποίο ανέδειξε και δρομολόγησε η νομαρχία.
«Η Βόνιτσα είναι η αισιόδοξη πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας.
Υπάρχει οικονομική δραστηριότητα και οι άνθρωποι της περιοχής αγωνιούν και αγωνίζονται για δυνατότητες ανάπτυξης και καλύτερες συνθήκες για τους ίδιους και τα παιδιά τους» σημείωσε σε δήλωσή του ο κ. Σώκος.
Με τη σειρά του Δήμαρχος Γιώργος Αποστολάκης ευχαρίστησε τους δύο άνδρες για τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας και της Νομαρχίας στον Δήμο Ανακτορίου τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή εκπληρώνει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της προς τους δημότες.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Σπήλαιο Κονοπίνας

Την εκπόνηση Γεωλογικής και Γεωφυσικής μελέτης και έρευνας του σπηλαίου Κονοπίνας του Δήμου Μεδεώνος, αποφάσισε την Τετάρτη 19 Μαΐου 2010 σε συνεδρίασή της, η Επιτροπή υποδομών και Προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.
Η γεωλογική έρευνα θεωρείται αναγκαία - τόσο στο εσωτερικό του σπηλαίου της Κονοπίνας όσο και στην ευρύτερη περιοχή - διότι από τα στοιχεία της θα προκύψει η αναγκαιότητα της απαραίτητης γεωφυσικής και στη συνέχεια γεωμετρικής έρευνας, για τον εντοπισμό και άλλων γειτονικών σπηλαίων τα οποία ενδεχομένως να είναι αξιοποιήσιμα και επισκέψιμα στο άμεσο μέλλον.
Το σπήλαιο της Κονοπίνας βρίσκεται σε βάθος περίπου 20 μέτρων από την επιφάνεια της γης και αποτελείται από μια μοναδική και πανέμορφη αίθουσα διαστάσεων 20x15 περίπου μέτρων, διακοσμημένη σε άσπρο, κόκκινο και καφέ χρώμα, από πολλών ειδών σταλακτίτες, σταλαγμίτες, βοτρυοειδείς και κολώνες.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

"ΔΙΑΖΩΜΑ"


Στο Αρχαίο Θέατρο των Οινιαδών, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 στις 18:00 μ.μ., η 3η Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Το πλήρες πρόγραμμα των εργασιών και επισκέψεων των μελών του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», έχει ως εξής:

3η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑ
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ (28-30 Μαΐου 2010)

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010
21.30 μ.μ. Δείπνο στο Μεσολόγγι που θα παραθέσει ο Δήμος Μεσολογγίου.

Σάββατο 29 Μαΐου 2010
10.00 π.μ. Ξενάγηση στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι.
11.30 π.μ. Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Πλευρώνας και ξενάγηση από τον επίτιμο Γενικό Δ/ντή Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λάζαρο Κολώνα.
13.30 μ.μ. Γεύμα στο Νομαρχιακό κατάστημα της Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι.
Το γεύμα θα παραθέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.
18.00 μ.μ. Γενική Συνέλευση στο Αρχαίο Θέατρο των Οινιάδων με θέμα τον απολογισμό της μέχρι τώρα δουλειάς και τα σχέδια για το μέλλον.
21.30 μ.μ. Δείπνο στη Πεντάλοφο του Δήμου Οινιάδων.
Το δείπνο θα παραθέσει ο Δήμος Οινιάδων.

Κυριακή 30 Μαΐου 2010
09.30 π.μ. Επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο της Στράτου και ξενάγηση από την Προϊσταμένη της ΛΣΤ Εφορείας κα Μαρία Γάτση.
12.00-14.00 μ.μ. Ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων για την προοπτική ανάδειξης των Αρχαίων Θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας.
14.30 μ.μ. Γεύμα στη λίμνη Τριχωνίδα.
Το γεύμα θα παραθέσει ο Δήμος Αγρινίου.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Πληρώθηκαν οι πλημμυροπαθείς
Μεσολογγίου - Αιτωλικού

Από την Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, την Τρίτη 18 Μαΐου 2010, καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις όσων επλήγησαν και υπέστησαν ζημιές τα σπίτια τους από την πλημμύρα της 10ης Οκτωβρίου 2009 στην περιοχή Μεσολογγίου-Αιτωλικού.
Αύριο, Παρασκευή 21 Μαΐου 2010 θα καταβληθούν από το τμήμα Πρόνοιας Αγρινίου οι αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών της 12ης Οκτωβρίου 2009 στην περιοχή του Αγρινίου.
Το ύψος της αποζημίωσης ανέρχεται στο ποσό των 32.856 € και αφορά συνολικά έντεκα οικογένειες.

ΕΥΠΑΛΙΟ


Έκλεισαν την ε.ο. στο Μοναστηράκι
οι Ευπαλιώτες
Με πανώ που έγραφε : "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ"
κάτοικοι των Δήμων Ευπαλίου και Τολοφώνος
έκλεισαν για μία ώρα περίπου
την ε.ο. στην διασταύρωση προς Μοναστηράκι
διαμαρτυρόμενι για την αλλαγή έδρας του νέου Δήμου.
Εν τ μεταξύ για αύριο τ πρωί προγραμματίστηκε Έκτακτο κοινό Δημοτικό Συμβούλιο
για την άκδοση ψηφίσματος
και συντνισμ΄των περαιτέρω ενεργειών για τ θέμα.

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΣΤΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙ
η έδρα του Δήμου Δωρίδας
Σε αλλαγές εδρών και ονομασιών 25 δήμων σε 19 νομούς προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Όλες οι αλλαγές ανά νομό είναι οι εξής:
ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Ο δήμος Λεωνιδίου μετονομάζεται δήμος Νότιας Κυνουρίας και χαρακτηρίζεται ορεινός
ΑΡΤΑΣ: Στο δήμο Γ. Καραισκάκης ορίζεται ιστορική έδρα οι Πηγές Τετραφυλίας
ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Ο δήμος Διστόμου και Αράχωβας μετονομάζεται σε δήμο Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρας και χαρακτηρίζεται ορεινός
ΕΥΒΟΙΑΣ: Ο δήμος Μαντουδίου - Λίμνης μετονομάζεται σε δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας ΗΛΕΙΑΣ: Ο δήμος Ανδριτσαινας μετονομάζεται σε δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων. Ο δήμος Ανδραβίδας μετονομάζεται σε δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Ο δήμος Αμαλιάδας μετονομάζεται σε δήμο Ίλιδος. ΗΜΑΘΙΑΣ: Στο δήμο Βέροιας ορίζεται ιστορική έδρα η Βεργίνα
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Στο δήμο Ηρακλείου ορίζεται ως ιστορική έδρα η Νέα Αλικαρνασσός. Στο δήμο Αρχανών – Αστερουσίων προστίθενται ως ιστορική έδρα οι Αρχάνες. Στο δήμο Μίνωα Πεδιάδας καταργείται ως δεύτερη ιστορική έδρα το Αρκαλοχώρι και παραμένει το Καστέλλι
ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Στο δήμος Λαγκαδά ορίζεται ως ιστορική έδρα ο Λαχανάς
ΚΟΖΑΝΗΣ: Στο δήμος Βοίων η έδρα μεταφέρεται από τη Νέαπολη (μετατρέπεται σε ιστορική έδρα) στη Σιάτιστα. Ο δήμος Σερβίων μετονομάζεται σε δήμο Σερβίων – Βελβεντού
ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Στο δήμο Τήνου ορίζεται ιστορική έδρα ο Πάνορμος
ΛΑΚΩΝΙΑΣ: Στο δήμο Σπάρτης ορίζεται ιστορική έδρα ο Μυστράς
ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Ο δήμος Μιραμπέλου μετονομάζεται σε δήμος Αγίου Νικολαου
ΠΕΛΛΑΣ: Ο δήμος Αρχαίας Πέλλας μετονομάζεται σε δήμος Πέλλας
ΠΙΕΡΙΑΣ: Ο δήμος Πύδνας μετονομάζεται σε δήμο Πύδνας - Κολινδρού
ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Στο δήμο Πάργας ορίζεται ως ιστορική έδρα η Πάργα
ΣΑΜΟΥ: Στο δήμο Σάμου έδρα ορίζεται η Σάμος
ΦΩΚΙΔΑΣ: Στο δήμο Δωρίδας η έδρα μεταφέρεται από το Ευπάλιο (παραμένει ιστορική έδρα) στο Λιδωρίκι (ήταν αρχικά ιστορική έδρα)
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Ο δήμος Καλλικράτειας – Μουδανιών μετονομάζεται σε δήμος Νέας Προποντίδας
ΧΑΝΙΩΝ: Ο δήμος Καντάνου - Σελίνου χαρακτηρίζεται ορεινός.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπλόκο» στη Γέφυρα του Ευήνου
Σε αποκλεισμό της Γέφυρας του Ευήνου, στην ΕΟ Αντιρρίου – Ιωαννίνων που βρίσκεται στα όρια των δήμων Μεσολογγίου και Χάλκειας θα προβούν την Παρασκευή 21/5/2010, από τη 1 το μεσημέρι κάτοικοι και φορείς της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο «Καλλικράτης» που δεν περιλαμβάνει την συνένωση των δυο δήμων, αλλά και άλλων περιοχών με το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Η δυναμικές αυτές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου και το σύνολο των παραγωγικών φορέων της περιοχής και τις υποστηρίζουν και οι δήμοι Χάλκειας και Οινιάδων.Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Γ. Αναγνωστόπουλος κάνει λόγο για εμπαιγμό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αφού η συνένωση του δήμου Χάλκειας με αυτόν της πρωτεύουσας της Αιτωλοακαρνανίας αποτελούσε πρόταση της ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας, της ΚΕΔΚΕ και των δημοτικών συμβουλίων των δυο δήμων.«Για το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου δυστυχώς οι προτάσεις που προέκυψαν από την ανοιχτή δημοκρατική διαβούλευση που προηγήθηκε, δεν ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Στο οποίο δυστυχώς περιλαμβάνονται οι προτάσεις του παρασκηνίου. Έτσι αναγκαζόμαστε για ακόμη μια φορά να βγούμε στους δρόμους για τη διεκδίκηση του αυτονόητου», υπογράμμισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα με κατάληψη των γραφείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, την Τρίτη 25 Μαΐου, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της σύσσωμης παραίτησης του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου, αν δεν υπάρξει δέσμευση για υιοθέτηση του αιτήματος της αναρρύθμισης των ορίων του δήμου Μεσολογγίου πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.Δηλαδή:
1. Την συνένωση του δήμου της Χάλκειας με αυτόν της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπως έχει αποφασιστεί από τα δημοτικά συμβούλια των δυο αυτών δήμων και έχει υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, από την ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας και την ΚΕΔΚΕ.
2. Την υλοποίηση της αρχικής πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών για την συνένωση των δήμων Αρακύνθου και Μακρυνείας, με το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, αφού συντρέχουν όλα τα κριτήρια για την συνένωση (γεωγραφικά, οικονομικά, πολιτισμικά κλπ.)
ΠΗΓΗ: Rtv Lepanto

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΦΩΚΙΔΑ

ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
ΤΜΗΜΑ 1ο
ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΤΗΚΕ
σε νέο κτήριο
οδός Επισκόπου Φιλοθέου 3
Άμφισσα

ΙΣΤΟΡΙΑ

19 Μαϊου 1919


91 χρόνια μετά ένας από τους τελευταίους επιζώντες της Γενοκτονίας των Ποντίων θυμάται όσα συνέβησαν σαν σήμερα


Για ορισμένους μοιάζει με παραμύθι. Σε άλλους φαντάζει ως ένα απόμακρο τραγικό γεγονός που συνέβη κάπου, κάπως, κάποτε. Κάποιοι δεν γνωρίζουν. Για μερικές χιλιάδες αποτελεί ημέρα μνήμης: 353.000 Ελληνες, άνδρες και γυναίκες, παιδιά, έφηβοι, νέοι και γέροι, πεταμένοι κάπου στις πλαγιές, στα χωράφια, στις ρεματιές, χωρίς ποτέ κανένας να μπορέσει να θάψει τα κορμιά τους. Τα Τάγματα Εργασίας, αφού τους εξόντωσαν, τους πέταξαν... Ελάχιστοι οι εναπομείναντες και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που ως σήμερα ζουν, θυμούνται και εξιστορούν στα παιδιά, στα εγγόνια, στα δισέγγονα και στα τρισέγγονά τους όσα έζησαν... Την τραγωδία, τη λαίλαπα του πολέμου και του φανατισμού.

Ο 98χρονος κ. Σταύρος Κοντογιαννίδης στην πορεία της ζωής του μίλησε στα παιδιά του, την Αριάδνη, την Παρθένα, την Αννα, τον Επαμεινώνδα και τον Θεόδωρο, αφηγήθηκε στα δέκα εγγόνια του και στα ισάριθμα δισέγγονά του και θα ήθελε, αν προλάβει, να μιλήσει και σε τρισέγγονό του για την αλησμόνητη πατρίδα. Για τον πατέρα του Θεόδωρο Κοντογιαννίδη, ο οποίος εξοντώθηκε, για τη θεία του Ελένη που αρνιόταν να αποκαλύψει πού κρυβόταν ο άνδρας της ο Αναστάσης... Για τους τούρκους συγχωριανούς τους που τους ειδοποίησαν ότι ερχόταν μεγάλο κακό και τους βοήθησαν να διαφύγουν.

Σταύρος Κοντογιαννίδης, τόπος γεννήσεως Ζιμόνα Χαρίενας, Αργυρούπολη Τραπεζούντας. Ονομα πατρός, Θεόδωρος, επάγγελμα συνταξιούχος, πρώην πεταλωτής, γεωργός, μαραγκός. Εζησε στον Πολύμυλο Κοζάνης τα περισσότερα χρόνια της ζωής του και τώρα ζει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Ανθρωπος απλός, του μόχθου. Τα χέρια του ακόμη ροζιασμένα από την πολλή δουλειά, και ας πέρασαν πάνω από 20 χρόνια από τότε που πήρε σύνταξη. Η προσφυγιά δεν του επέτρεψε να πάει σχολείο. Τα ποντιακά μπλέκονται με τη νεοελληνική γλώσσα, τα συναισθήματα έντονα. Δεν ξεχνάει όσα χρόνια και αν πέρασαν.

Αφηγείται σήμερα στο «Βήμα» όσα έζησε και ας τον πληγώνουν. Θέλει, λέει, να θυμούνται όλοι, να μη μισούν αλλά και να μην ξεχνούν...

«Ημουν οχτώ χρονών. Μια μέρα, στο χωριό, οι τούρκοι συγχωριανοί και γείτονες, μας ειδοποίησαν ότι έπρεπε να φύγουμε. Θα έρχονταν οι Τσέτες... Φωνές, κλάματα, μοιρολόγια. Βγήκαμε στους δρόμους. Από τη βιασύνη δεν προλάβαμε να πάρουμε τίποτε μαζί παρά μόνο τις εικόνες... και την ψυχή μας. Δεν καταλάβαινα και πολλά. Δεν καταλάβαινα γιατί η μάνα μου κοιτούσε το διώροφο αρχοντικό σπίτι μας και έκλαιγε κρατώντας μας σφιχτά στην αγκαλιά της.Οι μεγαλύτεροι κρατούσαν στα χέρια τους λίγα ρούχα και ψωμί. Αλλοι έτρεξαν στην όμορφη εκκλησιά μας, τον Αϊ-Γιώργη, πήραν εικόνες, το Ευαγγέλιο και τον σταυρό. Μάνες χάνανε τα παιδιά τους, αδέλφια χωρίστηκαν. Φωνές, κλάματα, κατάρες από τη μια και από απέναντι διαταγές και πυροβολισμοί. Ολοι προσευχόμασταν στον Θεό που δεν μπορούσε να μας βοηθήσει».

Εχασε τρία από τα αδέλφια του και απόμεινε μόνος, με τον μικρό του αδελφό Αχιλλέα, μωρό στην αγκαλιά της μάνας του, ο οποίος θήλαζε και είχε να φάει.

Ο 98χρονος κ. Σταύρος Κοντογιαννίδης αφηγείται για την αλησμόνητη πατρίδα και όσα έζησε και τον πληγώνουν «Απομακρυνόμασταν από τα χωριά μας, περπατούσαμε ημέρες, εβδομάδες και όταν συναντούσαμε χωριά ακούγαμε τους Τούρκους να τραγουδούν το “Γιασά Κεμάλ, γιασά” (“Ζήτω Κεμάλ, ζήτω”)κρυβόμασταν. Οι μανάδες κλείνανε τα στόματα των παιδιών τους για να μην ακούσουν τα κλάματα οι Τσέτες. Αρκετοί ηλικιωμένοι δεν μπορούσαν να περπατήσουν, έπεφταν και δεν σηκώνονταν ποτέ. Πέθαιναν κι έμεναν εκεί άταφοι». Και όμως: «Ζούσαμε στο χωριό αρμονικά με τους Τούρκους. Είχαν πάει εκεί οι προγονοί μου αρκετά χρόνια πριν, κυνηγημένοι από τους Τούρκους στην Τραπεζούντα. Τον πατέρα μου τον σκότωσαν. Στα παιδικά μου χρόνια άκουγα μόνο μοιρολόγια από τις γυναίκες που θρηνούσαν τους άνδρες τους. Μετά τον πατέρα μου σκότωσαν τη γυναίκα του θείου μου Αναστάση, την Ελένη, επειδή αρνιόταν να αποκαλύψει πού κρυβόταν ο άνδρας της». Θυμάται σαν σήμερα τα «Αμελέ Ταμπουρού», τα λεγόμενα Τάγματα Εργασίας, που προκάλεσαν το κακό.

Από την Τραπεζούντα με πλοίο ήλθαν στην Ελλάδα. «Λεγόταν “Κιτσεμάλ”. Οταν είδαμε το πλοίο συνειδητοποιήσαμε ότι θα φεύγαμε από την πατρίδα μας.Αφήσαμε πίσω προγόνους,τάφους,σπίτια,μαγαζιά,τον φούρνο μας που ήταν ο καλύτερος της περιοχής μας,τα ζώα μας, τα χωράφια μας που ήταν σπαρμένα και ποτίστηκαν με τον ιδρώτα και το αίμα μας». Το «Κιτσεμάλ» ήταν γεμάτο πρόσφυγες, στοιβαγμένους σαν σαρδέλες. «Μας αποβίβασε στην Κωνσταντινούπολη για να πάρουμε ένα άλλο σαράβαλο πλοίο που νομίζαμε ότι θα βουλιάξει και θα πνιγούμε. Μερικοί πέθαιναν, οι παπάδες τούς έψελναν και οι άνδρες τούς πετούσαν στη θάλασσα. Κρατούσα σφιχτά το χέρι της μάνας μου, μη χαθούμε έως ότου πατήσουμε ελληνικό χώμα. Πεινασμένοι, άρρωστοι, ταλαιπωρημένοι, κατεβήκαμε στην Πρέβεζα. Γυρίσαμε στον Πειραιά και από εκεί στη Θεσσαλονίκη. Πήγαμε στην Τούμπα, μετά στην Αριδαία και τέλος με ποδαρόδρομο φτάσαμε κι εγκατασταθήκαμε στον Πολύμυλο Κοζάνης, μόνο τρεις από την επταμελή οικογένεια» .

19 ΜΑΪΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

Μετά το 1916 και τη Γενοκτονία των Αρμενίων, το 1919 Ελληνες και Αρμένιοι στον Πόντο συζητούν τη δημιουργία αυτόνομου ελληνοαρμενικού κράτους. Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει η πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Ως το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000- άλλοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στους 350.000. Όσοι επέζησαν, κατέφυγαν σε Ρωσία και Ελλάδα (περίπου 400.000). Στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 η Βουλή των Ελλήνων κήρυξε ομόφωνα τη 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.




Το θέμα είναι από την εφημερίδα "Το Βήμα"
Κλείνουν την Εθνική οδό Ιωαννίνων - Αντιρρίου
για τον Καλλικράτη
Από τις 5 το απόγευμα
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της διοικητικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση με τον «Καλλικράτη». Πολίτες πολλών δήμων, προχωρούν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδόυ Ιωαννίνων-Αντιρρίου. Συγκεκριμένα:συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Αντιρρίου,στον κυκλικό κόμβο Πέτα Άρτας, στο ύψος του στρατοπέδου Παπακώστα, θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 5 το απόγευμα κάτοικοι του Πέτα οι οποίοι ζητούν τη συνένωση του Πέτα με τον διευρυμένο Δήμο της Άρτας. Η κινητοποίηση αυτή γίνεται με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών Δήμου Πέτα.Επίσης, σε κατάληψη των γραφείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων (γέφυρα Ευήνου) προχωρούν ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και δεκάδες τοπικοί φορείς την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Μαΐου.

Πηγή: troktiko.blogspot.com

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Συνελήφθησαν οι δύο άνδρες που εγκατέλειψαν αιμόφυρτο τον 12χρονο στη Ναύπακτο
Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς οι οποίοι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο


Συνεληφθησαν στη Ναύπακτο δύο αλλοδαποί, ηλικίας 32 και 25 ετών, οι οποίοι παρέσυραν με κλεμμένο ΙΧ 12χρονο ποδηλάτη και στη συνέχεια τον εγκατέλειψαν αιμόφυρτο στην άσφαλτο.
Το τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες στις 19.30, στην παραλιακή οδό Ναυμαχίας, στη Ναύπακτο.
O 12χρονος τραυματίστηκε στο κεφάλι και νοσηλεύεται σε καταστολή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου.
Στις 20.15, προσωπικό της ΕΛΑΣ εντόπισε στην πόλη της Ναυπάκτου και συνέλαβε τον 32χρονο, ενώ στις 20.45 συνελήφθη και ο 25χρονος, ο οποίος επιπλέον διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν παράνομα στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι για το αυτοκίνητο που οδηγούσαν οι δύο αλλοδαποί είχε δηλωθεί κλοπή, στις 11/12/2009, στο Τμήμα Ασφάλειας Κολωνού.Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου, ο οποίος διέταξε το σχηματισμό δικογραφίας από το Λιμενικό Σταθμό Ναυπάκτου και την προσαγωγή των δύο συλληφθέντων εντός των χρονικών ορίων του αυτοφώρου.

Πηγή: troktiko.blogspot.com

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΥΓΕΙΑ

Δικαιώθηκε μάνα Τελωνιακός!!
Καμπάνα» 3.000 ευρώ σε ασφαλιστικό φορέα
«Καμπάνα» ύψους 3.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) σε ασφαλιστικό φορέα, που ενώ ταλαιπώρησε ασφαλισμένη με την κακή λειτουργία του, ζήτησε «και τα ρέστα», υποδεικνύοντας να ερευνηθεί εάν η υπάλληλος υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα, επειδή υπέβαλε σειρά αναφορών διαμαρτυρίας.
Είχαμε δημοσιοποιήσει την υπόθεσή της
στην εφημερίδα μας "νέο Άστρο"
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, δημόσια υπάλληλος τελωνειακός υπέβαλε σειρά αναφορών, καταγγέλλοντας την Υπηρεσία Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΥΠΔΔ) για κακή εξυπηρέτηση, με αφορμή σοβαρό πρόβλημα υγείας του παιδιού της, καθώς δεν ενημερώθηκε σωστά για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ δεν αναγνωρίστηκαν έγκαιρα οι ιατρικές της δαπάνες.
Οι συνεχείς αναφορές της τελωνειακού οδήγησαν τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) να ζητήσει ΕΔΕ για απόδοση ευθυνών. Με βάση το πόρισμα της ΕΔΕ, η διοίκηση του ΟΠΑΔ απηύθυνε έγγραφες συστάσεις στους υπαλλήλους της ΥΠΑΔ Αν. Αττικής για την πρέπουσα συμπεριφορά τους, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι.
Ωστόσο ο ΟΠΑΔ έστειλε τον φάκελο της υπόθεσης (σύμφωνα με το πόρισμα ΕΔΕ) στην υπηρεσία της τελωνειακού, για να ερευνηθεί εάν οι συνεχείς αναφορές της ήταν καταχρηστικές και έπρεπε να ελεγχθεί πειθαρχικά. Το αίτημα απορρίφθηκε και οι αναφορές κρίθηκαν νόμιμες.
Η τελωνειακός προσέφυγε στην ΑΠΠΔ, διαμαρτυρόμενη ότι ο ΟΠΑΔ διαβίβασε στην υπηρεσία της μη νόμιμα, ευαίσθητα δεδομένα υγείας δικά της και του παιδιού της, χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή της, ενώ γνωστοποίησε και δεδομένα τρίτων.
Η ΑΠΠΔ, υπό τον πρόεδρό της, Χρ. Γεραρή, δικαίωσε την τελωνειακό, σημειώνοντας ότι δεν άσκησε καταχρηστικά το συνταγματικό της δικαίωμα για αναφορά προς τις Αρχές.
Η Αρχή έκρινε επίσης μη νόμιμη τη διαβίβαση των ευαίσθητων δεδομένων υγείας, επιβάλλοντας πρόστιμο στον ΟΠΑΔ και απευθύνοντας συστάσεις να επιδεικνύει τη δέουσα επιμέλεια για τα ευαίσθητα δεδομένα των ασφαλισμένων του.
πηγη: εθνος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραιτήθηκε η υφ. Πολιτισμού & Τουρισμού

Αποδεκτή έκανε την παραίτηση της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Άντζελας Γκερέκου ο πρωθυπουργός από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει πως η Άντζελα Γκερέκου υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευαισθησίας και ευθιξίας και προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή αφορμή για να πληγεί η Κυβέρνηση, παρά το ότι, όπως ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, ουδεμία εμπλοκή έχει στις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία σαφέστατα αναφερόταν στην υπόθεση του Τόλη Βοσκόπουλου σαν μία υπόθεση ενός φοροφυγά.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ 25, 106 74 ΑΘΗΝΑ Αθήνα, 13. 05. 2010
ΤΗΛ.: 210 72.20.875, FAX: 210 72.15.128
E-mail: info@edipt.gr, http://www.edipt.gr/

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, στην τακτική του Συνεδρίαση της 12ης Μαΐου 2010, πληροφορήθηκε το θλιβερό γεγονός που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αντιρρίου Αιτωλοακαρνανίας, όπου ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Κοτσανάς επετέθη δια λόγου και “έργου” κατά της δημοσιογράφου-φωτορεπόρτερ της τοπικής εφημερίδας της Ναυπάκτου κας Ζωής Δενδραμή, την προπηλάκισε, της απέσπασε βίαια την φωτογραφική μηχανή σύροντάς την επί των καθισμάτων της αιθούσης και στο τέλος απαίτησε και εκβιαστικά επέβαλε την διαγραφή φωτογραφικού υλικού που είχε ληφθεί κατά την επίθεσή του εναντίον του Δημάρχου με σκοπό τον ξυλοδαρμό του. Το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ΕΔΙΠΤ εκτάκτως με βάση εισήγηση του μέλους του κ. Μιχάλη Ζυγορονίκου και αποφάσισε ομόφωνα :

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ
με αποτροπιασμό την ενέργεια του εν λόγω δημοτικού Συμβούλου και καταγγέλλει την σκαιά συμπεριφορά του με στόχο την παρεμπόδιση λειτουργών της δημοσιογραφίας στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Επειδή παρόμοια φαινόμενα ή απειλές προς δημοσιογράφους εμφανίζονται συχνά, ειδικά στην περιφέρεια, από ανθρώπους της Τ.Α. με σκοπό τον εκφοβισμό τους και την μονόπλευρη παρουσίαση γεγονότων, η ΕΔΙΠΤ κάνει έκκληση προς τα αρμόδια θεσμικά όργανα για περιφρούρηση των αρχών «περί ελευθερίας του Τύπου» με την λήψη των αναγκαίων μέτρων .
Το παρόν Ψήφισμα κοινοποιείται προς την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, την Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, την ΚΕΔΚΕ, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας κ. Απόστολο Κοιμήση, τους Δήμους Ναυπάκτου και Αντιρρίου Αιτωλοακαρνανίας και στις εφημερίδες «Νέο Άστρο», «Πυλήνη», «Εμπρός» και «Ναυπακτία» και τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Lepanto TV» που έχουν έδρα τη Ναύπακτο για δημοσιοποίησή του.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βάιος Η. Σελλούντος Κωνσταντίνος Π. Καλύβας

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Εγκαινιάστηκε το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου


«Σε ζητήματα Παιδείας δε χωρούν μικροκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές του χθες» τόνισε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης

Με την παράδοση ενός σύγχρονου και λειτουργικού κτιρίου στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς γίνεται πράξη η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου που αφορά την Παιδεία στη Ναύπακτο.

«
Για εμάς η εκπαιδευτική διαδικασία είναι λειτούργημα και οφείλει να γίνεται με όρους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών.
Σε ζητήματα Παιδείας δε χωρούν μικροκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές του χθες. Όλα είναι θέμα Παιδείας και σίγουρα το νέο
και σύγχρονο σχολείο οφείλει να θέτει στο επίκεντρο το μαθητή», ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ναυπάκτου. Όπως ο ίδιος είπε «βασική μας επιδίωξη ήταν και παραμένει να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε για τον τόπο μας. Πολιτική μας επιλογή ήταν και παραμένει να δημιουργούμε σύγχρονες υποδομές για τη Ναύπακτο του μέλλοντος.
Και αυτό σήμερα γίνεται πράξη
».

Ο Δήμαρχος αφού ευχαρίστησε το Νομάρχη Αιτ/νίας αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του Σχολείου αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται στα θέματα Παιδείας στη Ναύπακτο.
Πιο συγκεκριμένα τόνισε:

Την κατασκευή του Ειδικού Σχολείου (Νηπιαγωγείου και Δημοτικού), που χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες πιστώσεις προϋπολογισμού 1,7 εκ. ευρώ και ήδη ξεκίνησε η κατασκευή του ακριβώς δίπλα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο
Τη δημιουργία της νέας πτέρυγας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου
Τις παρεμβάσεις ύψους 900.000 ευρώ σε σχολικές μονάδες της πόλης
Τη συνέχιση των διαδικασιών σε συνεργασία με τη Νομαρχία,
ώστε το 3ο Δημοτικό Σχολείο να αποκτήσει ένα σύγχρονο λειτουργικό κτίριο.
Τις απαιτούμενες και συνεχείς ενέργειες για το ΕΠΑΛ
αλλά και τη συνεργασία με τη Διοίκηση του ΤΕΙ για την επίλυση του ζητήματος των μονίμων εγκαταστάσεων.


«Η Νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση αναδεικνύει σημαντικές ευκαιρίες
αλλά και πολλές ευθύνες στον ευαίσθητο και ουσιαστικό χώρο της Παιδείας. Με αίσθημα ευθύνης, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα
είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας εποχής
και τη νέα περίοδο που διανοίγεται και είναι εξαιρετικά κρίσιμη για όλους μας κυρίως όμως για το μέλλον των παιδιών μας», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Να σημειωθεί ότι ο Νομάρχης Αιτωλ/νίας Θ. Σώκος κατά την τοποθέτησή του, ανέφερε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις για την αγορά οικοπέδου, ώστε σύντομα να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο και για το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου.

Στα εγκαίνια του 6ου Δημοτικού Σχολείου παρευρέθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος έκανε και την τελετή εγκαινίων, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τ. Αποστολόπουλος, ο Νομάρχης Αιτωλ/νίας Θ. Σώκος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Γ. Παναγιωτόπουλος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Αιτωλ/νίας Χ. Παπατσίρος, ο Προϊστάμενος του 5ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σ. Μουτόπουλος, γονείς εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

Μετά τα εγκαίνια του 6ου Δημοτικού Σχολείου ο Νομάρχης Αιτωλ/νίας Θ. Σώκος και ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης επισκέφτηκαν το χώρο της Αποκατάστασης της Χωματερής.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος ανέφερε ότι χάρη στη συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Νομαρχίας ένα έργο τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας ολοκληρώθηκε, αναβαθμίζοντας αισθητά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΑΝΕΚΔΟΤΟ

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Τα γυαλιά του Κωστίκα
O Κωστίκας ήθελε να αγοράσει γυαλιά ηλίου και πήγε στο μεγαλύτερο κατάστημα της Θεσσαλονίκης.
Δοκίμασε όλα τα σχέδια που είχε το μαγαζί αλλά κανένα δεν του ταίριαζε. Λίγο πριν φύγει απογοητευμένος λέει στη πωλήτρια να του κατεβάσει κι ένα τελευταίο ζευγάρι που ήταν στην άκρη της βιτρίνας.

- Αυτό, λέει η πωλήτρια είναι ειδικό μοντέλο και είναι πανάκριβο.
- Δε πειράζει, λέει ο Κωστίκας, φέρτο να το δοκιμάσω.
Πράγματι το φοράει ο Κωστίκας και ... "τρελαίνεται", βλέπει απέναντί του τη πωλήτρια..γυμνή!
Βγάζει τα γυαλιά βλέπει με ρούχα τη πωλήτρια, τα ξαναφοράει πάλι γυμνή!
- Αυτά θα πάρω λέει, όσο κι αν πληρώσω.
- Αυτά, κύριε, κάνουν 5000ευρώ, λέει η πωλήτρια.
- Δε πειράζει κοπέλα μου, λέει ο Κωστίκας, δώστα γρήγορα, γιατί βιάζομαι να πιω ένα καφέ στην Αριστοτέλους!!
Παίρνει τα γυαλιά, τα φοράει και ξεκινάει για βόλτα, μια φορώντας μια βγάζοντας κι απολαμβάνει το...θέαμα. Κάθεται για καφέ σε καφετέρια με πολύ "περατζάδα" και την.. "έχει βρει". Τηλεφωνεί στη Σουμέλα για να της πει ότι κάτι του ... έτυχε και δε θα πάει το μεσημέρι στο σπίτι.
Πέρασαν αρκετές ώρες κι ο Κωστίκας άρχισε να βαριέται.
Αποφάσισε τελικά να πάει σπίτι να κάνει και έκπληξη στη Σουμέλα.
Μπαίνοντας στο σπίτι, φοράει τα γυαλιά αλλά...σοκάρεται με αυτό που βλέπει! Βλέπει στον καναπέ τη Σουμέλα και τον κουμπάρο γυμνούς και αγκαλιά!!!
Βγάζει τα γυαλιά... πάλι γυμνοί. Tα ξαναφοράει, πάλι γυμνοί... Β
γαίνει έξω από το σπίτι και γεμάτος απογοήτευση λέει:
- Και το σκέφτηκα, ρε γαμώτο, βάλε-βγάλε τόσες ώρες, θα τα χαλάσω, ο μαλάκας!!!

ΑΡΘΡΟ

ΕΣΥ πού ΗΣΟΥΝ;
Ένα υπέροχο επίκαιρο άρθρο που δεν πρέπει να χάσει κανένας!
Δημσιεύεται απο το : www.nafpaktiadorida.blogspot.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ

ΑΠΕΡΓΕΙΑ


Αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ ολόκληρης της χώρας πραγματοποιούν απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη. Καταγγέλλουν προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμού των ΚΕΠ, «ανάλγητη συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι των συμβασιούχων», καθώς και «άγρια και μαζική επίθεση κατά των δικαιωμάτων» των εργαζομένων.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ



Οι αγρότες ετοιμάζουν τα τρακτέρ

να κατέβουν στην Αθήνα


Λεπτομέριες στο http://www.agronafpaktos.blogspot.com/

ΣΕΙΣΜΟΙ


Κουνιέται η περιοχή της Ναυπάκτου

Δεκάδες μικροσεισμοί σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Ναύπακτο και μέχρι ένταση 3,6 & 3,7 R.

Τα μεσάνυχτα σημειώθηκαν τρεις ακόμα σεισμικές δονήσεις 2,5 Ρίχτερ, 2,8 και 1,9 Ρίχτερ με επίκεντρο περιοχές κοντά στη Ναύπακτο, την Πάτρα και το Αίγιο.
Επειδή όμως είχαν μικρό εστιακό βάθος γίνονται αισθητοί κυρίως στη Ναύπακτο και προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους.

Οι σεισμλόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί...

"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"

Ραγκούσης: "Θα υπάρξουν αλλαγές στον Καλλικράτη.."
Αποφασισμένος να ενσωματώσει «κάθε πρόταση που δεν έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του 'Καλλικράτη'», στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας που ξεκινά αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, εμφανίζεται o υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης.
Προσθέτει πάντως ότι στο νομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί το σύνολο σχεδόν των προτάσεων ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ των τελευταίων δέκα χρόνων και επικρίνει τον πρόεδρο της ΝΔ γιατί ενώ ζητά την απόσυρση του «Καλλικράτη» εδώ και τέσσερις μήνες δεν έχει υποβάλλει ούτε μία πρόταση. «Δυστυχώς, κάθε μέρα αποδεικνύεται όλο και πιο έντονα ότι ο κ. Σαμαράς εκπροσωπεί με τον πιο αμετανόητο τρόπο τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις ενός πελατειακού κράτους αυθαιρεσίας, σπατάλης και αδιαφάνειας. Αυτές τις πρακτικές της εξαετούς δήθεν "επανίδρυσης" του κράτους υπερασπίζεται ο κος Σαμαράς. Σε αυτές βάζει τέλος ο ‘Καλλικράτης’», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.
Όσον αφορά το χωροταξικό ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει ότι είναι σεβαστές οι επιμέρους διαφωνίες αλλά προέχει το συμφέρον του συνόλου και τνίζει πως είναι αυτονόητο ότι από τις καταργήσεις δήμων, επιχειρήσεων, νομαρχιών, θέσεων πολιτικού προσωπικού κλπ θα προκύψουν τεράστιες εξοικονομήσει πόρων, ενώ με την αύξηση του ποσοστού του ΦΠΑ που παίρνουν οι δήμοι, θα έχουν, όπως λέει, «κάθε κίνητρο να συμβάλουν με τις δικές τους δυνάμεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - 5ος Όμιλος Δ΄ Εθνική

6 τέρματα σημείωσε Χρ. Φλέγγας
στο επιβλητικό 7-0
του Ευπαλίου επί του Άραχθου Πολυκαλάμου
και αποχαιρέτησε με αξιοπρέπεια την Δ΄ Εθνική
4-0
ο Πρωταθλητής στο Πέραμα
Σώθηκε το Ελαιόφυτο!
Όλα τα σημερινά απτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής:


Αστέρας Ρόκκα- Σκουφάς Κομποτίου 1-0, Ελαιόφυτο-Οδυσσέας Νυδρίου 4-0, Απόλλων Πάργας-Σούλι Παραμυθιάς 1-1, Τηλυκράτης – Βολίδα Μέσης 2-0, ΑΕ Λευκίμης-Αναγέννηση Άρτας ---, Ανατολή – ΑΕ Μεσολογγίου 1-2 , Θεσπρωτός- ΠΑΣ Πρέβεζα 4-2, Απόλλων Ευπαλίου- Άραχθος Πολυκαλάμου 7-0 , Προοδευτική Περάματος – Ναυπακτιακός Αστέρας 0-4

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ: www.sfanasteras.blogspot.com

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αντάμωμα Καταφυγιωτών



Ο Σύλλογος απανταχού Καταφυγιωτών όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προσκαλεί μέλη και φίλους του Αγ, Πνεύματος 23 Μαΐου ημέρα Κυριακή και ώρα 12 μεσημέρι στην πλατεία του χωριού.
Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνος Δέηση στην μνήμη των πεσόντων συγχωριανών και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη
Μετά η Αδελφότητα θα διαθέσει δωρεάν, είκοσι αρνιά σούβλας, εκατό κιλά γίδα βραστή, και άλλα εδέσματα με κρασί της Αγγέλως Ζορμπά,.
Θα ακολουθήσει Ρουμελιώτικο γλέντι με ζωντανή μουσική και τραγούδι από τον Αποστόλη Ζορμπά.
Σας περιμένουμε όλους με όρεξη για φαγητό, κέφι για χορό αλλά και με διάθεση να βοηθήσουμε τον Σύλλογο στην προσπάθεια του να σμίγουμε ώστε να διατηρήσουμε την παράδοση των προγόνων μας.
Προσωπικά εύχομαι στο νέο Δ.Σ. του Συλλόγου δουλειά και ομόνοια.
Φίλιππας Θεοδωρόπουλος

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

7 Νοεμβρίου οι εκλογές για την Τ.Α.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» .

Στόχος είναι να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και την μεθεπόμενη (τελευταία εβδομάδα του Μαίου) να ψηφισθεί από την ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιηθούν στις 7 αντί τις 14 Νοεμβρίου που είχε ανακοινωθεί αρχικά, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές.

Ανησυχητικά φαινόμενα στο λιμάνι της Ναυπάκτου
Μικρής έκτασης καθίζηση

Όπως μπορείτε να διακρίνετε, το έδαφος στο σημείο είναι κούφιο κάτω από τον ασφαλτοτάπητα

Και για το λογο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν θα πρέπει να την εκλάβουν ως μια απλή λακκούβα
Λίγο μετά το μεσημέρι οι κάτοικοι της πόλης ανησύχησαν, όταν είδαν εντελώς ξαφνικά να εμφανίζεται στο οδόστρωμα πάνω από το λιμάνι της, αυτή η βαθειά τρύπα. Όπως μπορείτε να διακρίνετε, το έδαφος στο σημείο είναι κούφιο κάτω από τον ασφαλτοτάπητα. Οι κάτοικοι συσχετίζουν το φαινόμενο με τις συχνές σεισμικές δονήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, ενώ δεν παραλείπουν να λένε πως η θάλασσα έχει διαβρώσει το υπέδαφος γύρω από το λιμάνι. Ελπίζουμε αυτή η βλάβη στο οδόστρωμα να μην είναι προάγγελος άλλων σημαντικότερων και για το λογο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν θα πρέπει να την εκλάβουν ως μια απλή λακκούβα
.

Νίκος Ξανάλατος

ΠΗΓΗ: thebest.gr



ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΟΙΙΚΗΣΗ

325 ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Όπως προβλέπεται στο κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής οι δήμοι σε όλη την χώρα θα είναι 325. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, θα γίνει διάλογος με τα κόμματα στη Βουλή, προκειμένου να ληφθούν ύπ΄οψιν κάποιες παρατηρήσεις τους. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, σε σχετική δήλωσή του τόνισε ότι : « Η ΚΕΔΚΕ, θα μελετήσει το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, θα εκτιμήσει τις όποιες τροποποιήσεις του, σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια υλοποιώντας τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του τελευταίου έκτακτου Συνεδρίου της, αφού ενημερωθούν τα μέλη της, με μυστική ψηφοφορία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις».

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Οι δήμοι Αρακύνθου και Μακρυνείας συνενώνονται στο δήμο Αγρινίου

ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Συνίσταται 1 δήμος στην Επαρχία Παγγαίου με έδρα την Ελευθερούπολη

Α’ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Ο δήμος Αγίου Παύλου συνενώνεται με τις Συκιές αντί με το δήμο Θεσσαλονίκης. Η Νεάπολη συνενώνεται με τις Συκιές.

Β’ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Ο δήμος Εγνατίας συνενώνεται στο δήμο Βόλβης. Αντίθετα, ο δήμος Καλλινδοίων συνενώνεται με το δήμο Λαγκαδά.

ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
Οι δήμοι Ανθεμίων και Ειρηνουπόλεως συνενώνονται στο δήμο Νάουσας

ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
Ο δήμος Κρύας Βρύσης και ο δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου συνενώνονται στο δήμο Αρχαίας Πέλλας

ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Οι δήμοι Πέτρας και Πιερίων συνενώνονται στο δήμο Κατερίνης

ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ο δήμος Βελβεντού συνενώνεται με το δήμο Σερβίων

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Ο προτεινόμενος δήμος Μακεδνών συνενώνεται με το δήμο Καστοριάς

ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Ο προτεινόμενος δήμος Βασιλίτσας συνενώνεται με το δήμο Γρεβενών

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ο δήμος Κατσανοχωρίων συνενώνεται με το δήμο Βορείων Τζουμέρκων αντί με το δήμο Δωδώνης

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Ο δήμος Παραποτάμου συνενώνεται με το δήμο Ηγουμενίτσας αντί με το δήμο Φιλιατών

ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οι δήμοι Νίκαιας και Κραννώνα συνενώνονται με το δήμο Κιλελέρ

ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Δεν δημιουργείται ο προτεινόμενος δήμος Νεοχωρίτη. Ο προτεινόμενος δήμος Καστανιάς συνενώνεται με το δήμο Καλαμπάκας

ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Δημιουργείται ένας δήμος στη Δυτική Φθιώτιδα με συνένωση των δήμων Μακρακώμης, Σπερχιάδας, Τυμφρυστού και Αγίου Γεωργίου.

ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Δημιουργείται ένας δήμος με συνένωση των δήμων Ταμινεών, Κύμης, Αυλώνος, Κονιστρών και Διστύων

Β’ ΑΘΗΝΑΣ
Ο δήμος Αγίων Αναργύρων συνενώνεται με το δήμο Καματερού

ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Συνιστώνται 5 δήμοι αντί για τους προτεινόμενους 7.


ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Συνίσταται ο Δήμος Άργους – Μυκηνών

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΙΑΣ
Συνίσταται ένας δήμος στη Αιγιαλεία.


ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ο δήμος Αρφαρών συνενώνεται με το δήμο Καλαμάτας αντί με το δήμο Οιχαλίας.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Ο δήμος Μακρύ Γιαλού συνενώνεται με το δήμο Ιεράπετρας αντί με το δήμο Σητείας.

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ο δήμος Φαιστού αποτελείται από τους δήμους Τυμπακίου, Μοιρών και Ζαρού. Ο δήμος Γόρτυνας αποτελείται από το δήμο Κόφινα, Γόρτυνας, Ρούβα και Αγίας Βαρβάρας. Ο δήμος Αστερουσίων συνενώνεται με τους δήμους Αρχανών και Νίκου Καζαντζάκη. Ο δήμος Καστελλίου συνενώνεται με τον Αρκαλοχώρι και το Θραψανό.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΣΕΙΣΜΟΙ

"ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ" η Ναύπακτος

Δεν λέει να ησυχάσει ο εγκέλαδος στην περιοχή της Ναυπάκτου. Ακόμη και αυτή την ώρα συνεχίζονται οι σεισμοί μικρής εντάσεως, οι οποίοι ωστόσο γίνονται αισθητοί και προκαλούν φόβο στους κατοίκους. Οι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για φυσιολογική σεισμική εξέλιξη και τονίζουν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.
ΠΗΓΗ: Best

Ν.Α. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Ε.Π.Α.Λ. Κατοχής
Εγκρίθηκε σήμερα (Πέμπτη 13 Μαΐου 2010) από την Επιτροπή Υποδομών και Προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας η δημοπράτηση του έργου: «Κατεδάφιση αμιαντούχου κτιρίου Ε.Π.Α.Λ. Κατοχής» προϋπολογισμού 236.000 €.
Με το πιο πάνω έργο, γίνεται σε ένα ακόμη σχολικό κτίριο του νομού αφαίρεση αμιάντου και ταυτόχρονα ξεκινά η διαδικασία της κατασκευής ενός νέου σχολείου, που θα καλύπτει με σύγχρονες υποδομές τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας του Ε.Π.Α.Λ. Κατοχής.
Με άλλη απόφασή της η ίδια επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό δημοπρασίας του έργου:
«Θρυμματισμός επικινδύνων βράχων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αυλακίου του Δήμου Ινάχου» προϋπολογισμού 70.000 €.
Με το έργο αυτό, που ξεκινά άμεσα, αίρεται ο κίνδυνος από τις συνεχείς κατολισθήσεις που παρατηρούνται στο Αυλάκι του Δήμου Ινάχου.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΝΩΣΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας σας καλεί να συμμετάσχετε στη μονοήμερη εκδρομή που διοργανώνει την Κυριακή 30 Μαΐου 2010 στη Λίμνη Τσιβλού και στο χωριό Ζαρούχλα, μια περιοχή που αποτελεί ένα φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς τριγυρισμένο από δάση και βουνοκορφές, με τη θέα του Κορινθιακού κόλπου αλλά και του Χελμού, που αποκαλύπτεται μέσα από τα «παράθυρα» των λοφοσειρών να είναι ο πιο ευχάριστος σύντροφος. Θα καταλήξουμε στη Ζαρούχλα, ένα πανέμορφο μέρος που συνδυάζει όμορφη φύση, ηρεμία , καλό φαγητό αλλά και επιλογές για χαλαρή και ποιοτική διασκέδαση.

Ώρα αναχώρησης 7:45 έναντι Ιερού Ναού Αγίας Αναστασίας Περισσού.
Τιμή συμμετοχής 15 ευρώ.

Παράκληση προς όλους απευθύνει το Διοικητικό Συμβούλιο να δηλωθούν άμεσα οι συμμετοχές καθότι θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα των αλλαγών στο πρόγραμμα της εκδρομής.
Για δηλώσεις μπορείτε να καλείτε κα. Ευαγγελία Λιτοσελίτη 697 821 65 48, την κα. Ελένη Ντζιού 697 629 61 98.

ΔΗΜOΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Ο Δήμος Ναυπάκτου
στηρίζει τον "Καλλικράτη"
Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου στηρίζει το σχέδιο «Καλλικράτης» όπως παρουσιάστηκε και εντάσσει το Δήμο Χάλκειας στο διευρυμένο Δήμο Ναυπάκτου.

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου, που συνεκλήθη εκτάκτως, την Τετάρτη 12.05.10, αποφασίστηκε η στήριξη των ομόφωνων αποφάσεων 108/2008 και 41/2010 του Δημοτικού Συμβουλίου Χάλκειας, καθώς και των ομόφωνων αποφάσεων των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Χάλκειας, και η στήριξη στο σχέδιο «Καλλικράτης» που αφορά την αρχιτεκτονική των Δήμων και στο οποίο ο Δήμος Χάλκειας εντάσσεται στο διευρυμένο Δήμο Ναυπάκτου.

Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπάκτου, αναγνωρίζει και στηρίζει τη δυνατότητα των Τοπικών Διαμερισμάτων Περιθωρίου και Γαλατά να ενταχθούν στο νέο Δήμο Μεσολογγίου, εφόσον το επιθυμούν.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010



Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα "ΑΝΑΣΑ"


Ομόφωνα ναι, στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» ενός πρότυπου καινοτόμου σχεδίου Ανάπτυξης του Αμβρακικού Κόλπου, είπε χθες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας το οποίο συνεδρίασε στο Δημαρχείο Αμφιλοχίας.
Στη χθεσινή συνεδρίαση παρουσιάστηκαν ακόμη τα προγράμματα: LEADER Αλιείας (της ΕΤΑΝΑΜ Ο.Τ.Α Α.Ε.) και το LEADER (που θα υλοποιήσει η Τριχωνίδα Ο.Τ.Α. Α.Ε.) που ήδη εγκρίθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στόχο έχουν την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας μέσω ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων τα οποία θα λειτουργήσουν παράλληλα με το ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ».
Το Πρόγραμμα «Αειφορική Ανάπτυξη στον Αμβρακικό – ΑΝΑΣΑ» αποτελεί μετεξέλιξη του Προτύπου Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης – (ΠΚΣΑ), το οποίο υποβλήθηκε από την ΕΤΑΝΑΜ ΟΤΑ Α.Ε. τον Ιανουάριο του 2007.
Εγκρίθηκε και βραβεύτηκε , ως ένα από τα καλύτερα σχέδια ανάπτυξης πανελλαδικά.
Η περιοχή εφαρμογής του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα και εντάσσεται στα διοικητικά όρια των νομών Αιτωλοακαρνανίας Άρτας και Πρέβεζας με συνολικό προϋπολογισμό 120.000.000,00 €, και αναλύεται σε τέσσερις (4) άξονες προτεραιότητας, που προσδιορίζονται με βάση τη θεματική τους εστίαση, σε κατηγορίες πράξης ως εξής:
Α. Βελτίωση γενικών υποδομών του Αμβρακικού Κόλπου (συν.προϋπ. 22.300,00 €)
Α1. Συμπληρωματικά έργα στα λιμάνια – αλιευτικά καταφύγια
Α2. Έργα αποκατάστασης υδρολογικού ισοζυγίου του Κόλπου

Β. Προστασία και διαχείριση περιβάλλοντος φυσικού περιβάλλοντος και νερών(συν .προϋπ. 53.050,00 €)
Β1. Δράσεις διαχείρισης και προστασίας φυσικού περιβάλλοντος
Β2. Διαχείριση – βελτίωση λιμνοθαλασσών
Β3. Επεξεργασία λυμάτων
Β4. Διαχείριση αστικών απορριμμάτων
Γ. Ανάδειξη περιβάλλοντος και προώθηση συμβατών επενδυτικών δραστηριοτήτων (συν. προϋπ. 26.750,00 €)
Γ1. Ανάδειξη οικοσυστημάτων
Γ2. Αναπλάσεις χώρων, οικισμών και ανάδειξη μνημείων πολιτισμού
Γ3. Επενδυτικές δραστηριότητες οικοτουρισμού – αγροτουρισμού, αξιοποίησης χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων και αλιευτικών προϊόντων
Δ. Εφαρμογή τεχνολογικά καινοτόμων προσεγγίσεων στην πρωτογενή παραγωγή και διασφάλιση ποιότητας – σήμανσης στα προϊόντα του πρωτογενή τομέα (συν. προϋπ. 17.900,00 €)
Δ1. Αξιοποίηση της γεωθερμίας για γεωργική χρήση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – νέες τεχνολογίες
Δ2. Πιλοτικές καινοτόμες εφαρμογές στην παραγωγική διαδικασία
Δ3. Σήμανση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων - πιστοποίηση
Δ4. Διασφάλιση ποιότητας και αξίας στα αγροτικά προϊόντα
Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στους Δήμους Αμφιλοχίας, Ανακτορίου, Μεδεώνος, Μενιδίου και Παλαίρου.
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση αναλύθηκαν διεξοδικά τα έργα, που καταρχήν έχουν συμπεριληφθεί στο υπό συζήτηση πρόγραμμα.
Μάλιστα χθες στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι, Αμφιλοχίας κ. Αποστόλης Κοιμήσης, Ανακτορίου κ. Γιώργος Αποστολάκης, Μενιδίου κ. Μάρκος Βασίλας, Παλαίρου κ. Νίκος Σολδάτος, οι οποίοι υπέδειξαν και νέα έργα προς ένταξη στο πιο πάνω πρόγραμμα.
Στο τέλος της συνεδρίασης το νομαρχιακό συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε:
• Τον τελικό αναμορφωμένο πίνακα κατανομής ποσών ανά άξονα και δράση, με την ενσωματωμένη ανάλυση των έργων που αφορούν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και με τη δυνατότητα εσωτερικής κατανομής των ποσών στους άξονες και στα έργα, καθώς και τη δυνατότητα ένταξης νέων η συμπληρωματικών έργων που θα προκύψουν κατά την υλοποίηση των ήδη προτεινόμενων έργων.
• Τον συνολικό προεγκεκριμένο προϋπολογισμό που ανέρχεται στο ποσό των 120.000.000€ , αναλογούντος ποσού 60.000.000,00 για την περιοχή εφαρμογής του προγράμματος που ανήκει στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, συμπεριλαμβανόμενων των μελετών και της τεχνικής στήριξης του προγράμματος.
Το ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων και δράσεων που κατέθεσε η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας στις αρχές του 2007 και συμπεριληφθήσαν σχεδόν αυτούσιες στο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ», ανέλυσε στην ομιλία του ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος, ο οποίος επέμεινε ιδιαίτερα στην οριστική επίλυση του προβλήματος της Περιβαλλοντικής Προστασίας του Αμβρακικού Κόλπου, καθώς και στην εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία ρυθμίζει, μεταξύ των άλλων και το ζήτημα αυτό.
Σε ότι αφορά την τουριστική ανάπτυξη ο κ. Σώκος είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα αλιευτικά καταφύγια θα βοηθήσουν τους αλιείς της περιοχής αλλά και θα δώσουν την δυνατότητα να μπορούν να δένουν και σκάφη αναψυχής κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με μια σωστή πρόταση.
Για τον τομέα τουρισμού ο κ. Σώκος είπε ακόμη ότι χρειάζεται η περαιτέρω αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της περιοχής (Τρύφου Δήμου Μεδεώνος), ενώ σημείωσε ότι η περιοχή μπορεί να υποδεχθεί την ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας.
Ο κ. Σώκος δίνοντας το στίγμα των προτάσεων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία και την ανάδειξη της μνημειακής κληρονομιάς της περιοχής (αρχαιολογικοί χώροι, κάστρα, βυζαντινά μνημεία) και επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση της πρότασης που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα, που είναι η δημιουργία θεματικού πάρκου με μουσείο εικονικής πραγματικότητας για την Ναυμαχία του Ακτίου.
Ιδιαίτερο βάρος στην ομιλία του ο κ. Σώκος έδωσε στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα (αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία) και τον τομέα της μεταποίησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή και να προωθήσουμε τα προϊόντα της περιοχής, τα οποία θα πρέπει να αποκτήσουν ταυτότητα, υποστηρίζοντας εμπράκτως την επιχειρηματικότητα των νέων επαγγελματιών αλιέων και κτηνοτρόφων.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σώκος επεσήμανε την ανάγκη καλής προετοιμασίας για την υλοποίηση του προγράμματος με στοχευμένες δράσεις και σωστές μελέτες γιατί το πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα να αλλάξει όψη η περιοχή και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη.
Στην χθεσινή συνεδρίαση παραβρέθηκαν ακόμη ο Βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πάνος Τσιχριτζής, εκπρόσωποι του Δήμου Μεδεώνος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Τοπικά Συμβούλια του Δήμου Αμφιλοχίας.
Εκλογές ΝΟ.Δ.Ε

Η ΝΟ.Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας γνωστοποιεί ότι στις 30 Μαΐου 2010 θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων αιρετών διοικήσεων για την περιφερειακή οργάνωση της Ν.Δ.

Από τη διαδικασία των εκλογών και τη καθολική συμμετοχή των μελών του κόμματος στο Νομό, θα προκύψουν τα Δημοτικά Τοπικά Όργανα και ο νέος πρόεδρος της ΝO.Δ.Ε.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη της παράταξης. Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται για τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους και τη διαδικασία εκλογής, από τo γραφείo της ΝΟ.Δ.Ε, που βρίσκονται στην Πλατεία Μπότσαρη στο Μεσολόγγι, έως τις 19 Μαΐου 2010.

Για περισσότερες πληροφορίες, στα τηλέφωνα: 2631023524 και 2631023942.

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Απορρίπτει η ΓΣΕΕ
το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό
Σφοδρή κριτική στο προσχέδιο του Ασφαλιστικού ασκεί με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Κάνοντας λόγο για «αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές που μειώνουν την κοινωνική αποτελεσματικότητα χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος», η ΓΣΕΕ, αναφέρει ότι «ένας κοινωνικός, οικονομικός και αναπτυξιακός θεσμός, αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως οικονομικό πρόβλημα ελλειμμάτων, με μοναδική λύση τις δραστικές περικοπές παροχών». «Δυστυχώς για μια ακόμα φορά οι περίφημες αλλαγές στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εξαντλούνται στις παλιές χρεοκοπημένες συνταγές μείωσης των συντάξεων και μη αναζήτησης νέων υγειών πόρων μεταθέτοντας τα περισσότερα βάρη στις νεότερες γενιές, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση», αναφέρει η ανακοίνωση. Αναφερόμενη στους χαμηλοσυνταξιούχους, η ΓΣΕΕ τονίζει ακόμη ότι αποτελεί πρόκληση «για τους χιλιάδες χαμηλο-συνταξιούχους η διατήρηση της εξαίρεσης των ισχυρών και προνομιούχων ομάδων των πολλαπλών και υψηλοτάτων συντάξεων, αρκετές εκ των οποίων ''διαμορφώθηκαν'' από δικαστικές αποφάσεις, στη λογική ''Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει''». Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «το σύστημα μπορεί να γίνει βιώσιμο και αποτελεσματικό, αν υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση και αντιμετωπισθούν οι κύριες αιτίες που είναι οι πόροι (τα έσοδα) και όχι οι παροχές που είναι ελεημοσύνης». Σημειώνεται ότι την αντίδρασή τους στις προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό θα εξετάσουν στην αυριανή κοινή τους συνεδρίαση τα προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
Πηγή: Ζούγκλα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Τη "νύφη" θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι

Αλλάζουν όλα από 01-01-2018- ΛΑΦΚΑ για όλες τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ-
Μείωση από το 2011 σε όσους βγούν πρόωρα στη σύνταξη-
Από 01-01-2013 ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ
Αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις φέρνει το ασφαλιστικό που εγκρίθηκε χθες το απόγευμα από το Υπουργικό και τα νέα είναι κακά για το σύνολο των εργαζομένων, καθώς σύμφωνα πλέον μετά το 2018 θα αποτελεί άθλο να πάρει κάποιος σύνταξη. Περισσότερα χρόνια εργασίας, μειώσεις συντάξεων, αλλά και μέτρα όπως η επιβολή του ΛΑΦΚΑ δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό για τα λαϊκά στρώματα που βλέπουν την προοπτική συνταξιοδότησης όνειρο θερινής νυχτός. Το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές σε δόσεις για τον υπολογισμό των συντάξεων, περιορίζει την «έξοδο» πριν από το 60ό έτος και περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα για συγκεκριμένες ομάδες (π.χ. συνταξιούχους που εργάζονται, άγαμες θυγατέρες, δημοσίους υπαλλήλους με δύο δουλειές).Οι σημαντικότερες αλλαγές1. Πλήρης σύνταξη στα 40 έτη ασφάλισης με αναπλήρωση 70%2. Καμία σύνταξη κάτω των 60, παραμένει το γενικό όριο ηλικίας στα 653. Οι μητέρες ανηλίκων ανεβαίνουν από τα 50 στα 55 έτη4. Επιβάλλεται ΛΑΦΚΑ 3%-9% στις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ5. Σύνταξη με 35ετία στα 60 αντί των 58-Παραμένει η 37ετία χωρίς όριο6. Μειώνεται η σύνταξη κατά 6% γιά κάθε έτος πρόωρης εξόδου7. Κόβονται οι συντάξεις όσων εξακολουθούν να εργάζονται και άγαμων θυγατέρων8. Στο ΙΚΑ από το 2013 και οι δημόσιοι υπάλληλοιΜε το νέο ασφαλιστικό καθιερώνονται δύο παράλληλοι τύποι σύνταξης:Α) Η βασική σύνταξη που προκύπτει από το διαχωρισμό της δημόσιας συμμετοχής στην τριμερή χρηματοδότηση και ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως από το 2018. Αυτή η σύνταξη καλύπτει και τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών,Β) Η αναλογική σύνταξη που προκύπτει από την αναλογική σχέση εισφορών και ασφαλιστικού βίου. Καταβάλλεται από τους ΦΚΑ με τη συνταξιοδότηση μαζί με τη βασική σύνταξη.Όρια ηλικίας συνταξιοδότησηςΑ) Το γενικό όριο συνταξιοδότηυσης παραμένει αμετάβλητο στα 65 έτηΒ) Αυστηροποιούνται και διευρύνονται οι "ποινές" για πρόωρη συνταξιοδότησηΓ) Αυξάνονται κατά τις προβλέψεις προηγούμενων νόμων επιμέρους όρια συνταξιοδότησης ειδικών κατηγοριώνΔ) Καταργούνται τα προγράμματα εθελουσίας εξόδουΕ) Εισάγεται από το 2020 μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής του γενικού ορίου ηλικίας με βάση το προσδόκιμο ζωής και κατά το 1/3 της μεταβολής αυτού ανά 10ετία.
Αναλυτικά οι κυριότερες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου -το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 60 άρθρα- είναι οι ακόλουθες:1. Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2018.

2. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017 θα εφαρμοστεί ένα «μεταβατικό» σύστημα, με μείωση των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων. Συγκεκριμένα θα εφαρμοστεί «μοντέλο» ΙΚΑ, με τους συντελεστές να διαμορφώνονται σε όλα τα Ταμεία στο 2% (σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν έως και το 3,5%).
Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως «για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017 ο υπολογισμός της σύνταξης για κάθε έτος ασφάλισης από το 2013 και μετά θα γίνεται με ποσοστά αναπλήρωσης 2%». Ωστόσο για όσους συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συμπλήρωση 35ετίας και του 60ού έτους θα ισχύει αυξημένος συντελεστής 3,5% (η συγκεκριμένη διάταξη θα ισχύει μέχρι το 2018).
3. Οι επικουρικές συντάξεις θα αποφασίζονται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του ταμείου. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως μέσα στο 2010 η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εκπονήσει μελέτες για τη βιωσιμότητα του κάθε φορέα.
Στη συνέχεια -και πάντως εντός δύο μηνών- τα διοικητικά συμβούλια πρέπει να προτείνουν την αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα. Στην αντίθετη περίπτωση τα ποσοστά θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργείου Εργασίας. Ουσιαστικά αναμένεται να υπάρξει σημαντική μείωση στις επικουρικές συντάξεις, με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση των περισσότερων ασφαλιστικών φορέων.
4. Η ειδική εισφορά στις υψηλές συντάξεις -πρόκειται για ένα νέο ΛΑΦΚΑ- θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου. Η εισφορά αυτή θα επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι συντελεστές θα είναι χαμηλότεροι απ’ ότι αρχικά είχε υπολογιστεί και αναμένεται να διαμορφώνονται στο 3%, 5% και 7%.
5. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνταξιοδοτούνται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας τους (σήμερα ισχύει το 58ο έτος). Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως η αύξηση θα είναι ένα εξάμηνο το έτος. Επίσης, από 01/01/2013 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στο ΙΚΑ.
6. Το καθεστώς για την απασχόληση των συνταξιούχων, είτε προέρχονται από το Δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα, θα είναι ενιαίο.
Το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπει πως για όσους είναι κάτω των 55 ετών αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης. Σε όσους είναι άνω των 55 ετών «το ποσό της κύριας σύνταξης που ξεπερνά τα 30 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%».
7. Η καταβολή σύνταξης από το Δημόσιο στις άγαμες θυγατέρες καταργείται, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που υπάρχει αναπηρία. Πάντως οι συντάξεις που ήδη καταβάλλονται δεν πρόκειται να επηρεαστούν.
8. Οι συντελεστές για τη διαδοχική ασφάλιση αλλάζουν από το 2011. Συγκεκριμένα για όσους καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία στο νομοσχέδιο προβλέπεται «ένας συντελεστής ωρίμανσης της τάξης του 0,06%».
9. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι), εφόσον έχουν και άλλη δουλειά, πρέπει να πληρώνουν εισφορές σε δύο Ταμεία. Υπολογίζεται πως το μέτρο αφορά περίπου 100.000 άτομα, που ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από το 1993 και μέχρι σήμερα πλήρωναν εισφορές σε ένα μόνο Ταμείο.
10. Η σύνταξη μειώνεται κατά 6% για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης από τον δημόσιο τομέα (σήμερα το «πέναλτι» είναι 4,5% τον χρόνο). Το μέτρο θα εφαρμοστεί το 2011, ενώ ανάλογη ρύθμιση ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποιος συνταξιοδοτείται πέντε χρόνια νωρίτερα θα βλέπει τη σύνταξή του να μειώνεται κατά 30%.
11. Η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα περιοριστεί και για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει πόρισμα. Οι αλλαγές θα αφορούν όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιουλίου 2011.
Σημειώνεται πως σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα, τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν από 5 έως 7 χρόνια και θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις (καθώς θα καταργηθεί το ειδικό επίδομα).
12. Το καθεστώς των αναπηρικών συντάξεων αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2011, με στόχο να περιοριστούν φαινόμενα συντάξεων - «μαϊμού».
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, με παράλληλη κατάργηση όλων των επιτροπών που ισχύουν σήμερα. Παράλληλα θα καθιερωθούν ενιαία ποσοστά αναπηρίας, που θα ισχύουν σε όλα τα Ταμεία.
13. Καθιερώνονται κουπόνια για την αμοιβή όσων εργάζονται σε οικιακές ή αγροτικές εργασίες. Η σχετική ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011.
14. Τα Ταμεία μέχρι το 2018 θα είναι μόνο τρία: το ΙΚΑ για όλους τους μισθωτούς, ο ΟΑΕΕ για τους αυτοαπασχολούμενους και ο ΟΓΑ για τους αγρότες.
Σημειώνεται πως από το 2013 όλοι οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπάγονται στο ΙΚΑ. Ωστόσο θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται κανονικά στο επικουρικό και στο μετοχικό ταμείο του Δημοσίου.
15. Διατηρείται το ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις, που διαμορφώνεται στα 2.773 ευρώ.
16. Η σύνταξη διακόπτεται ή περιορίζεται σε επιζώντες δικαιούχους, όταν μετά την πάροδο της τριετίας από την ημερομηνία θανάτου του συζύγου ο επιζών εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη απ’ οποιαδήποτε άλλη πηγή.
Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη περιορίζεται στο 50% μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους, οπότε θα λαμβάνει το 75% της σύνταξης του αποθανόντος.
Σημειώνεται πως κανονικά θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου Πετραλιά, που αυξάνουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών με ανήλικα παιδιά. Η αύξηση του ορίου ηλικίας αφορά τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, στα ειδικά ταμεία μισθωτών και στους φορείς του Τύπου.
Με βάση τον νόμο, το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση πάει από το 50ό στο 55ο έτος της ηλικίας (η αύξηση είναι 12 μήνες τον χρόνο).

ΠΗΓΗ: NewsIt.gr